Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Beneficii de asistenţă socială pentru peste 117.000 de persoane şi familii, anul trecut, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Societate » Beneficii de asistenţă socială pentru peste 117.000 de persoane şi familii, anul trecut, în Harghita
Beneficii de asistenţă socială pentru peste 117.000 de persoane şi familii, anul trecut, în Harghita

Beneficii de asistenţă socială pentru peste 117.000 de persoane şi familii, anul trecut, în Harghita

Peste 117.000 de persoane şi familii din judeţul Harghita au primit, pe parcursul anului trecut, beneficii de asistenţă socială, aproape 16.000 dintre acestea obţinând ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Potrivit unui raport de activitate prezentat de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Harghita în cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural, în 2022, au primit beneficii de asistenţă socială 117.400 de persoane şi familii. Un număr de 57.644 de persoane au beneficiat de alocaţia de stat pentru copii, 2.498 de familii de alocaţia pentru susţinerea familiei, 678 de alocaţia de plasament familial, iar alte 3.438 de familii de indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totodată, 1.373 de persoane au primit stimulente de inserţie, iar 22.235 au beneficiat de drepturi acordate persoanelor cu handicap. Ajutorul social a fost acordat în cazul a 2.442 de persoane sau familii, iar alte 15.947 au primit ajutoare pentru încălzirea locuinţei. În plus, 9.179 de persoane singure sau familii au beneficiat şi de suplimente pentru energie, iar alte 9 au primit ajutoare de urgenţă. În judeţul Harghita au fost înregistraţi anul trecut şi 1.939 de beneficiari ai legii privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

În raport se precizează că în diferite perioade ale anului trecut au fost derulate mai multe acţiuni de control în cadrul campaniilor organizate pentru realizarea misiunilor de inspecţie tematică în domeniul beneficiilor de asistenţă socială. De pildă, în cadrul unei campanii vizând respectarea condiţiilor legale de stabilire şi acordare a dreptului la ajutor de încălzire, au fost verificate 20 de primării din judeţ, din două municipii, trei oraşe şi 15 comune, care aveau cel mai mare număr de dosare aflate în plată la începutul anului trecut. În urma verificării dosarelor au fost identificate 9 cazuri în care documentele de identitate ale beneficiarilor erau expirate, iar în componenţa a două familii figurau aceeaşi copii. Au fost depistate şi 17 cazuri în care cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţelor sau a stimulentului pentru energie s-a stabilit greşit, iar primarilor localităţilor respective li s-a solicitat să ia măsuri pentru recalcularea sumelor şi pentru acordarea sau recuperarea diferenţei de bani. Au fost cazuri în care beneficiarii au primit diferenţa cuvenită, dar şi 8 situaţii în care s-a stabilit că trebuie recuperate sumele primite necuvenit în cuantum total de peste 3.000 de lei.

La cele 20 de primării verificate au fost dispuse în total 61 de măsuri, pentru remedierea neregulilor identificate în dosare, a celor descoperite în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea activităţii în domeniul beneficiilor de asistenţă socială, dar şi pentru extinderea verificării la dosarele aflate în plată.

O altă campanie a vizat verificarea modului de respectare a reglementărilor privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi la un mediu accesibilizat, fiind controlate trei muzee şi colecţii publice, precum şi două instituţii de spectacole şi concerte. Cu prilejul verificărilor s-a constatat că imobilele celor 5 entităţi nu sunt accesibile sau sunt accesibile doar parţial persoanelor cu diferite dizabilităţi. Potrivit raportului, imobilul în care funcţiona „Muzeul Oltului şi al Mureşului Superior” din Miercurea-Ciuc este parte a „Ansamblului Monument Istoric strada Petőfi Sándor” şi este foarte dificilă obţinerea acordului pentru lucrări de adaptare. La muzeul apelor minerale din Tuşnad este asigurat accesul în clădire, dar nu există un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilităţi din cauza lipsei de spaţiu, iar entitatea nu dispuse de o pagină de Internet accesibilă acestora, nu sunt plasate pictograme şi nu este pus la dispoziţie interpret mimico-gestual. La „Casa Memorială Nagy Imre” din Miercurea-Ciuc, activitatea este suspendată din momentul declarării stării de urgenţă în contextul pandemiei şi ar putea fi reluată după efectuarea unor reparaţii capitale la imobil, care ar putea să fie încheiate până la sfârşitul acestui an. Conducerea entităţii a fost informată în legătură cu obligaţiile care îi revin în ceea ce priveşte accesibilizarea imobilului în sensul asigurării posibilităţilor de deplasare pentru persoanele care utilizează fotoliul rulant şi amenajării unui grup sanitar corespunzător. La Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc s-a constatat că clădirea este accesibilă, dar nu existau locuri special rezervate spectatorilor care se deplasează în fotoliul rulant şi nu exista un grup sanitar destinat acestor persoane, dar fondurile necesare lucrărilor de adaptare au fost prevăzute în bugetul municipiului. La Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, imobilul este accesibilizat, există locuri adecvate special rezervate pentru spectatorii care utilizează fotoliul rulant, dar pagina de Internet nu este accesibilă persoanelor cu dizabilităţi şi nu sunt asigurate servicii de informare şi documentare corespunzătoare, se menţionează în document.

În raportul AJPIS Harghita se mai arată între atele că, la sfârşitul anului trecut, în Harghita erau înregistraţi 36 de furnizori de servicii sociale, dintre care 4 din alte zone, respectiv judeţele Cluj, Hunedoara, Mureş şi municipiul Bucureşti, care îşi desfăşurau activitatea în cazul a 150 de servicii sociale funcţionale. Este vorba despre 90 de servicii destinate protecţiei copilului şi/sau familiei, dintre care 56 cu cazare, despre 43 de servicii pentru persoanele vârstnice sau adulte în dificultate, despre 16 servicii referitoare la persoanele adulte cu dizabilităţi şi despre un serviciu cu cazare destinat victimelor violenţei în familie.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.