Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 100 de tineri din ţară, din Republica Moldova şi Ucraina, prezenţi la tabăra „Tineret Transilvan 2018 – Idealuri şi perspective” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Aproape 100 de tineri din ţară, din Republica Moldova şi Ucraina, prezenţi la tabăra „Tineret Transilvan 2018 – Idealuri şi perspective”
Aproape 100 de tineri din ţară, din Republica Moldova şi Ucraina, prezenţi la tabăra „Tineret Transilvan 2018 – Idealuri şi perspective”

Aproape 100 de tineri din ţară, din Republica Moldova şi Ucraina, prezenţi la tabăra „Tineret Transilvan 2018 – Idealuri şi perspective”

Timp de o săptămână, aproximativ 100 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani din judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi din Republica Moldova şi Ucraina şi-au folosit talentul pentru promovarea şi dezvoltarea dialogului intercultural, a valorilor culturale şi spirituale moştenite şi au învăţat împreună să îşi definească idealuri

Cea de-a doua ediţie a taberei de educaţie non-formală „Tineret Transilvan 2018 – Idealuri şi perspective”, desfăşurată în perioada 1-7 septembrie, la Topliţa şi Subcetate, a fost structurată pe ateliere de lucru, la care au participat tineri români, maghiari, armeni, saşi şi romi, din toate categoriile sociale, acestora alăturându-li-se profesori şi elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Teleneşti – Chişinău din Republica Moldova, studenţi şi cadre didactice din Cernăuţi, Ucraina, provenind din comunităţile româneşti din cele două ţări. Dialogul intercultural s-a purtat prin intermediul artei, istoriei şi culturii tradiţionale.

„Aflaţi la vârsta căutării şi a marilor idealuri, copiii şi tinerii, modele de inocenţă şi sinceritate, au fost motivul acţiunilor propuse pentru această săptămână, acţiuni întreprinse într-un an cu încărcătură istorică şi simbolistică. Am încercat să le oferim acestora, pe lângă cunoştinţe intelectuale, şi o formare spirituală, cultivând valori permanente: recunoştinţa, prietenia, dărnicia, întrajutorarea, iubirea generoasă. Am iniţiat activităţi pentru a ne răsfăţa simţurile, imaginaţia, pentru a promova principii, gânduri, o ideologie şi, în mod evident, pentru a conduce minţi şi suflete tinere dinspre izvoarele vieţii, spre o transformare deplină, pozitivă. Pentru că nu este simplu să vorbeşti despre viitor trăind în mijlocul unei lumi aflată în continuă şi năvalnică schimbare, acţiunile propuse prin acest proiect s-au dorit a fi un sprijin în călirea sufletelor tinere şi a minţilor curioase şi îndrăzneţe”, a declarat directoarea Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea” Topliţa, prof. Anda Elena Ianoşi, unul dintre organizatorii proiectului.

Tinerii au avut prilejul să participe activ şi la dezbateri care au vizat riscurile sociale, voluntariatul şi integrarea socială. Cursul care i-a introdus pe tineri în tainele Universului şi observaţiile astronomice susţinute de membrii Asociaţiei „Ucenicul Astronom” (AUA) au condimentat serile din tabără.

„Am încercat să le dăm câteva repere despre astronomie, dar să-i încurajăm să facă şi voluntariat, dându-ne exemplu pe noi, care acţionăm din proprie iniţiativă şi din pasiune. Este important să te implici în societate, pentru că, dacă stai singur şi te complaci în zona ta de confort, nu vei reuşi nimic în viaţă. Au fost fascinaţi şi de partea practică, de prezentarea instrumentelor astronomice, de observaţiile astronomice – chiar dacă vremea nu prea a ţinut cu noi – şi le-am răspuns la nenumărate întrebări. Un interes deosebit a stârnit în rândul tinerilor povestea lui Sorin Bota, vicepreşedintele AUA, care a plecat voluntar în Nepal, să ajute la reconstruirea şcolilor, dărâmate de cutremurul devastator din aprilie, în care şi-au pierdut viaţa în jur de 1.500 de persoane. Au fost impresionaţi”, a povestit Cosmin Sorin Micloş, preşedintele AUA din Miercurea Ciuc.

Excursiile la Mănăstirea „Sf. Ilie”, la Cascada cu apă termală din Topliţa, la Băile Bánffy, la Cabana Baciu şi bălăceala la ştrand în zilele însorite, serile de socializare, cu jocuri distractive, dansuri tradiţionale şi de societate s-au constituit în tot atâtea prilejuri de bună dispoziţie, completând fericit programul tinerilor.

„Scopul proiectului este de a educa tinerii din comunităţile multietnice din Transilvania în a-şi folosi talentul şi abilităţile proprii în scopul promovării şi dezvoltării dialogului intercultural, promovării în comun a valorilor culturale şi spirituale, pentru a-i conştientiza de riscurile la care sunt supuşi şi, nu în ultimul rând, pentru a-i conştientiza de rolul lor în preluarea şi transmiterea valorilor culturale şi spirituale moştenite. (…) Pe de altă parte, am considerat că Anul Centenarului trebuie să fie şi pentru tineri un moment de reflexie asupra trecutului, un prilej de a aprofunda prin educaţie ideea de patriotism, de a-i conştientiza de importanţa promovării patriotismului real, de a-i învăţa să fie toleranţi în vederea armonizării relaţiilor interetnice, prin promovarea ideii de unitate în diversitate”, a explicat Doru-Viorel Ciubîcă, preşedintele Asociaţiei „Centrul Cultural Ardealul” din Subcetate.

Ţinând seama de încărcătura istorică a acestui an, organizatorii au inclus în program un atelier „special”, intitulat „Centenar 2018 – Tinerii duc România mai departe”.

Cursanţii au fost vizitaţi, în tabără, şi de prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, care le-a vorbit despre această zonă încărcată de istorie, care a dat oameni de seamă, între ei primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Dr. Elie Miron Cristea, participant la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, la înfăptuirea Unirii celei Mari, în urmă cu un secol. De asemenea, le-a povestit şi despre Mausoleul Eroilor de la Secu-Topliţa, ridicat în memoria celor 771 de ostaşi români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial, în aceste locuri.

„Este foarte important acest proiect pentru că aduce tineri şi din afara graniţelor geografice, dar din interiorul graniţelor sufleteşti, din Republica Moldova şi Ucraina, alături de tineri din Transilvania. Vorbim despre socializare, dar şi despre o demonstraţie de conservare a tradiţiilor şi obiceiurilor noastre, menite să creeze conexiuni. Am simţit o mare deschidere din partea tinerilor şi entuziasm pentru acest proiect. Emoţia este destul de mare, având în vedere că este Anul Centenarului, când se împlineşte şi un secol de la unirea Basarabiei cu România. E un proiect de unitate şi sunt convins că în anii care vin acest proiect va căpăta amploare şi se va bucura de prezenţa din ce în ce mai multor tineri”, a afirmat prefectul Jean-Adrian Andrei.

În după-amiaza penultimei zile a taberei, tinerii, profesorii şi invitaţii acestora au pornit către comuna Subcetate, unde a fost organizată o seară cultural-distractivă, cu muzică şi dansuri tradiţionale. A fost cadrul ideal oferit participanţilor pentru a-şi demonstra talentul artistic, finalizată cu un dans comun, învăţat în cele şapte zile petrecute de tineri împreună, în Harghita.

„Am trăit prezentul, răscolind printre rădăcinile trecutului, în lumina viitorului, care să ne pregătească pentru împlinirea deplină a destinului nostru, individual şi colectiv”, a conchis prof. Anda Elena Ianoşi.

Tabăra „Tineret Transilvan 2018 – Idealuri şi perspective” este un proiect iniţiat de Asociaţia Centrul pentru Resurse şi Dezvoltare Durabilă „Orizont 2050” şi Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” Topliţa şi realizat cu finanţare nerambursabilă de la Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, Agenţia Naţională Antidrog – Centrul Regional Târgu Mureş, Primăria comunei Subcetate, Asociaţia „Petru, Ioan şi Ana” Târgu Mureş, Asociaţia „Ucenicul Astronom” Miercurea Ciuc, Asociaţia „Centrul Cultural Ardealul” Subcetate şi Fundaţia „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.