9-12 mai:Târgul de carte în limba maghiară de la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Cultură »
9-12 mai:
Târgul de carte în limba maghiară de la Miercurea-Ciuc
<h5><i>9-12 mai:</i></h5>Târgul de carte în limba maghiară de la Miercurea-Ciuc

9-12 mai:
Târgul de carte în limba maghiară de la Miercurea-Ciuc

  • Singurul eveniment în limba română va fi o prezentare de carte, tradusă din maghiară

Sala Sporturilor din Miercurea-Ciuc va găzdui, în perioada 9-12 mai, Târgul de Carte, la care vor fi prezente câteva zeci de edituri de carte în limba maghiară din România şi Ungaria. „Noi suntem deschizătorii târgurilor de carte mai ales de limba maghiară din Transilvania”, a declarat ieri primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a precizat că şirul de evenimente va începe la Miercurea-Ciuc, după care la sfârşitul lunii mai va fi la Sfântu Gheorghe, urmează Cluj Napoca în luna iunie şi se încheie la Târgu Mureş în noiembrie. „Este un şir de evenimente care în principiu se bazează pe literatura şi cultura maghiară”, a spus edilul.

Korodi Attila a spus că anul acesta în organizarea Târgului de Carte din Miercurea-Ciuc „parteneri strategici” ai Primăriei Miercurea-Ciuc sunt Editura Bookart şi Agenţia Culturală Petőfi din Ungaria, alături de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”.

Conform sursei citate, la târgul de carte vor fi 30 de standuri care vor reprezenta peste 50 de edituri de carte în limba maghiară din ţară şi din Ungaria, în trei spaţii.

„În total vor fi 55 de programe la târgul de carte care vor avea în focus nu numai cititorul adult, ci şi copiii, foarte multe programe sunt constituite în aşa fel încât şcolile, clasele să poată să se implice, să participe”, a afirmat primarul, precizând că programul a fost făcut pe baza zicalei că niciodată nu e prea devreme să începi să citeşti şi să te bucuri de cărţi, iar copiii pot să participe la târg atât în timpul programului şcolar, cât şi în weekend împreună cu părinţii.

„Cum am zis, este un târg de carte care aduce 55 de edituri la Miercurea-Ciuc şi este deschizător de sezon nu numai cititorilor din Miercurea-Ciuc, cât şi pentru toată zona secuimii. Sperăm să fie un weekend de carte şi de evenimente culturale”, a spus edilul.

Prigye Kinga, unul dintre organizatorii din partea Primăriei Miercurea-Ciuc, a declarat la rândul ei că „programele noastre urmăresc să se adreseze tuturor vârstelor, de la copii mici la adulţi, astfel că sărbătoarea de carte va include literatură pentru copii, istorie locală, gastronomie, psihologie, literatură şi traduceri”.

Potrivit acesteia, prin intermediul Editurii Bookart, la târg va fi prezentat volumul de poezii „Niciodată să nu strigi ajutor” semnat de Mircea Cărtărescu, tradus în limba maghiară de Visky Andras, însă în lipsa autorului.

„Un alt program de mare anvergură va fi Trilogia transilvană a lui Bánffy Miklós. Ediţia românească a apărut în traducerea lui Marius Tabacu, include un cuvânt înainte de Marta Petreu şi un studiu introductiv şi un glosar realizat de Lucia Năstase-Kovacs”, a spus Prigye Kinga. De altfel, prezentarea acestui volum va fi singurul eveniment în limba română şi primul astfel de eveniment la o ediţie a Târgului de Carte de la Miercurea-Ciuc.

„Prezenţa literaturii pentru copii şi a programelor pentru copii este un punct important al evenimentului. (…) Biblioteca Judeţeană este un partener activ al târgului de carte tot cu programe şi activităţi pentru copii”, a declarat Prigye Kinga.

Şi în cazul programelor pentru copii „marea majoritate se vor desfăşura în limba maghiară”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.