Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul și viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, achitați în primă instanță | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Societate » Primarul și viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, achitați în primă instanță
Primarul și viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, achitați în primă instanță

Primarul și viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, achitați în primă instanță

Primarul și viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán și Szőke Domokos, trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în 2015 pentru infracțiuni de corupție au fost achitați, marți, în primă instanță, de magistrații Tribunalului Mureș.

Sentința Tribunalului Mureș poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Ráduly Róbert Kálmán a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni), și conflict de interese,

Szőke Domokos a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni), și instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Conform documentului citat, „în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, inculpatul Ráduly Róbert Kálmán a aprobat ilegal o autorizație de construcție, pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia”. „Acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor existente între inculpatul Ráduly Róbert Kálmán și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității respective”, se arată în rechizitoriu.

O altă faptă pentru care a fost trimis în judecată primarul, dar și viceprimarul, se referă la faptul că „în perioada 2007-2011, inculpații Ráduly Róbert Kálmán și Szőke Domokos (…) au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă”. „Plățile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea Ciuc cu SC Topo Service SA, în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adițional. Actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate”, se precizează în document.

În ceea ce îl privește pe Szőke Domokos, procurorii DNA au arătat că, „în cursul anului 2014, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru”.

„La data de 22 iunie 2014, inculpatul Szőke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conținutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriașului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale inițiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliului Local. În acest sens, inculpatul a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidență a patrimoniului, concesionări și închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicția subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a și făcut. Ulterior, la data de 2 iulie 2014, inculpatul Szőke Domokos, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăți comerciale”, conform rechizitoriului.

De asemenea, se mai arată în document, „în cursul anului 2011, inculpatul Szőke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de Primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Grup SRL din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală”.

Procurorii DNA au mai reținut și o altă faptă. Și anume că, „în perioada 2014 – 2015, inculpații Ráduly Róbert Kálmán și Szőke Domokos au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea primăriei, pentru a se deplasa strict în interes personal, de la domiciliul lor din Miercurea Ciuc în diferite locații din țară”. (Șt.P.)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.