Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Start pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul programului Spaţii Verzi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Start pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul programului Spaţii Verzi
Start pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul programului Spaţii Verzi

Start pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul programului Spaţii Verzi

  • În acest an, programul va beneficia de un buget de peste 850 mii lei
  • Cererile de finanţare pot fi trimise până la sfârșitul lunii februarie, un proiect putând fi finanţat cu cel mult 40.000 de lei

Unul dintre cele mai importante programe de mediu din ţară a ajuns la a 18-a ediţie. MOL România și Fundaţia pentru Parteneriat (organizaţie aflată de peste 20 de ani în sprijinirea îmbunătăţirii mediului şi a dezvoltării comunităţilor din România) au anunţat datele despre programul Spaţii Verzi din acest an.

În cadrul unui comunicat de presă comun al celor două entităţi se precizează că finanţarea alocată de MOL România în acest an este de 854.000 de lei. Astfel, finanţările acordate de la începutul programului vor depăși totalul de 10 milioane de lei.

La fel ca în ultimii ani, programul va avea aceleași două componente: Permacultură în Zone Urbane (aflată în program pentru al treilea an) și Arii Naturale Protejate (componentă derulată din 2006), organizaţiile putând depune cereri de finanţare până pe data de 26 februarie 2024, ora 16:00. Fiecare proiect poate beneficia de un buget de maximum 40.000 de lei, iar propunerile vor fi evaluate de către un juriu de specialitate, iar rezultatul selecţiei va fi anunţat până la sfârșitul lunii martie. De precizat și faptul că după implementarea proiectelor care vor obţine finanţare, în funcţie de rezultatele obţinute, va fi acordat câte un bonus în valoare de 10.000 de lei pentru câte un proiect din fiecare dintre cele două arii, Permacultură în Zone Urbane, respectiv Arii Naturale Protejate.

Solicitanţii trebuie să trimită cererea de finanţare prin e-mail la următoarele adrese: spatiiverzi@repf.ro și programulspatiiverzi@gmail.com, detalii suplimentare putând fi găsite pe adresa de Internet spatiiverzi.org.ro.

Componenta de Permacultură în Zone Urbane va oferi finanţare pentru iniţiative care promovează conceptul de permacultură și care reușesc să contribuie la dezvoltarea agriculturii durabile în orașe, mizând pe implicarea comunităţilor locale.

În schimb, pentru componenta Arii Naturale Protejate sunt eligibile iniţiativele care pot contribui la promovarea ariilor protejate din România, respectiv proiectele care prin implicarea activă a comunităţilor locale, precum și a ONG-urilor și școlilor, ajută oamenii să înţeleagă mai bine rolul ariilor protejate și de ce este nevoie să fie prezervate.

Suntem mândri să continuăm proiectul nostru tradiţional, Spaţii Verzi, pe care îl derulăm încă din 2006. Prin această iniţiativă, care este o extensie a angajamentului nostru de sustenabilitate pe termen lung, am reușit să susţinem implicarea a peste 250.000 de tineri în iniţiative menite să îi ajute să descopere de ce este important să preţuiască mediul, oferindu-le, în același timp, acces la resursele de care au nevoie pentru a face asta. Datorită acestui program, câștigătorii granturilor au organizat aproape 3.000 de activităţi extrașcolare, care au culminat cu reabilitarea unor suprafeţe extinse de teren, acţiuni de plantare de arbori și arbuști și crearea unor poteci tematice în ariile naturale protejate” – Gábor Mozga, CEO & Country Chairman al MOL România.

Cea de-a 18-a ediţie a Programului Spaţii Verzi marchează o nouă etapă importantă în demersul nostru către un viitor mai sustenabil. Prin intermediul celui mai longeviv program de-al nostru, împreună cu MOL România continuăm să sprijinim proiecte de permacultură, precum și de promovare și conservare a ariilor protejate, dezvoltate și implementate de ONG-uri prin implicarea comunităţilor. Continuăm astfel să facem pași importanţi împreună pentru o lume mai verde și mai rezilientă, unde fiecare iniţiativă, indiferent cât de mică, sau mare, contribuie prin acţiuni concrete și educative la păstrarea echilibrului ecologic atât de necesar” – László Potozky, director al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Programul Spaţii Verzi de anul trecut

În 2023, au fost acordate finanţări totale de 812.371 lei pentru 22 de proiecte: 8 în cadrul componentei Permacultura în Zone Urbane și 14 în cadrul componentei Arii Naturale Protejate.

În comunicatul de presă amintit anterior se precizează faptul că în cadrul proiectelor au fost implicate peste 5.000 de persoane. În cadrul componentei Permacultură în Zone Urbane au fost amenajate și cultivate terenuri cu o suprafaţă totală de 8.086 mp, unde au fost plantaţi peste 1.800 de arbori şi arbuşti, diferite verdeţuri și plante aromatice, precum și legume și fructe.

În cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au creat 5 poteci tematice, au fost organizate 11 tabere Junior Ranger și au avut loc 78 de activităţi extrașcolare de educaţie ecologică.

Câștigătorul premiului Permacultură în Zone Urbane 2023 a fost Asociaţia Părinţi în Dialog, din Timișoara, cu proiectul „Cultivarea unui viitor sustenabil prin compostare și permacultură urbană”. S-a vizat promovarea permaculturii prin întreţinerea solului prin compost, cultivarea de plante sănătoase fără chimicale, a ciupercilor pe material lemnos verde și culegerea de miere de la albine, promovând o abordare naturală și sustenabilă a grădinăritului pentru o hrană sănătoasă.

Au fost organizate ateliere și activităţi atât pentru adulţi, cât și pentru copii pentru promovarea principiilor permaculturii: tehnici ecologice de îmbunătăţire a solului și combatere biologică a dăunătorilor, ateliere de compostare, ateliere practice pentru producerea de hrană sănătoasă – inoculare ciuperci și albinărit, cursuri și tururi ghidate pentru copii, atelier de creaţie artistică cu fân. În total, în cele 6 luni, perioadă în care s-a desfășurat proiectul, au fost organizate în total 18 ateliere tematice și tururi ghidate la care au participat peste 350 de persoane.

În paralel s-au pus bazele și unei grădini școlare, împreună cu activităţi de educaţia pentru natură.

Câștigătorul premiului Arii Naturale Protejate 2023 a fost organizaţia ProPark Fundaţia pentru Arii Protejate, din Brașov. În cadrul proiectului a organizat în municipiul Brașov, în luna septembrie, cea de-a doua ediţie a competiţiei de aventură Propark Adventure Race Family&Friends, dedicată familiilor și prietenilor lor. Competiţia a presupus activităţi sportive, dar și de cunoaștere a mediului înconjurător, prin descoperirea valorilor a 9 arii protejate din judeţul Brașov.

În cadrul a 5 ateliere de educaţie ecologică au participat 120 de persoane (30 de echipe) și 377 de susţinători, precum și cei 32 de voluntari și cei 10 membri devotaţi ai echipei Fundaţiei ProPark.

Aproape 700 de proiecte finanţate în 17 ani

În cei 17 ani de existenţă a programului au fost finanţate în total 693 de proiecte din domeniul protecţiei mediului cu 9.925.426 de lei, proiecte în care s-au implicat peste 265.000 de persoane, mai ales copii și tineri.

De la lansarea programului și până în prezent, în cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 1.529 de activităţi extrașcolare de educaţie ecologică, au fost organizate 173 tabere Junior Ranger și au fost înfiinţate și amenajate 154 noi poteci tematice în ariile naturale protejate din România.

În doi ani de existenţă a componentei Permacultură în Zone Urbane, cifrele sunt: 18 proiecte finanţate, peste 3.200 de participanţi, aproape 260 de activităţi extrașcolare de educaţie ecologică, aproape 3.800 de arbori și arbuști plantaţi.

Permacultură în Zone Urbane a înlocuit componenta Spaţii Verzi Urbane, care s-a organizat din 2006 și până în 2019. În acest timp au fost finanţate 362 de proiecte cu peste 2,7 milioane de lei. Au fost organizate peste 1.200 de activităţi extrașcolare de educaţie ecologică, fiind implicaţi aproximativ 118.000 de participanţi. De asemenea, a fost reabilitată o suprafaţă totală de 550.278 mp de teren, plantaţi 81.000 de arbori și arbuști și plantate aproape 87.000 de flori.ș

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.