Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 250 de persoane au participat la bursa locurilor de muncă, doar două au fost angajate, în meseriile de tâmplar şi lucrător comercial | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Societate » Aproape 250 de persoane au participat la bursa locurilor de muncă, doar două au fost angajate, în meseriile de tâmplar şi lucrător comercial
Aproape 250 de persoane au participat la bursa locurilor de muncă, doar două au fost angajate, în meseriile de tâmplar şi lucrător comercial

Aproape 250 de persoane au participat la bursa locurilor de muncă, doar două au fost angajate, în meseriile de tâmplar şi lucrător comercial

Aproximativ 250 de persoane au participat, vineri, la Bursa locurilor de muncă vacante pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, simultan în Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. La bursă au fost prezenţi 36 de angajatori, care au oferit 215 locuri de muncă. Din cele 215 locuri de muncă oferite, 65 au fost la Miercurea Ciuc şi 148 la Odorheiu Secuiesc.

Directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că la bursă au avut posibilitatea să participe toate persoanele interesate, chiar dacă s-a adresat în special absolvenţilor.

Cele mai multe locuri de muncă oferite absolvenţilor au fost în meseriile operator confecţioner, agent servicii clienţi, operator mase plastice, dar absolvenţii au putut alege şi meserii ca lucrător comercial, vânzător, lăcătuş mecanic, operator la maşini în industria prelucrătoare, frezor, electrician, instalator, mecanic auto, ospătar, bucătar, contabil.

Conform sursei citate, la Miercurea Ciuc au fost 20 de angajatori, care au avut o ofertă de locuri de muncă extrem de variată, o singură ocupaţie – agent servicii clienţi, tip call center – a avut mai mult de 10 locuri de muncă.

La Odorheiu Secuiesc au participat 16 firme, cu 148 de locuri de muncă, majoritatea, ca număr, în domeniul confecţiilor.

Pentru absolvenţii de studii superioare, oferta a fost în general pentru ingineri din domeniile: industrie prelucrătoare de metale, industria confecţiilor, industria alimentară. Tot pentru studii superioare au fost şi oferte pentru ocupaţii în domeniul bancar.

Directorul executiv al AJOFM Harghita a spus că la Miercurea Ciuc au fost invitaţi în mod expres un număr de 150 de absolvenţi, care sunt şomeri indemnizaţi şi înregistraţi în evidenţele agenţiei, iar la Odorheiu Secuiesc 84 de astfel de absolvenţi.

Dintre aceştia, absolvenţii în căutarea unui loc de muncă s-au prezentat în număr de 224, din care 114 la Miercurea Ciuc şi 110 la Odorheiu Secuiesc.

Absolvenţii invitaţi la bursă au avut obligaţia să discute cu minimum doi angajatori.

„Faţă de anii precedenţi aş putea să spun că numărul de absolvenţi indemnizaţi este mai redus. Dar este un trend care continuă de mai mulţi ani. Din 2011-2012, numărul absolvenţilor care se înregistrează la agenţie a scăzut de la an la an. Aici mă refer ca număr de absolvenţi care s-au înregistrat şi au solicitat indemnizaţie de şomaj, pentru că în cele 60 de zile de la absolvire numărul a fost mult mai mare, numai că cel mai probabil ulterior fie s-au angajat, fie au reuşit la facultate”, a declarat Tiberiu Pănescu.

Numărul angajatorilor care au participat la bursa locurilor de muncă nu a scăzut faţă de anii anteriori, în schimb numărul locurilor de muncă este mai redus.

Din totalul participanţilor, angajatorii au selectat două persoane pentru încadrare cu începerea activităţii chiar din această săptămână, una în meseria de tâmplar şi una în meseria de lucrător comercial.

În cadrul bursei, angajatorii au fost informaţi privind ucenicia la locul de muncă şi stagiatura.

În judeţul Harghita, în prezent, numărul şomerilor este de 4.960 de persoane, ceea ce înseamnă un procent de 4,68%. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.