Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se poate vota din nou pentru proiectele bugetării participative în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 7 mai 2024
Home » Societate » Se poate vota din nou pentru proiectele bugetării participative în Miercurea-Ciuc
Se poate vota din nou pentru proiectele bugetării participative în Miercurea-Ciuc

Se poate vota din nou pentru proiectele bugetării participative în Miercurea-Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc a anunţat că, luni, a început prima rundă de votare pentru proiectele bugetării participative de anul acesta, locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ având posibilitatea să îşi exprime opţiunea online în legătură cu nouă idei privind reabilitarea unor obiective şi amplasarea altora noi. Până la sfârşitul acestei luni, locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc îşi pot exprima votul, prin accesarea paginii de Internet: bugetareparticipativa.miercureaciuc.ro, în legătură cu câte un proiect din fiecare categorie stabilită, respectiv „infrastructură educaţională, culturală şi sportivă”, „spaţii verzi şi locuri de joacă”, şi „mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei”, iar în următoarea rundă, care se va derula în perioada 9-20 mai, fiecare cetăţean îşi va putea exprima votul doar pentru o singură idee.

În categoria „infrastructură educaţională, culturală şi sportivă” a fost inclus un singur proiect propus de cetăţeni, care se referă la amenajarea unui teren de tenis cu piciorul în apropierea arenei sporturilor din localitate.

În categoria „spaţii verzi şi locuri de joacă”, cetăţenii pot să aleagă unul dintre cele cinci proiecte propuse. Este vorba despre reabilitarea spaţiilor verzi, a locurilor de joacă şi a mobilierului stradal de lângă Cetatea „Mikó”, despre amenajarea unui aşa-numit „traseu de învăţare” în Harghita-Băi, în condiţiile în care mai multe persoane ar considera important ca zona să ofere şi facilităţi pe timp de vară, despre extinderea spaţiului de joacă dintre aleile Ciocârliei şi Narciselor şi asigurarea în continuare a siguranţei şi mobilităţii copiilor care îşi petrec timpul acolo, despre modernizarea terenului de joacă situat între strada Tudor Vladimirescu şi aleea Avântului şi despre amenajarea unui loc de joacă pentru copii şi pe strada Lazar din zona Topliţa-Ciuc.

În ceea ce priveşte categoria „mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei”, există trei proiecte care aşteaptă votul cetăţenilor. Unul dintre acestea se referă la înfiinţarea unor „parcări” pentru câini în 50 de puncte din oraş, în condiţiile în care proprietarii unor astfel de animale se confruntă deseori cu problema lipsei locurilor în care pot să îşi lege patrupedele atunci când intră în magazine sau în alte unităţi din oraş. Celelalte două proiecte incluse în categoria amintită sunt asemănătoare şi vizează amplasarea unor puncte de service pentru biciclete în mai multe zone ale oraşului, astfel încât cei care întâmpină probleme să poată să îşi umfle, de pildă, roţile sau să efectueze reparaţii minore.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a anunţat în februarie că a fost alocată şi anul acesta suma de 500.000 de lei pentru ca propunerile localnicilor să poată fi puse în aplicare în cadrul programului de bugetare participativă.

„În cadrul programului nostru al bugetării participative, am alocat pentru 2023 tot o jumătate de milion de lei, ca şi anul trecut. Anul trecut, în total, proiectele care până la urmă au fost analizate, votate şi care au fost câştigătoare, au însumat o alocare bugetară totală de 252.000 de lei, deci s-a acoperit undeva pe la jumătate bugetul alocat. De aceea, sperăm ca, după experienţa anului trecut, să fie mai multe proiecte şi realmente să folosim bugetul întreg alocat acestui program. Fiecare proiect în parte poate să aibă un buget maxim de 100.000 de lei, iar în această sumă trebuie să fie inclusă şi partea de proiectare şi de autorizare, dacă este necesar. Vorbim despre proiecte mici şi mai ales despre investiţii care pot fi dezvoltate pe domeniul public şi care pot să aducă o valoare adăugată oraşului”, declarase atunci Korodi Attila.

Este important ca propunerile cetăţenilor să servească interesului public, iar proiectele nu trebuie să vizeze terenuri private şi nici investiţii în curs de derulare. Este de aşteptat ca rezultatele votului să fie anunţate în data de 1 iunie, iar proiectele câştigătoare să fie implementate în cea de a doua jumătate a acestui an şi în prima parte a anului viitor.

În urma voturilor exprimate anul trecut în cadrul programului bugetării participative, lansat pentru prima oară în Miercurea-Ciuc, au fost declarate eligibile şase proiecte, care se află în prezent în diferite etape de implementare.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.