Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Protecției Civile, marcată la Miercurea-Ciuc de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul ” al județului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Protecției Civile, marcată la Miercurea-Ciuc de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul ” al județului Harghita
Ziua Protecției Civile, marcată la Miercurea-Ciuc de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul ” al județului Harghita

Ziua Protecției Civile, marcată la Miercurea-Ciuc de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul ” al județului Harghita

  • În cursul anului trecut au fost organizate peste 150 de exerciţii de alarmare în caz de incendiu și situații de protecție civilă și aproape 20 de exerciţii de alarmare publică
  • De asemenea, pompierii harghiteni au desfășurat peste 3.600 de misiuni de intervenţie, iar echipajele pirotehnice au ridicat aproape 50 de elemente de muniție și 1.900 de cartușe

Locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc care au trecut, în această după-amiază, pe platoul din centrul orașului au putut să vadă o parte din tehnica aflată în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita. Pentru cei mici, în afară de Punctul de Comandă Mobil și alte autospeciale, de mare interes a fost și autoscara de intervenție la înălțime, asta și pentru că au putut-o încerca.

Alături de prezentarea tehnicii, au fost împărțite trecătorilor și materiale informative, totul fiind organizat cu ocazia aniversării a 91 de ani de la înființarea Protecției Civile.

Col. Vasile Radu Monoranu, șeful Inspecției de Prevenire la ISU „Oltul” al județului Harghita, reamintea faptul că Protecția Civilă a fost înființată în anul 1933, prin Decretul Regelui Carol al II-lea.

La început, pentru că vorbim de perioadă de război, Protecția Civilă a fost înființată cu scopul de a proteja persoanele și bunurile materiale împotriva atacurilor din aer. Pe parcurs, sistemul de Protecție Civilă s-a modernizat și în anul 2004, ca urmare a unificării Corpului Pompierilor Militari cu Inspectoratul de Protecția Civilă, s-a născut Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a preluat aceste misiuni în plaja de activități.

În prezent, activitatea pe linia protecţiei civile, desfăşurată de pompierii militari harghiteni, constă în intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (C.B.R.N), activităţi preventive derulate la nivelul organelor administraţiei locale, executarea de exerciţii de alarmare publică, verificări ale sirenelor de alarmare, localităţilor aflate în zone care prezintă risc de inundaţii/alunecări de teren, spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă, pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi a măsurilor pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc şi alte activităţi specifice etc.

Protecția Civilă în cifre, în anul 2023

Potrivit datelor furnizate de către ISU „Oltul” Harghita, în anul 2023, activitatea de informare preventivă în domeniul situațiilor de urgență, desfășurată de inspectorii de prevenire, s-a concretizat într-un număr de 497 controale de prevenire la: 53 de obiective de investiţii, 265 de operatori economici, 143 de instituţii, două construcţii hidrotehnice și 34 de localităţi. Au fost executate un număr de 153 de exerciţii de alarmare în caz de incendiu și situații de protecție civilă, la care au participat 4.469 de persoane, cu prilejul executării unor controale de fond şi tematice la diverse tipuri de obiective (unităţi sanitare, unităţi de îngrijire şi cazare a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor persoanelor cu handicap, unităţi de învăţământ).

S-au executat, cu prilejul controalelor tehnice de specialitate, 375 de instruiri la operatori economici, 202 instruiri la instituţii, 80 de instruiri la localităţi. Aceste activităţi de instruire au avut o tematică diversă, vizând principalele aspecte referitoare la identificarea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu, dar şi adoptarea unei conduite preventive adecvate riscurilor existente de către persoanele instruite.

În cursul anului 2023, lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita (ISU Harghita) împreună cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat la 3.661 misiuni de intervenţie, din care 3.655 intervenții și 6 misiuni de sprijin, evenimente ce au implicat intervenția operativă a pompierilor pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor, asistența persoanelor, misiuni pirotehnice, intervenții pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase etc.

Tot anul trecut, în județul Harghita au fost organizate trei exerciții de amploare. Unul pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de căderi masive de zăpadă, urmate de o avalanșă produsă în Lacu Roșu – Gheorgheni, cu scopul antrenării structurilor de coordonare-conducere, fără implicarea de forțe și mijloace de intervenție în teren. Un altul pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de o explozie urmată de un incendiu la SC NYKO SRL și un accident rutier în municipiul Odorheiu Secuiesc având drept scop verificarea modului de organizare, cooperare și coeziune a structurilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență pentru aceste tipuri de risc, precum și pentru testarea modului de activare și aplicare a Planului Roșu de Intervenție la nivelul județului Harghita. Și un al treilea pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de fisurarea rezervorului de produse periculoase la SC AQUA CĂLIMANI SRL Toplița și producerea unui accident rutier în care sunt implicate produse periculoase, urmat de incendiu.

În ceea ce privește misiunile echipajelor pirotehnice, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 18 misiuni specifice de cercetare, detectare, identificare, ridicare, transport și depozitare a munițiilor rămase neexplodate din perioada celor două conflagrații mondiale, în cadrul cărora au fost asanate 47 elemente de muniție și 1.849 de cartușe infanterie de diferite calibre. Totodată, pe parcursul anului trecut, echipajul pirotehnic a desfășurat două misiuni de delaborare și 3 misiuni de distrugere muniție, în cadrul cărora au fost distruse 35 elemente de muniție și 1.323 de cartușe infanterie cal.7,92 mm și 300 tub cartuș cal. 7,65 mm.

Și pentru că astăzi a fost și Miercurea sirenelor, în cursul anului trecut, în Harghita au fost organizate şi desfăşurate 17 exerciţii de alarmare publică care au avut loc în municipiul Gheorgheni, orașele Vlăhița, Borsec şi 13 comune, în cadrul cărora s-a urmărit activitatea autorităților publice locale pentru managementul situațiilor de urgență stabilite în scenariu, a fost verificată viabilitatea documentelor operative întocmite de CLSU, a fost verificată starea mijloacelor de înștiințare și alarmare, spațiile de cazare și punctele de primire-repartiţie a populaţiei.

În final mai precizăm faptul că anul trecut au fost emise 684 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT. (L.Câmpean)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.