Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Schimb de experienţă interinstituţional, la Penitenciarul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Schimb de experienţă interinstituţional, la Penitenciarul Miercurea-Ciuc
Schimb de experienţă interinstituţional, la Penitenciarul Miercurea-Ciuc

Schimb de experienţă interinstituţional, la Penitenciarul Miercurea-Ciuc

Un schimb de bune practici în domeniul asistării tinerilor deţinuţi din Penitenciarul Miercurea-Ciuc, Centrul Educativ Târgu Ocna şi Penitenciarul nr. 10 Goian din Republica Moldova a fost găzduit, săptămâna trecută, de unitatea de detenţie harghiteană. Scopul schimbului de experienţă interinstituţională a fost îmbunătăţirea calităţii muncii şi dezvoltarea unui sistem managerial bazat pe calitate şi inovaţie, care „sunt printre principalele obiective ale Penitenciarului Miercurea-Ciuc”.

„Reprezentanţii celor 3 unităţi s-au reunit sub egida schimbului de experienţe: atât Penitenciarul din Miercurea-Ciuc, cât şi Centrul Educativ Târgu Ocna, respectiv Penitenciarul Goian, au în custodie deţinuţi tineri, a căror specific dat de vârstă, riscul de marginalizare socială, tipul pedepsei (cu închisoarea sau internare în centrul educativ), vulnerabilitatea categoriei custodiate, precum şi separarea de mediul familial, fac ca activităţile derulate prin schimburi de experienţe să aducă plus valoare muncii desfăşurate în domeniul execuţional penal, în special în domeniul educaţiei recuperative. Delegaţia din Republica Moldova reprezentată de domnul inspector principal de justiţie A.R. – director al Penitenciarului nr. 10 Goian împreună cu directorul Centrului Educativ Târgu Ocna – domnul comisar de poliţie penitenciară Viorel M. VOICU, precum şi domnul comisar şef Octavian POP – directorul Penitenciarului Miercurea-Ciuc, au vizitat unitatea din Miercurea-Ciuc şi au desfăşurat activităţi ce au ţintit schimburi de experienţe şi modele de bune practici, împărtăşind experienţe şi discuţii a căror liant urmăreşte sprijinul calificat oferit tinerilor pentru reintegrarea post detenţie, dar şi pentru reducerea ratei de recidivă după punerea în libertate”, se arată într-un comunicat de presă remis de Penitenciarul Miercurea-Ciuc, în care se mai precizează că schimbul de experienţe şi bune practici au în vedere continuarea unor acţiuni similare şi cu alte penitenciare.

Schimbul de bune practici găzduit de Penitenciarul Miercurea-Ciuc a făcut parte din programul vizitei de lucru a delegaţiei din Republica Moldova în România, desfăşurată pe parcursul săptămânii trecute în Târgu Ocna, se precizează pe pagina oficială de Facebook a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din Republica Moldova. „În spiritul bunelor afinităţi de colaborare dintre Administraţia Naţională a Penitenciarelor din Republica Moldova şi România, în perioada 19-23 februarie 2024, o delegaţie oficială condusă de dl Alexandru Roibu, director al Penitenciarul pentru minori din s. Goian, precum şi alţi funcţionari din cadrul aceleaşi instituţii au efectuat o vizită de lucru în România, la Târgu Ocna, pentru a participa la diverse activităţi ce vizează schimbul de bune practici şi împărtăşirea de experienţe. Aceste activităţi au inclus evenimente organizate la Centrul Educativ Târgu Ocna, vizite la Penitenciarul Spital Târgu Ocna, Penitenciarul Miercurea-Ciuc, Penitenciarul Focşani, precum şi la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna. Momentul semnificativ al prezentei vizite l-a constituit semnarea Acordului de Colaborare între Centrul Educativ Târgu Ocna şi Penitenciarul nr. 10 – Goian. Acest protocol de parteneriat doreşte a deveni un exemplu şi un liant între instituţiile semnatare al cărui impact să fie atât la nivelul reintegrării sociale a minorilor şi tinerilor custodiaţi, cât şi la nivelul personalului care lucrează în contact direct cu aceştia, beneficiarul final fiind, desigur, societatea”, au arătat reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din Republica Moldova. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.