Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa: În acest an nu vom face nici o angajare | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa: În acest an nu vom face nici o angajare
Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa: În acest an nu vom face nici o angajare

Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa: În acest an nu vom face nici o angajare

  • Rămânând fără câteva milioane de lei ca urmare a unor „şmecherii” guvernamentale, municipalitatea topliţeană este nevoită să „strângă cureaua”
  • Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita i-a spus că, dacă se va intra în incapacitate de plată, judeţul va acoperi sumele necesare

În cadrul unui interviu acordat ziarului nostru după ce a fost votat bugetul municipiului, Stelu Platon preciza că în acest an, din cauza creşterii cheltuielilor, primăria nu va face nici o angajare.

Edilul explica că în Legea bugetului este stipulat faptul că o comună trebuie să aibă cel puţin două milioane de lei, un oraş cel puţin 6 milioane de lei, iar un municipiu minimum 12 milioane de lei. Doar că pentru a atinge aceste praguri, la venituri a fost inclusă şi rezerva de anul trecut. „Altfel, tot prin Legea bugetului, din cotele defalcate, CJ ar fi trebuit să ne mai acopere vreo două milioane şi ceva de lei – spunea Stelu Platon. Însă, prin această şmecherie, noi avem veniturile de vreo 18 milioane de lei pentru că ne-au băgat tot ce nu avea legătură cu taxe şi impozite locale”.

Acesta a mai arătat că, datorită faptului că legea a fost publicată în martie, nu se iau în considerare primele 3 luni din an, adică cele dinaintea intrării în vigoare a actului normativ: lunile ianuarie, februarie şi martie.

„Atunci ne-am trezit că veniturile din impozitul pe venit nu au fost luate în considerare şi am mai pierdut şi aici vreo două milioane şi ceva. Plus şmecheria cu banii rămaşi de anul trecut. Iată că una peste alta, am pierdut vreo 4 milioane adunate şi pe acestea eu le numesc şmecherii, pentru a nu fi acoperiţi cu fondurile necesare”.

În această situaţie, edilul municipiului de pe Mureşul Superior a purtat o discuţie şi cu Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Dar rezultatul nu a fost unul dătător de speranţe pentru topliţeni.

„Din păcate, ne-a spus că ne vor acoperi dacă vom rămâne în incapacitate de plată. Ori având, totuşi, un buget real de 18 milioane de lei, noi nu o să ajungem în situaţia să rămânem pe zero. Eu nu cred că un primar normal îşi cheltuieşte în luna octombrie toţi banii şi în luna noiembrie, Dumnezeu cu mila. Nu? Adică ce facem? Închidem oraşul? Oprim iluminatul? Închidem primăria că nu mai avem curent la computere?”, spunea Stelu Platon.

Şi în această situaţie – continua edilul – „noi am convenit că nu vom mai face nici o angajare, vom merge pe redistribuiri de personal acolo unde se întâmplă să rămânem fără angajaţi”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.