Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bălan: O nouă ediţie a taberei pentru copii maghiari cu scopul exersării utilizării limbii române | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Învățământ » Bălan: O nouă ediţie a taberei pentru copii maghiari cu scopul exersării utilizării limbii române
Bălan: O nouă ediţie a taberei pentru copii maghiari cu scopul exersării utilizării limbii române

Bălan: O nouă ediţie a taberei pentru copii maghiari cu scopul exersării utilizării limbii române

„Prietenia şi buna înţelegere dintre oameni şi localităţi determină apariţia unor proiecte în spiritul comunicării şi înţelegerii reciproce!”

După ediţia de anul trecut, considerată un succes, pe parcursul acestei săptămâni, în oraşul Bălan s-a desfăşurat o nouă tabără menită a încuraja folosirea şi cunoaşterea limbii române, precum şi la intercunoaşterea şi împrietenirea copiilor români şi maghiari. La activităţile desfăşurate în cadrul taberei participă 30 de copii maghiari din localităţile Ciucului de Sus, alături de 25 de elevi români din Bălan, din clasele a III-a şi a IV-a.

Iniţiativa acestei tabere aparţine primarilor din Ciucul de Sus şi este organizată de Asociaţia Microregională „Ciucul de Sus” („Felcsík”) şi Asociaţia Ecosportivă „Sufletul Hăşmaşului” din fosta urbe minieră, cu finanţări mixte.

Potrivit organizatorilor, „problema identificată a fost generată de faptul că se constată carenţe în cunoaşterea limbii române la nivelul copiilor maghiari, precum şi o scăzută comunicare între copiii ce aparţin celor două etnii. Astfel a fost identificată necesitatea de a suplimenta prin activităţi extra-şcolare pregătirea în acest domeniu a copiilor şi stimularea dialogului între copiii maghiari şi români”.

În acest context, „a fost imaginată şi se implementează în aceste zile o tabără cu scopul de a îmbunătăţi cunoaşterea reciprocă a limbilor etniilor conlocuitoare (români şi maghiari)”.

Planul activităţilor ce s-au desfăşurat în cadrul taberei a fost realizat de grupul de profesori şi colaboratori ai Asociaţiei Ecosportive „Sufletul Hăşmaşului” şi a fost supervizat de Asociaţia Microregională „Ciucul de Sus”. A fost imaginat un program de activităţi non-formale cu multe jocuri specifice categoriei de vârstă, cu scopul de a stimula dialogul dintre copii şi în special utilizarea corectă a limbii române.

„Considerăm că astfel de iniţiative constituie o implicare corectă şi responsabilă pentru asigurarea unui climat sănătos de convieţuire interetnică şi de dezvoltare armonioasă a copiilor ca locuitori ai judeţului şi ţării noastre”.

În ceea ce priveşte finanţarea, la buna desfăşurare a activităţilor au contribuit atât părinţii copiilor participanţi, cât şi alţi finanţatori (Asociaţia Microregională Felcsík, Consiliul Judeţean Harghita, folosindu-se şi bani din fonduri europene).

Reprezentanta Asociaţiei Microregionale „Ciucul de Sus”, Bogács Angyalka-Klára, a declarat că această iniţiativă, care are scopul de a încuraja folosirea şi cunoaşterea limbii române, nu este unică în zonă. Au mai fost organizate şi alte tabere pentru îmbunătăţirea cunoaşterii limbii române pentru copii maghiari din microregiune (de exemplu: pentru clasele I şi II a fost chiar săptămâna trecută, în comuna Cârţa, o astfel de activitate; iar elevii din clasele a VIII-a din zona Ciucului de Sus au fost într-un schimb de experienţă la Cumpăna, în judeţul Constanţa, iar pe 25 august, constănţenii au fost în judeţul Harghita). Conform sursei citate, Asociaţia Microregională „Ciucul de Sus” mai organizează cursuri de pregătire, tot la limba română, pentru elevii din clasa a VIII-a, pentru Evaluarea Naţională.

La rândul său, primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, în calitate de gazdă, a declarat că îşi doreşte ca localitatea pe care o conduce să devină „Oraş Promotor al Bunelor Relaţii Interetnice”.

„Ne bucură şi ne mândrim cu faptul că şi în acest an evenimentul organizat de către Asociaţia Felcsík se desfăşoară la noi în oraş, acest lucru denotă că prima ediţie a taberei de anul trecut a fost un real succes (am fost contactat de mulţi părinţi ai căror copii au fost beneficiarii acestei tabere şi ne-au mulţumit pentru organizare şi profesionalism) şi îmi exprim speranţa că elevii se simt bine la Bălan. Vă asigur că facem tot posibilul în acest sens. (…) Pentru că în oraşul Bălan trăiesc în bună pace şi bune relaţii cele două etnii reprezentative, români şi maghiari, iar majoritatea populaţiei, care a lucrat la Minele Bălan în condiţii grele de muncă, a creat o exemplară solidaritate între oameni şi respect reciproc, iar continuarea şi dezvoltarea şi pe viitor a unor astfel de iniţiative care contribuie la buna imagine, inclusiv a judeţului Harghita, este esenţială, consider că putem să ne declarăm, simbolic, ca Oraş Promotor al Bunelor Relaţii Interetnice”, a declarat Gheorghe Iojiban.

Oraşul Bălan este o localitate preponderent locuită de români, fiind parte a zonei microregionale cunoscute sub denumirea de „Ciucul de Sus” („Felcsík”), alături de localităţile: Ciceu, Siculeni, Racu, Mădăraş, Dăneşti, Cârţa, Tomeşti şi Sândominic. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.