Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Soluţie temporară pentru locatarii centrului social din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » Soluţie temporară pentru locatarii centrului social din Miercurea-Ciuc
Soluţie temporară pentru locatarii centrului social din Miercurea-Ciuc

Soluţie temporară pentru locatarii centrului social din Miercurea-Ciuc

  • Persoanele respective vor fi mutate în clădirea centrului de relaţii cu publicul al primăriei, după ce s-a decis că imobilul în care locuiau trebuie golit până în 15 ianuarie din cauza unor probleme serioase la structură

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc au găsit o soluţie temporară pentru persoanele aflate în prezent în centrul social din localitate şi care trebuie să părăsească imobilul până la mijlocul acestei luni din cauza unor probleme la structura clădirii. Consiliul Local Miercurea-Ciuc a decis în cadrul unei şedinţe extraordinare organizate ieri, că locatarii centrului social situat pe Aleea Copiilor, nr. 9 vor fi mutaţi în centrul de relaţii cu publicul al primăriei, iar persoanele fără adăpost, care erau primite la parterul clădirii, vor avea acces la cazare temporară în centrul de vaccinare din Jigodin-Băi.

Conform unui comunicat al Primăriei Miercurea-Ciuc, structura clădirii centrului social se deteriorează constant, iar potrivit hotărârii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea-Ciuc din 4 ianuarie, imobilul care devine din ce în ce mai periculos trebuie evacuat până în data de 15 ianuarie. Consiliul Local a hotărât, ieri, darea în administrarea Direcţiei de Asistenţă Socială a etajelor trei şi patru ale centrului de relaţii cu publicul al primăriei, precum şi clădirea centrului de vaccinare din Jigodin-Băi. În comunicatul primăriei se mai arată că majoritatea chiriaşilor de locuinţe sociale au reuşit să îşi rezolve singuri mutarea. „Pentru acele familii cu un număr mic de membri (1-3 persoane), cărora nu le-a reuşit încă acest lucru, administraţia locală va asigura cazare temporară la centrul pentru clienţi, contra cost. Persoanelor fără adăpost li se va oferi cazare în Jigodin-Băi, iar cele care doresc să intre în cursul zilei pot folosi şi camera de zi”, a mai precizat Primăria Miercurea-Ciuc.

Iniţial, în clădirea centrului social din Miercurea-Ciuc erau 85 de chiriaşi, iar reprezentanţii administraţiei locale ar fi intenţionat să îi mute într-un fost internat situat pe strada Topliţa, în apropierea a trei licee tehnologice. Chiar dacă o astfel de decizie nu fusese anunţată oficial pentru publicul larg, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ respective au făcut publice informaţiile pe reţelele de socializare, alături de o scrisoare de protest pe care au trimis-o încă în luna decembrie a anului trecut primăriei, Consiliului Local, Consiliului Judeţean, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, prin care au arătat că ar fi incompatibilă funcţionarea instituţiilor de învăţământ respective şi a centrului social într-o singură curte din multe puncte de vedere, dar în principal din perspectiva siguranţei celor aproximativ 1.800 de elevi care studiază acolo. În scrisoare s-a precizat că imobilul nu este corespunzător pentru găzduirea unor familii, nu a fost construit în acest scop, iar autorizaţiile privind protecţia în faţa incendiilor şi cele sanitare nu fac posibilă o utilizare în acest scop, în clădire neexistând nici bucătărie sau spaţiu pentru gătit ori pentru depozitarea alimentelor. De asemenea, semnatarii scrisorii au arătat că sistemul electric nu ar rezista în cazul utilizării unor plite electrice, frigidere, maşini de spălat sau a altor echipamente electronice, iar în dormitoarele mici nu sunt toalete proprii.

După publicarea informaţiilor pe reţelele de socializare au apărut reacţii de nemulţumire din partea unora dintre părinţii elevilor şi a mai multor locuitori ai oraşului, care au susţinut protestul celor trei unităţi de învăţământ, iar Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Miercurea-Ciuc s-a întrunit joia trecută în şedinţă pentru a discuta despre situaţia persoanelor aflate în centrul social. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Sógor Enikő, declarase într-o conferinţă de presă organizată în aceeaşi zi, că s-a decis mandatarea Direcţiei de Asistenţă Socială să rezolve situaţia, clădirea trebuie să fie eliberată până în data de 15 ianuarie, iar administraţia locală poate sprijini persoanele respective cu un ajutor financiar din fondul de rezervă, conform prevederilor legale. Totodată, s-a stabilit că persoanele aflate în centrul social nu pot fi relocate în clădirea fostului internat de pe strada Topliţa, în condiţiile în care legislaţia în vigoare conţine două dispoziţii contradictorii, iar un astfel de imobil poate fi utilizat în astfel de scopuri doar în caz de urgenţă militară, respectiv război. Sógor Enikő precizase atunci că în centrul social se mai aflau 28 de persoane, 18 adulţi şi 10 copii, pentru care trebuiau găsite soluţii, ceilalţi locatari ai imobilului găsindu-şi deja o locuinţă temporară pe cont propriu. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.