Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premieră REGIO 2014-2020 în judeţul Harghita:Primul proiect contractat în Regiunea Centru pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor aflaţi în grija statului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate »
Premieră REGIO 2014-2020 în judeţul Harghita:
Primul proiect contractat în Regiunea Centru pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor aflaţi în grija statului
<h5><i>Premieră REGIO 2014-2020 în judeţul Harghita:</i></h5>Primul proiect contractat în Regiunea Centru pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor aflaţi în grija statului

Premieră REGIO 2014-2020 în judeţul Harghita:
Primul proiect contractat în Regiunea Centru pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor aflaţi în grija statului

Un Centru de Consiliere şi Sprijin – de tip familial „Curcubeu” – pentru părinţi şi copii, precum şi două case de tip familial „Witte” vor fi realizate printr-un proiect cu finanţare europeană în oraşul Cristuru Secuiesc, pe un teren nefolosit, în vederea oferirii de servicii pentru sprijinirea şi dezvoltarea în comunitate a 150 de copii. Bugetul proiectului este de peste 5,47 milioane lei şi se speră ca din septembrie 2022 la Cristuru Secuiesc să existe un complex de tip familial, format din trei clădiri cu o suprafaţă utilă totală de peste 1.000 mp, pentru dezinstituţionalizarea copiilor aflaţi în grija statului şi dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate.

Conform unui comunicat de presă remis de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, proiectul este întitulat „Creşterea gradului de acoperire a nevoilor de servicii sociale în judeţul Harghita prin dezinstituţionalizarea copiilor aflaţi în grija statului şi dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a acestora în comunitate” şi este implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita. Prin implementarea acestui proiect este vizată, în principal, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru 24 de copii cu handicap sever.

„Concret, se va construi, pe un teren viran din oraş, un Centru de Consiliere şi Sprijin pentru Părinţi şi Copii de tip familial Curcubeu şi două case de tip familial Witte. Investiţiile în infrastructura socială locală, care contribuie la dezvoltarea locală şi regională, ar trebui să ducă la reducerea inegalităţilor în ceea ce priveşte starea de sănătate şi să promoveze incluziunea socială, prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale”, se arată în comunicatul remis de ADR Centru.

„De implementarea acestui proiect va beneficia întreaga societate, în special cei ce coordonează serviciile sociale din judeţul Harghita. Centrul de consiliere şi casele de tip familial contribuie la dezvoltarea şi integrarea unor tineri în societate, şi îşi pune amprenta pe evoluţia ulterioară a acestora, ceea ce are efecte pozitive asupra comunităţii în general. De rezultatele proiectului vor beneficia şi 126 de copii de la nivelul comunităţii, care vor găsi în Centrul de consiliere, amenajat cu spaţii potrivite şi asigurate separat pentru fiecare specialist, o posibilitate de recuperare mult mai eficientă, ce va fi completată de relaţiile interumane. (…) O criză, cum este cea pe care o traversăm acum, arată cât sunt de importante aceste investiţii, care fac diferenţa între îngrijirea persoanelor în condiţii bune şi lipsa acestei îngrijiri”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, citat în documentul menţionat.

Valoarea totală a proiectului coordonat de DGASPC Harghita este de 5.475.578,22 lei, din care 4.569.739,99 lei (aproximativ 980.000 euro) sunt sume nerambursabile alocate de AMPOR, prin Programul REGIO.

„Obiectul investiţiei constă în construirea a două clădiri cu suprafaţa utilă de 277,17 mp şi suprafaţa construită de 330,47 mp fiecare, având funcţiunea de case de tip familial şi a unei clădiri cu suprafaţa utilă de 447,43 mp şi suprafaţa construită de 483,84 mp, cu funcţiunea de Centru de consiliere şi sprijin pentru copil şi familie (respectiv, centru de zi). De asemenea, prin proiect se va realiza dotarea corespunzătoare a fiecărei clădiri şi racordarea lor la utilităţi. Complexul social are o bună accesibilitate la serviciile din comunitate, Şcoala Generală Petőfi Sandor şi Spitalul Orăşenesc Cristuru Secuiesc fiind la o distanţă de numai 300 m”, se mai precizează în comunicat. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.