Alte 12 blocuri din Miercurea Ciuc vor fi termoizolate | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 8 august 2022
Home » Societate » Alte 12 blocuri din Miercurea Ciuc vor fi termoizolate
Alte 12 blocuri din Miercurea Ciuc vor fi termoizolate

Alte 12 blocuri din Miercurea Ciuc vor fi termoizolate

  • În judeţul Harghita, în total sunt contractate 27 de cereri de finanţare, cu o valoare totală de aproape 35 milioane euro – reabilitarea termică a clădirilor publice şi de locuit

Municipiul Miercurea Ciuc implementează în total cinci proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirilor de locuit, utilizând fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală cumulată a acestor investiţii este de peste 13 milioane euro, informează Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Recent, ADR Centru şi Primăria Miercurea Ciuc, beneficiarul finanţării, au semnat două contracte care asigură reabilitarea a 12 blocuri de locuinţe, aflate pe 8 străzi din zona centrală a oraşului. Fondurile nerambursabile sunt alocate prin Axa Prioritară 3 a Programului REGIO, pentru cererile de finanţare „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe în vederea ridicării performanţei energetice, 3 blocuri de locuinţe din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita” şi „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe în vederea ridicării performanţei energetice, 9 blocuri de locuinţe din Miercurea Ciuc (tranşa II), judeţul Harghita”. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 4,55 milioane euro.

„Edilii din Miercurea Ciuc, dar şi din alte oraşe ale judeţului Harghita, sunt deosebit de interesaţi de creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, prin îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice, dar şi a multor clădiri rezidenţiale. În total, în judeţul Harghita, sunt contractate 27 de cereri de finanţare, cu o valoare totală de aproape 35 milioane euro, pentru reabilitarea termică a clădirilor publice şi de locuit, nu numai în Miercurea Ciuc, ci şi în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa, Bălan, Borsec, dar şi în comuna Sândominic. Aceste proiecte sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional REGIO 2014-2020, prin prioritatea de investiţii care asigură sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor. Prin aceste proiecte, la nivelul judeţului Harghita vor fi reabilitate peste 60 de blocuri şi 16 clădiri publice, marea majoritate a acestora din urmă fiind unităţi de învăţământ”, se arată în comunicatul remis de ADR Centru.

Obiectivul celor mai recente două proiecte contractate de municipalitatea din Miercurea Ciuc constă în reabilitarea a 12 blocuri de locuinţe care înregistrează consumuri energetice mari, pentru creşterea eficientei energetice a acestora, precum şi pentru reducerea costurilor de întreţinere a acestor imobile şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuit ale locatarilor. Concret, prin acest proiect, la blocurile energofage situate pe strada Avântului, 5 A/B, pe Patinoarului (12 A/B şi 14A/B), pe Aleea Ciocârliei (nr. 5 şi 7), pe Bulevardul Frăţiei (nr. 11 A/B şi 15 A/B), pe strada Kossuth Lajos (42), dar şi pe strada Müller László (nr. 4 A/B/C), strada Revoluţia din Decembrie (nr 26 A/B şi 32 A/B) şi pe strada Tudor Vladimirescu (nr. 17). Pentru primele trei dintre aceste blocuri, consumul anual de energie primară se va reduce cu mai mult de 47%. Pentru celelalte nouă acest consum se va reduce cu 64%! De asemenea, pentru blocurile de pe Avântului şi Patinoarului emisiile de CO2 se vor reduce cu 48%. Pentru celelalte nouă blocuri aceste emisii se vor reduce la mai puţin de 35% din cât se înregistrează acum.

„Acest proiect asigură îmbunătăţirea condiţiilor de locuit pentru 418 familii, 119 în 3 blocuri şi 299 în celelalte nouă, deoarece sunt proiecte diferite. De asemenea, municipalitatea mai are în procesul de selecţie o cerere de finanţare similară, pentru încă 9 blocuri, a cărei valoare totală este de peste 3,16 milioane euro. În total, doar în Miercurea Ciuc, mai mult de 900 de familii vor beneficia de un confort termic sporit, prin aceste proiecte realizate de edili şi coordonate de ADR Centru. În întregul judeţ vorbim de peste 1.800 gospodării care vor avea imobile eficiente energetic. Aceste aspecte sunt foarte importante într-unul din judeţele ţării care este cunoscut pentru mediile scăzute înregistrate la temperatură, în special iarna. Acest gen de investiţii nu ar fi putut fi realizate fără sprijinul fondurilor europene şi, cu toate că locatarii vor cofinanţa lucrările de eficientizare energetică, sumele pe care ei le vor cheltui nu reprezintă nici măcar un sfert din costurile termoizolării locuinţelor. Aceste proiecte, cumulate cu cele privind eficientizarea energetică a clădirilor publice, răspund şi unui obiectiv european şi naţional foarte ambiţios, acela de reducere cu 20% a tuturor cheltuielilor pentru energie, concomitent cu creşterea ponderii cu minim 20% a surselor de energie regenerabilă în pachetul de consum energetic. Desigur, în judeţul Harghita avem şi multe alte proiecte care asigură investiţii în modernizarea de străzi urbane şi drumuri judeţene, în reabilitarea de obiective de patrimoniu, în şcoli şi spitale, în centre de asistenţă socială, dar şi în alte domenii. Concret, 74 este numărul total de cereri de finanţare contractate de mediul public, aflate acum în implementare în acest judeţ al regiunii noastre, a căror valoare totală depăşeşte 180 milioane euro. Dintre acestea, în municipiul Miercurea Ciuc, numai pe componenta de eficientizare energetică, avem 16 proiecte cu acesta semnat recent, iar valoarea lor totală cumulată depăşeşte 20 milioane euro”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe în vederea ridicării performanţei energetice, 3 blocuri de locuinţe din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita” este de 6.225.323,84 lei, din care 3.327.758,39 lei (respectiv aproape 700.000 euro, adică 98% din valoare eligibilă a cererii de finanţare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferenţa constând în contribuţia municipalităţii şi a locatarilor la cheltuielile eligibile şi neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finanţării, Primăria municipiului Miercurea Ciuc, a estimat că termenul de finalizare a investiţiilor este data de 31 iulie 2022.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe în vederea ridicării performanţei energetice, 9 blocuri de locuinţe din Miercurea Ciuc (tranşa II), judeţul Harghita este de 15.128.414,47 lei, din care 8.858.196,14 lei (adică mai mult de 1,85 milioane euro, adică 98% din valoare eligibilă a cererii de finanţare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferenţa constând în contribuţia municipalităţii şi a locatarilor la cheltuielile eligibile şi neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finanţării, Primăria municipiului Miercurea Ciuc a estimat că termenul de finalizare a investiţiilor este data de 31 octombrie 2022. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.