Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Turismul la Salina Praid dă semne de revenire la normalitate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Economic » Turismul la Salina Praid dă semne de revenire la normalitate
Turismul la Salina Praid dă semne de revenire la normalitate

Turismul la Salina Praid dă semne de revenire la normalitate

  • Profitul obţinut a crescut considerabil în 2021, rezultatul brut al exerciţiului în primele opt luni ale anului fiind cu 165% mai mare faţă de bugetul aprobat

În 2021, osteniţi de prea multă odihnă impusă de pandemie, oamenii au prins mai mult curaj. Şi nu doar pentru o vizită de câteva ore în mini-orăşelul din adâncul muntelui de sare.

Mulţi şi-au reluat tratamentele în microclimatul confortabil, lipsit de noxe şi de alergeni, bogat în aerosoli naturali, care asigură condiţii optime de aplicare a terapiilor recuperatorii ale diverselor afecţiuni respiratorii şi nu numai.

Evidenţele contabile ale Salinei Praid centralizate la nivelul primelor opt luni ale anului „vorbesc” de la sine: 38.449 de persoane şi-au cumpărat abonamente pentru tratament de la începutul anului şi până la finele lunii august. Asta înseamnă mai mult decât dublul numărului celor care s-au încumetat să revină în subteran timp de aproape o săptămână, zilnic, în 2020 (16.849 de persoane), un an marcat de pandemie, pentru a-şi trata şi vindeca afecţiunile, inhalând aerul terapeutic din mină, dar şi pentru refacerea tonusului sistemului neuro-vegetativ.

De la începutul anului şi până în 31 august, în subteranul Salinei Praid au intrat 343.103 de vizitatori şi de persoane venite la tratament, o creştere apreciabilă faţă de anul trecut, când numărul acestora era de 183.713.

Cea mai profitabilă lună, cu cei mai mulţi vizitatori, a fost august, când numărul persoanelor care au intrat în salină a crescut de la 66.200 anul trecut la 96.035 de vizitatori anul acesta.

„Ne aflăm aproape la media anilor precedenţi. În 2019, când funcţionam la capacitate maximă, aveam 105.994 de vizitatori”, menţionează Seprődi Zoltán, directorul Sucursalei Praid a Societăţii Naţionale a Sării – SALROM.

Şi la ştrandul Salinei Praid, cel mai mare ştrand cu apă sărată din România, numărul vizitatorilor a înregistrat o uşoară creştere faţă de 2020. Se impune să amintim aici că activitatea acestuia depinde în cea mai mare măsură de condiţiile meteorologice, iar vara lui 2021 nu a fost ocolită de ploi de durată.

În primele opt luni ale anului, ştrandul a fost vizitat de 58.801 de persoane, faţă de 41.395 în perioada similară a anului trecut.

Producţia de sare pentru drumuri, realizată de la începutul anului şi până la finele lunii august, este de 33.490 de tone. Cantitatea vândută până acum este însă mai mare, de 35.657 de tone, producţia din acest an fiind completată cu stocurile existente (25.000 de tone de sare).

În privinţa altor produse – sare bulgări, sare brichete, sare ambalată – producţia cumulată a acestora realizată de Salina Praid este de 41.530 de tone. Şi în acest caz cererea a fost mare, fiind vândute 43.495 de tone, apelându-se şi la stocuri.

În lunile ianuarie şi februarie, Salina Praid a livrat către secţiile Drumuri Naţionale 35.657 de tone, iar recent a primit de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere o comandă de sare pentru drumuri de peste 5.000 de tone, care trebuie livrată până la data de 15 octombrie.

Venituri totale obţinute de Salina Praid în primele opt luni ale anului se ridică la suma de 25.510.836 de lei, mai mari cu 21% decât veniturile bugetate pentru anul în curs.

Dintre acestea, aproape 48% sunt venituri realizate din turism, suma provenită din vânzarea biletelor de intrare în salină, a abonamentelor pentru persoanele care vin la tratament şi din intrările la ştrand însumând 12.231.552 de lei, venituri cu 20,6% mai mari decât cele bugetate în 2021.

În aceste condiţii, profitul obţinut de Salina Praid a crescut considerabil faţă de perioada de referinţă a anului trecut, rezultatul brut al exerciţiului în primele opt luni ale anului fiind cu 165% mai mare faţă de bugetul aprobat.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.