Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Idei smart pentru biblioteci dinamice | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » Idei smart pentru biblioteci dinamice
Idei smart pentru biblioteci dinamice

Idei smart pentru biblioteci dinamice

Cele mai recente şi mai avansate tehnologii în domeniul biblioteconomic sunt prezentate, zilele acestea, la Conferinţa „Serviciile moderne de bibliotecă şi transformarea digitală”, organizată de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” Harghita, la Casa de Studii „Jakab Antal” de la Şumuleu Ciuc.

Conferinţa a adunat peste 150 de delegaţi ai bibliotecilor publice din ţară, parteneri şi colaboratori tradiţionali, precum şi reprezentanţi ai unor firme de software, într-un şir de activităţi cuprinzând conferinţe şi prelegeri de specialitate în plen, ateliere profesionale şi prezentări de tehnologie inovativă software pentru biblioteci.

Tematica celui mai reprezentativ eveniment profesional al anului din domeniul biblioteconomic se concentrează pe preocupările bibliotecilor şi ale bibliotecarilor de a proiecta, testa şi oferi utilizatorilor servicii care să răspundă diversităţii aşteptărilor acestora. În ultimii ani, conceptului clasic de bibliotecă i s-a adăugat cel modern: de la biblioteca digitală şi adoptarea catalogului online, care permite, între altele, cititorului să consulte de oriunde, electronic, oferta bibliotecii, să facă o rezervare de carte sau să prelungească termenul de împrumut, de la cele mai diverse sisteme, formate şi aparate, la tehnologia RFID (Radio-Frequency Identification – IDentificarea prin Radiofrecvenţă), cea mai recentă şi mai avansată tehnologie de identificare automată, altfel spus împrumutul automatizat. Astfel, cititorul îşi ia cartea dorită de pe raftul bibliotecii, o pune pe un aparat, care i-o înregistrează în cont, primeşte o chitanţă şi poate pleca; la aducere, dacă Biblioteca nu este deschisă, are posibilitatea să returneze volumul împrumutat lăsându-l să alunece printr-o fantă a uşii, acesta va fi preluat de o bandă transportoare, sortat în funcţie de categorie, bibliotecarului rămânându-i să facă, ulterior, sortarea fină. Şi surprizele nu se opresc aici, căci de la comunicarea de informaţii de bibliotecă pe telefoanele mobile, până la realitatea augmentată şi virtuală, la ateliere de robotică şi imprimare 3D ori crearea de maker-space-uri, tehnologiile inovative au găsit în bibliotecile publice parteneri deschişi la aplicarea de idei noi.

„Anul acesta, Anul Cărţii, ne-am gândit să fim puţin diferiţi şi am stabilit o temă a conferinţei care se axează pe tehnologie şi inovaţie (…) Am ţinut ca toţi colegii noştri să poată să vadă, că, pe lângă carte, poţi să atragi publicul spre bibliotecă şi cu ajutorul tehnologiei, să-i înveţi să o desluşească mai ales pe cei vârstnici, iar pe cei mici să-i educăm în ideea de a folosi tehnologia şi în alt mod, astfel încât să-şi dezvolte abilităţile şi creativitatea, nu numai pentru joc”, a declarat Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, care este şi preşedinta ANBPR.

Ea şi-a exprimat speranţa că schimbul de experienţă de la Miercurea Ciuc va fi benefic pentru breasla bibliotecarilor, care de câţiva ani a intrat într-un con de umbră, neexistând o preocupare din partea autorităţilor pentru acest domeniu, ci doar secvenţe singulare în câte un judeţ, unde se reuşeşte o bună colaborare cu autorităţile locale, care asigură fondul de salarii, fondul pentru achiziţia de documente de bibliotecă – CD-uri, cărţi, DVD-uri, Blu-Ray Playere, jocuri şi jucării – în condiţiile în care biblioteca publică este un serviciu cu un grad de adresabilitate mare, pentru toate categoriile de vârstă, pe care un stat civilizat trebuie să-l asigure la standarde europene.

„Avem biblioteci foarte bune în România, dar avem, la polul opus, şi biblioteci mai puţin dotate, care funcţionează în clădiri improprii, insalubre, cu mobilier din anii ’50 şi cu personal orientat spre misiunea de aur a bibliotecii, cartea, pe care noi nu o contestăm deloc. Dimpotrivă, dorim să îmbogăţim această misiune cu ceea ce ne oferă secolul XXI – această tehnologie urâtă, hulită, dar necesară, fără de care nu putem trăi şi care trebuie să fie un punct de ajutor pentru publicul care vine la bibliotecă. În era comunicării nu se poate să ignorăm toate mijloacele care ne sunt puse la dispoziţie de Internet, facilităţile de informare şi cele de socializare. Şi în scopul acesta biblioteca are un rol foarte important, ea fiind singura instituţie care se adresează unui întreg spectru de categorii de vârstă”, a continuat preşedinta ANBPR.

Bibliotecarul, care în ţările din Vest ocupă o poziţie importantă pe scara socială, alături de profesori, profesori universitari, devine, în accepţiunea modernă, un navigator în informaţie, personajul apt să răspundă oricând, la orice întrebare, care ştie să găsească informaţia potrivită şi reală într-o lume plină de informaţii contradictorii. În condiţiile în care bazele de date ale bibliotecilor sporesc de la un an la altul, foarte multe au luat iniţiativa creării de biblioteci digitale. Tehnologia ne ajută să ajungem mai repede la informaţie, iar o bază de date bine construită şi structurată îl poate conduce punctual pe cititor la informaţia căutată.

Despre tendinţele europene în dezvoltarea serviciilor de bibliotecă şi abordarea inovativă a ofertei de servicii din bibliotecile europene vor vorbi la conferinţă şi experţi internaţionali.

Conferinţa ANBPR de la Miercurea Ciuc mai găzduieşte o serie de ateliere tematice şi un Bulevard al Bibliotecilor. „Bulevardul Bibliotecilor este un concept nou de promovare a acestora, foarte simplu şi de impact. Oamenii vin cu roll-up-uri, cu afişe de la diverse proiecte pe care le-au realizat sau urmează să le realizeze şi este extraordinar să vezi atâtea realizări la un loc, pe un hol lung, care devine Bulevardul Bibliotecilor, care ne întăreşte profesional şi ne face să fim foarte mândri de profesia noastră”, explică Bedő Melinda, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc.

Profesor dr. Nicolae Bucur, un cititor fidel al Bibliotecii Judeţene „Kájoni János” şi deopotrivă autor, dispus să împartă din ştiinţa lui către ceilalţi, a susţinut, la invitaţia conducerii instituţiei, prelegerea „Folclorul – obiect de studiu şi sursă de inspiraţie în opera umanistului Pater Ioan Căianu – Joannes Kajoni Valachus (1629/1630 – 1687), într-o versiune „upgradată”. Fiind inclusă în Secţiunea „Idei Smart pentru biblioteci dinamice”, prelegerea clasică, foarte bine documentată, a fost completată de biblioteca judeţeană harghiteană, pe lângă suportul documentar pentru cercetare, de o prezentare multimedia, participanţii având posibilitatea să asculte, concomitent cu prezentarea, piese muzicale româneşti consemnate în Codex Caioni şi să vadă imagini cu fotografii, unele păstrate la biblioteca judeţeană sau în alte instituţii din ţară. Prelegerea a fost urmată de un concurs online pentru bibliotecari, pe telefoane smart, dotat cu premii. „Se vor pune întrebări despre documente vechi, despre codexuri, despre locuri de restaurare-păstrare. La unele, participanţii vor şti răspunsul, fiind bibliotecari, dar vor fi şi întrebări la care răspunsul se va putea deduce, pentru că întortocheate sunt căile învăţării, nu numai citind sau ascultând poţi să înveţi, ci şi deducând anumite lucruri sau chiar şi din greşeli. Sperăm să oferim participanţilor câteva minute de relaxare şi sperăm să le placă premiile puse în joc. Iar dl Nicolae Bucur, cunoscut pentru generozitatea sa, a spus că va oferi câteva cărţi scrise de domnia sa, participanţilor”, a precizat Bedő Melinda.

La conferinţă sunt prezente şi trei firme mari de software, furnizoare de soluţii software pentru biblioteci, una dintre ele fiind sponsorul Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”, iar celelalte două sponsorii tradiţionali ai Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Tehnologiile inovatoare ale acestora pot fi văzute pe tot parcursul conferinţei, în foaierul Casei de Studii „Jakab Antal” de la Şumuleu Ciuc. Oricine este interesat, poate să vină şi să vadă în ce direcţie merg sau ar trebui să meargă bibliotecile din România. „Viitorul este acum aici”, a conchis reprezentanta Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”.

D. DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.