Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Buget echilibrat pentru oraşul Borsec | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Societate » Buget echilibrat pentru oraşul Borsec
Buget echilibrat pentru oraşul Borsec

Buget echilibrat pentru oraşul Borsec

Suma alocată investiţiilor depăşeşte 11 milioane de lei, cea mai mare parte fiind alocată lucrărilor de la centrul balnear

Consiliul local al oraşului Borsec a adoptat bugetul pentru acest an destul de târziu, la sfârşitul lunii aprilie. Primarul Mik József consideră că bugetul este unul echilibrat, din care două treimi vor fi dedicate investiţiilor.

„Din cauza întârzierii cu care bugetul de stat a fost adoptat şi promulgat, nu am reuşit să iniţiem investiţii noi, însă le vom continua pe cele existente” – a declarat primarul. Totodată, a adăugat că, din fericire, a rămas un surplus de 2,3 milioane de lei din bugetul anului trecut, care a putut fi transferat pentru anul în curs, sumă care a ajutat în primul trimestru, atunci când oraşul nu a avut un buget adoptat, din cauza întârzierii guvernului. Din această sumă, 1,8 milioane de lei au fost alocaţi investiţiilor, iar 500.000 de lei pentru costuri operaţionale.

„Ne aflăm într-o situaţie stabilă”

Primarul Mik József a subliniat situaţia specifică a consiliului local, şi anume că oraşul nu beneficiază de rambursări TVA, iar majoritatea veniturilor provin din realocarea sumelor din impozitele pe venituri. „Suntem într-o situaţie destul de bună în ceea ce priveşte rata forţei de muncă. Acest lucru ne oferă stabilitate, pentru că putem să ne bazăm pe veniturile proprii şi nu suntem dependenţi de alocările de la bugetul de stat. Astfel avem o anumită siguranţă în ceea ce priveşte planificările pentru viitor” – a spus edilul.

În opinia primarului, cu modificările fiscale din ultimii doi ani, Guvernul a făcut tot posibilul ca să îngreuneze orice fel de planificare bugetară. Este imposibil construirea unui buget pe fundamente reale, motiv pentru care acesta trebuie modificat de câteva ori pe an, ceea ce înseamnă eforturi suplimentare pentru consiliul local.

„Am sentimente mixte. Totuşi, având în vedere condiţiile, am reuşit să construim un buget care permite funcţionarea în parametri optimi a consiliului local şi a instituţiilor subordonate. Continuăm investiţiile şi vom iniţia altele. Sunt încrezător că la sfârşitul anului, balanţa va fi una pozitivă” – a susţinut primarul.

Două treimi din venituri vor fi alocate investiţiilor

Consiliul local al oraşului Borsec continuă direcţia începută acum câţiva ani: se concentrează pe dezvoltările turistice, iar acestea necesită investiţii. Veniturile bugetare pentru acest an sunt previzionate la suma de 13,85 milioane de lei, din care veniturile proprii sunt 7.158.000 lei (din care 4.710.000 de lei provin din impozitele pe venit). Calculele locale prevăd, însă, venituri suplimentare din surse proprii de 1,5 milioane de lei. Sumele primite din fonduri europene depăşesc 5 milioane de lei.

În ceea ce privesc cheltuielile, suma alocată investiţiilor este de 11,35 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă va fi alocată lucrărilor la centrul balnear din Borsec. Astfel toate cheltuielile legate de dezvoltare sunt acoperite şi data de finalizare depinde doar de constructor. Totodată, 2,5 milioane de lei sunt alocate renovării Vilei 49. Pentru pregătirea şi planificarea renovării sediului primăriei sunt alocate 111.000 de lei, pentru construirea unei piste de bob de vară 4,25 milioane de lei şi 250.000 de lei pentru termoizolarea blocurilor din localitate.

Primele două investiţii vor fi acoperite din fonduri europene, iar pista de bob de vară cu suportul Ministerului Turismului. Pentru reamenajarea locurilor de joacă vor fi alocate 10.000 de lei, iar 200.000 de lei sunt dedicate pentru realizarea diferitelor studii şi modificările planurilor urbanistice.

O dificultate pentru consiliul local o constituie rambursarea creditului de stat. Împrumutul de 13 milioane lei a fost contractat, în anul 2016, pentru construirea Centrului Balnear. Rata creditului pentru acest an se ridică la suma de 1,7 milioane de lei, din care consiliul local are la dispoziţie, în momentul de faţă, 1,25 milioane lei. Sume importante sunt cheltuite şi pentru întreţinerea domeniului public, în acest an suma alocată este de 400.000 lei.

Fonduri mai mari pentru şcoală

Grupul Şcolar „Zimmethausen” primeşte 120.000 lei pentru cheltuieli materiale din partea bugetului de stat. În ultimul trimestru din 2018, această suma a fost suplimentată la 280.000 lei de către consiliul local. În acest an, şcoala a beneficiat de acest supliment imediat după adoptarea bugetului, iar sume adiţionale vor fi alocate pe parcursul anului pentru a acoperi cheltuielile materiale.

Sumele pentru cultură aproape s-au dublat

Anul trecut s-au acordat 80.000 lei pentru activităţi culturale, însă anul acesta bugetul alocat pentru acest scop atinge 150.000 lei. „Sunt puţin trist pentru că este un interes redus din partea publicului pentru activităţi culturale. Vom încerca să atragem mai mulţi oameni la aceste evenimente de înaltă calitate”. Primarul a adăugat că majoritate evenimentelor de vară din anii precedenţi vor fi organizate şi în acest an, adică Zilele Oraşului Borsec, precum şi Festivalul Ceaun.

Viaţa sportivă lasă de dorit

Oraşul nu stă prea bine în ceea ce priveşte viaţa sportivă. Există un teren de fotbal şi o sală polivalentă care nu se utilizează cum ar trebui. „Există o iniţiativă pentru a înfiinţa o echipă de fotbal de juniori. Susţinem şi echipa de taekwando din localitate, precum şi participarea la turnee de şah”.

RÉDAI Botond,
referent presă Primăria Borsec

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.