Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hotarele disputate între localitățile din Harghita și Bacău vor fi stabilite de instanța de contencios administrativ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Hotarele disputate între localitățile din Harghita și Bacău vor fi stabilite de instanța de contencios administrativ
Hotarele disputate între localitățile din Harghita și Bacău vor fi stabilite de instanța de contencios administrativ

Hotarele disputate între localitățile din Harghita și Bacău vor fi stabilite de instanța de contencios administrativ

Comunele Frumoasa, Păuleni-Ciuc, Ciucsângeorgiu, Sânmartin și Plăieșii de Jos vor solicita în instanță delimitarea hotarelor administrativ-teritoriale. Consiliul Județean Harghita va participa la procese ca intervenient, sprijinind apărarea acestora

Ieri, la inițiativa prefecților județelor Harghita și Bacău, a avut loc la sediul Primăriei Ghimeș-Făget întâlnirea comisiilor de delimitare a hotarelor administrativ-teritoriale între cele două județe. La finalul procedurii de conciliere, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a declarat că doar două localități din județ și-au rezolvat litigiul privind hotarul administrativ.

„Discuția a fost extrem de echilibrată, cu respectarea legii, cu respectarea transparenței, fiecăruia i s-a dat cuvântul pe tematica întâlnirii, concluziile fiind următoarele: cu excepția celor două localități Lunca de Jos și Lunca de Sus, care și-au rezolvat litigiul de graniță cu localitatea Palanca, restul – Ciucsângeorgiu, Păuleni-Ciuc, Frumoasa, Plăieșii de Jos, Sânmartin – vor merge în instanță cu localitățile de graniță din județul Bacău. Localitățile din județul Bacău nu au nici o revendicare, motiv pentru care partea direct interesată va depune o acțiune de grănițuire la instanța de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Harghita, în speță localitățile din județul Harghita trebuie să acționeze în instanță județul Bacău”, a declarat prefectul Andrei.

Potrivit acestuia, odată ajunse în instanță, localitățile reclamante trebuie să prezinte documente „clare” și „legale” pentru susținerea acțiunii, inclusiv cele eliberate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).

După ce reprezentanții fiecărei unități administrativ-teritoriale prezente la întâlnire și-au exprimat punctele de vedere, a fost întocmit un proces verbal, semnat ulterior de toți participanții. „A fost o întâlnire, zic eu, cu rezultat, o întâlnire benefică și ultima întâlnire pe această temă, pentru că odată și odată trebuie să se pună punct acestor probleme, care se puteau soluționa foarte ușor din 2012 și până acum”, a apreciat prefectul Jean-Adrian Andrei.

Ultima procedură de conciliere a avut loc în data de 10 octombrie 2012, la inițiativa prefectului județului Harghita. La finalul întâlnirii, părţile nu au ajuns la un numitor comun. Dacă localitățile interesate ar fi intentat acțiune în justiție încă de atunci, problema delimitării hotarelor administrative ar fi fost depășită și până acum ar fi devenit istorie.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat, la rândul său, că reprezentanții CJ și ai primăriilor din Harghita care au litigii privind limita administrativă au susținut „că legea este mai presus de orice alt document, orice hartă și orice alt tip de document care a fost făcut de OCPI sau ANCPI”. Potrivit acestuia, în condițiile în care autoritățile din județul Bacău consideră că actele eliberate de aceste entități le „favorizează”, acțiunea de grănițuire în contencios administrativ este singura soluție demnă de urmat.

„În momentul prezent, Valea Uzului, conform Legii 2 din 1968, modificată ultima dată în decembrie 2018, aparține comunei Sânmartin, așadar județului Harghita. Noi am susținut că legea trebuie să fie aplicată, și nu numai în cazul Sânmartinului, pentru că astăzi au fost acolo (la procedura de conciliere de la Ghimeș-Făget – n.a.) și Ciucsângeorgiul, și Păuleni-Ciuc, și mai sunt litigii și cu Frumoasa. Participanții din Bacău au susținut că ei consideră că actele eliberate de OCPI sau de ANCPI îi favorizează și doresc ca hotarul administrativ între localități să rămână cum este în momentul prezent. Noi nu am acceptat această propunere, așadar, începând de mâine, prefectul județului Harghita poate ataca la instanța de contencios administrativ, după procesul verbal încheiat astăzi. Dar, dacă Prefectura Harghita consideră că activitatea dânșilor s-a oprit aici, odată cu concilierea de azi, localitățile trebuie din start să meargă în instanță”, a arătat Borboly Csaba.

Potrivit Legii 133/2012, Instituția Prefectului poate face acest demers în instanță, dar obligația este a unităților administrativ-teritoriale direct interesate. În aceste condiții, localitățile Frumoasa, Păuleni-Ciuc, Ciucsângeorgiu, Sânmartin și Plăieșii de Jos vor merge în instanță, iar Consiliul Județean Harghita le va susține cauza, în calitate de intervenient în procesele ce vor fi intentate.

„Sperăm că legea se va aplica, fiindcă noi credem că trebuie să fie aceeași lege și în județul Bacău, și în județul Harghita”, a conchis președintele Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.