Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Investiţii REGIO de aproximativ două milioane de euro pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Investiţii REGIO de aproximativ două milioane de euro pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Gheorgheni
Investiţii REGIO de aproximativ două milioane de euro pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Gheorgheni

Investiţii REGIO de aproximativ două milioane de euro pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Gheorgheni

Un nou proiect co-finanţat din fonduri europene în municipiul Gheorgheni va duce la creşterea calităţii vieţii şi la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Este vorba despre cel de-al optulea proiect contractat de municipalitatea din acest oraş al judeţului Harghita pentru cererea de finanţare cu titlul „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate din municipiul Gheorgheni”, în valoare totală de peste 9,33 milioane de lei. Contractul a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia de către primarul Nagy Zoltán şi Simion Creţu, directorul general al Agenţiei, în prezenta directorului Spitalului Municipal, Ştefan Ferenczy. Finanţarea provine din fondurile Programului Operaţional Regional 2014-2020 pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate, prin modernizarea ambulatoriilor, pentru creşterea accesibilităţii serviciilor de sănătate, comunitare şi a celor de nivel secundar.

Proiectul nostru de reabilitare şi modernizare a ambulatoriului cuprinde două componente majore, respectiv mansardarea corpurilor G şi H în vederea relocării Laboratorului în acest spaţiu nou. Pe de altă parte, spaţiul care este în prezent ocupat de Laborator va fi utilizat pentru relocarea Secţiei de Boli Cronice Ditrău. În urma lucrărilor de modernizare vom asigura şi dotarea Ambulatoriului cu echipamente noi şi performante”, a declarat domnul primar Nagy Zoltán.

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de creştere a rezistenţei clădirii, precum şi lucrări de intervenţie aferente investiţiei de bază. Se va elimina actualul acoperiş al clădirii situate pe Bulevardul Lacu Roşu, nr. 16 şi va fi complet modificat stratul termoizolant de la planşeul de peste etajul 1. Se vor reface traseele edilitare existente (conducte de aerisire, ventilaţie) şi se vor realiza cele noi (scurgeri, canalizări) în stratul din BCA. După construcţia mansardei, noua învelitoare va fi termoizolată cu vată minerală, se vor prevedea ferestre de mansardă în spaţiile amenajate pentru laborator şi se vor realiza două balcoane tehnice cu acces din interior.

Noile echipamente achiziţionate pentru îmbunătăţirea capacitaţii de diagnosticare şi tratament a pacienţilor în Ambulatoriul Spitalului Municipal Gheorgheni constau în câte trei sisteme radiologice şi electrocardiografe, precum şi câte un ecograf pentru examinări cardiologice, pentru examinări urologice, pentru examinări chirurgie, pentru examinări obstetrică/ginecologie, pentru examinări endocrinologie şi pentru examinări de medicină internă. Vor mai fi achiziţionate un electroencefalograf cu 64 canale, un mamograf, un osteodensitometru şi un Tomograf Computerizat – CT, dar şi o linie de video-endoscopie digestivă intervenţională de înaltă definiţie.

Practic, vom coordona în regiune investiţii de peste 300 milioane de euro pentru creşterea confortului termic şi a gradului de curăţenie în unităţile medicale, precum şi pentru modernizări şi dotări cu echipamente moderne, destinate îmbunătăţirii calităţii actului medical. În municipiul Gheorgheni susţinem investiţiile publice cu mai mult de 11 milioane de euro din fonduri europene, iar prin semnarea acestui proiect avem ca obiectiv, pe termen scurt şi mediu, diversificarea gamei de servicii medicale cu sprijinul fondurilor publice europene prin Programul REGIO, iar pe termen lung ne aşteptăm la scăderea incidenţei bolilor în rândul populaţiei”, a declarat domnul Simion Creţu, director general al ADR Centru.

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală de 9.335.467,75 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 30 aprilie 2021. Din această sumă, o parte sunt cheltuieli eligibile, respectiv care pot fi decontate din resurse publice şi o altă parte sunt cheltuieli neeligibile, pentru activităţi conexe şi diferite avize. Din suma totală a cheltuielilor eligibile, 98% sunt sume nerambursabile alocate de către Autoritatea de Management a POR din fonduri europene, prin Programul REGIO 2014-2020, respectiv 9.148.758,39 lei (circa 1,96 milioane de euro), restul reprezentând contribuţia municipalităţii.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.