Amenzi în valoare de peste 200.000 de lei aplicate de reprezentanţii ITM Harghita, în primul trimestru al anului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 200.000 de lei aplicate de reprezentanţii ITM Harghita, în primul trimestru al anului
Amenzi în valoare de peste 200.000 de lei aplicate de reprezentanţii ITM Harghita, în primul trimestru al anului

Amenzi în valoare de peste 200.000 de lei aplicate de reprezentanţii ITM Harghita, în primul trimestru al anului

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au aplicat, în primul trimestru al anului, amenzi în valoare de peste 200.000 de lei, în urma unor controale în domeniul relaţiilor de muncă. Potrivit unui material informativ prezentat în şedinţa de luni a colegiului prefectural de inspectorul şef al ITM Harghita, Dorin Male, reprezentanţii compartimentului Control Relaţii de Muncă şi compartimentului Muncă Nedeclarată au efectuat, în trimestrul I, 328 de controale şi au aplicat 286 de sancţiuni, dintre care 247 de avertismente şi 39 de amenzi în valoare totală de 205.000 de lei, fiind dispuse şi 814 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

În ceea ce priveşte acţiunile privind modul de respectare a prevederilor Codului Muncii, Dorin Male a informat că s-a pus accent în continuare pe diminuarea muncii fără forme legale de angajare, fiind organizate controale inopinate planificate pe zone, localităţi şi străzi. Au fost controlate în acest sens 309 societăţi, iar 4 angajatori care practicau munca nedeclarată au primit amenzi în valoare totală de 100.000 de lei, fiind depistate 5 persoane care lucrau fără a avea contracte individuale de muncă.

Au fost efectuate controale la 315 angajatori pentru verificarea modului în care sunt respectate reglementările cu privire la întocmirea contractelor individuale de muncă, timpul de muncă şi repausul săptămânal, orele suplimentare prestate de angajaţi şi orele de noapte, acordarea drepturilor salariale, concediile de odihnă, executarea şi încetarea contractelor individuale de muncă şi au fost aplicate 161 de sancţiuni, dintre care 130 de avertismente şi 31 de amenzi în cuantum de 86.000 de lei.

În primul trimestru al anului au fost organizate controale referitoare şi la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, nefiind constatate deficienţe. Un număr de 84 de controale au vizat şi verificarea respectării legii dialogului social, fiind aplicate 34 de avertismente în cazul unor angajatori care au cel puţin 10 angajaţi şi nu au declanşat negocierea colectivă la nivel de unitate. Mai multe controale au fost derulate în primul trimestru al anului şi pentru verificarea modului în care sunt respectate reglementările referitoare la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, la protecţia maternităţii la locul de muncă, la protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, la munca de noapte sau la întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor.

În urma verificărilor privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor au fost aplicate 76 de avertismente şi 4 amenzi în valoare totală de 19.000 de lei, fiind dispuse 278 de măsuri pentru remedierea deficienţelor, se mai arată, între altele, în materialul informativ prezentat de inspectorul şef al ITM Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.