Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită în municipiul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 16 mai 2024
Home » Societate » Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită în municipiul Miercurea-Ciuc
Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită în municipiul Miercurea-Ciuc

Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită în municipiul Miercurea-Ciuc

Ziua Veteranilor de Război – 29 aprilie – a fost sărbătorită luni şi în municipiul Miercurea-Ciuc, în Piaţa Tricolorului, la Monumentul Ostaşului Necunoscut, printr-un ceremonial militar şi religios de comemorare a luptei şi jertfei armatei şi a poporului român pentru libertate şi independenţă, pentru unitate şi integritate naţională, la manifestare participând reprezentanţi ai instituţiilor militare şi deconcentrate, ai autorităţilor locale, dar şi cetăţeni din oraş.

Ceremonia a început cu intonarea Imnului Naţional şi oficierea serviciului religios. După acestea, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, generalul de brigadă Nicolae-Gabriel Oros, a dat citire mesajului şefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, în care s-a arătat, printre altele, că la nivel naţional mai sunt puţin peste 700 de veterani şi văduve de război.

Manifestarea a continuat cu depunerea de coroane de flori şi s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Prezent la ceremonial, subprefectul judeţului Harghita, Marius Ţepeluş, a declarat că de copil a crescut în cultul eroilor şi al veteranilor de război, păstrând obiceiul de a arbora steagul la casa sa cu ocazia sărbătorilor naţionale. „Mărturisesc că de copil am crescut în cultul eroilor şi al veteranilor de război şi asta pentru că bunicii mei, străbunicii, au luptat în ambele mari războaie mondiale. De la bunicul meu am păstrat obiceiul să pun de fiecare dată, când sunt sărbători naţionale, steagul la casa mea. Şi în momentul unor asemenea sărbători, de fiecare sărbătoare naţională, mă gândesc cu drag la ei şi atunci, generalizând, sigur că îi cinstesc în suflet şi sincer pe toţi eroii şi veteranii neamului românesc. Pentru că, fără ei, nu am fi putut astăzi să trăim într-o ţară mare, frumoasă şi respectabilă în Europa”, a spus Marius Ţepeluş.

La rândul său, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, general de brigadă Nicolae-Gabriel Oros, a evidenţiat că „Ziua Veteranilor de Război constituie o sărbătoare importantă a Armatei României şi a ţării”. „Este ziua în care îi cinstim pe cei care au luptat, care au plătit chiar cu preţul vieţii ca noi, în această zi, să ne putem bucura de libertate şi să putem trăi în condiţii normale. Este un moment în care trebuie să amintim tinerei generaţii despre sacrificiul lor, este un moment în care tânăra generaţie trebuie să ia modelul şi pilda lor pentru a-şi construi un ţel în viaţă. Pentru că cel mai important este să participi, la nevoie, şi să îţi aperi ţara chiar cu preţul vieţii. Sperăm să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva, dar trebuie să nu uităm niciodată pe cei care au făcut acest sacrificiu”, a declarat general de brigadă Nicolae-Gabriel Oros.

***

Cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, militari din cadrul structurilor Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, împreună cu militari din cadrul Centrului Militar Judeţean Harghita s-au alăturat campaniei „Onor Veteranilor de Război”, iniţiată de Ministerul Apărării Naţionale în colaborare cu Asociaţia ONOR şi au vizitat veteranii de război domiciliaţi în aria de responsabilitate, se precizează într-un comunicat de presă al Brigăzii 61 Vânători de Munte.

Asociaţia ONOR – Oameni. Naţiune. Onoare, Respect, organizaţie non-guvernamentală susţinută de către Ministerul Apărării Naţionale, a luat naştere odată cu celebrarea veteranilor de război ai României.

***

Ziua Veteranilor de Război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României. Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în MO nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

Începând din 2008, Ziua Veteranilor de Război este celebrată în fiecare an în România, mai arată Biroul de presă al Brigăzii 61 Vânători de Munte. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.