Tineri premiaţi şi co-finanţări pentru proiecte europene, la şedinţa ordinară a consiliului judeţean, convocată de Ziua Europei şi Tineretului harghitean | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 noiembrie 2021
Home » Societate » Tineri premiaţi şi co-finanţări pentru proiecte europene, la şedinţa ordinară a consiliului judeţean, convocată de Ziua Europei şi Tineretului harghitean
Tineri premiaţi şi co-finanţări pentru proiecte europene, la şedinţa ordinară a consiliului judeţean, convocată de Ziua Europei şi Tineretului harghitean

Tineri premiaţi şi co-finanţări pentru proiecte europene, la şedinţa ordinară a consiliului judeţean, convocată de Ziua Europei şi Tineretului harghitean

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a debutat cu premierea unui număr de şase tineri din judeţ, care s-au remarcat prin activităţile lor deosebite. „Am reuşit să-i premiem nu numai cu medalii, ci şi cu bani pe tinerii care au realizări importante, talente care s-au remarcat chiar şi pe plan internaţional, în domeniul artei şi sportului”, a declarat preşedintele CJ, Borboly Csaba.

Cu prilejul Zilelor Tineretului, consilierii judeţeni au dat vot favorabil şi Regulamentului de organizare şi desfăşurare a Programului Intership al CJ Harghita. „E binevenită o astfel de hotărâre”, a declarat preşedintele Borboly. „Zece tineri, pe o perioadă de cinci luni, prin rotaţie, vor fi practicanţi la CJ şi vor primi, lunar, o jumătate din salariu de parlamentar. Şi s-a văzut că tinerii care au făcut practică la noi, au primit slujbe plătite foarte bine, mult peste salariul mediu pe judeţ”, a punctat acesta.

Preşedintele administraţiei publice judeţene a precizat că întreaga lună mai este dedicată atât Europei, cât şi tinerilor. În acest context le-a sugerat consilierilor care ştiu sau află despre tineri talentaţi să trimită propuneri, prin intermediul unor scrisori de recomandare, astfel încât comisia de specialitate a CJ Harghita să le analizeze, numărul premiilor fiind „nelimitat”. „Dacă în judeţul Harghita sunt mai mulţi tineri care au performanţe deosebite, toţi ar trebui să fie prezentaţi şi premiaţi. Premierile au caracter permanent”, a adăugat Borboly Csaba.

Cu prilejul Zilei Europei, CJ a co-finanţat mai multe proiecte europene de dezvoltare a infrastructurii, în domeniul sănătăţii şi în cel social, depuse de primăriile din judeţ.

UAT judeţul Harghita şi Asociaţia pentru Judeţul Harghita au făcut front comun în vederea derulării Programului de cooperare interetnică şi bilingvism în administraţie pe anul 2019. „Prefectura ne-a atacat (în instanţă – n.a.); vestea bună este că am câştigat definitiv, avem atribuţii în acest sens, iar acum şi Oficiul Interetnic şi-a manifestat acordul de colaborare; şi acum este necesar să pornim acest program. Din păcate, se întâmplă lucruri pentru a căror gestionare avem nevoie să ne pregătim din ambele părţi şi să găsim acele soluţii care nu sunt jignitoare pentru nimeni şi în relaţiile interumane să nu conteze cine ce naţionalitate are”, a ţinut să precizeze Borboly Csaba. Suma alocată derulării programului în acest an, din bugetul de venituri şi cheltuieli, este de 30.000 de lei.

Judeţul Harghita va coopera, prin CJ, şi cu Societatea Maghiară Tehnico-Ştiinţifică din Transilvania, în vederea organizării ediţiei a XXIII-a a Conferinţei Internaţionale de Construcţii – ÉPKO 2019, ce se va desfăşura în perioada 13- 16 iunie, la Şumuleu-Ciuc, la care vor fi prezentate rezultatele obţinute în perioada 2009-2018, în cadrul programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean”. Tematica evenimentului va fi orientată, potrivit organizatorilor, spre domenii actuale, privind arhitectura rurală, proiectarea şi execuţia diverselor tipuri de construcţii, probleme privind informatizarea activităţilor de cercetare, proiectare şi tehnologie, protecţia mediului şi probleme educaţionale etc. Consiliul Judeţean Harghita alocă 150.000 lei în acest an pentru derularea programului „Ocrotirea şi conservarea imaginii satului harghitean” şi contribuie cu 5.000 lei la organizarea Conferinţei ÉPKO 2019.

Între altele, consilierii au mai aprobat contul de execuţie pe anul 2018 al bugetului de venituri şi cheltuieli (BVC), execuţia BVC al judeţului pe secţiunea de funcţionare şi secţiunea de dezvoltare, la 31 martie 2019, execuţia bugetelor instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii şi execuţia bugetului fondurilor externe nerambursabile tot la sfârşitul lunii martie.

În cadrul şedinţei ordinare a fost prezentat şi noul manager al Editurii Harghita, László L. Borsodi, profesor de literatură la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc. Acesta a promovat cu brio concursul organizat de Consiliul Judeţean Harghita, după retragerea la cerere a fostului manager, László Lövétei Lázár. „Scopul meu este să conduc la un nivel înalt, aşa cum v-au obişnuit predecesorii mei”, a declarat prof. László L. Borsodi, chiar înainte de semnarea contractului.

În perioada 9-13 mai, vicepreşedinţii CJ au participat la „Festivalul Secuiesc” din Budapesta, iar la sfârşitul lunii iunie, o delegaţie a consiliului judeţean va efectua o vizită oficială în judeţul Tolna, în Ungaria.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.