Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În condiţiile în care numărul patrupedelor abandonate în zonă este unul destul de mareReprezentanţii Fundaţiei Pro Animalia, care administrează adăpostul pentru câini fără stăpân din municipiul Miercurea-Ciuc, se confruntă cu dificultăţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate »
În condiţiile în care numărul patrupedelor abandonate în zonă este unul destul de mare
Reprezentanţii Fundaţiei Pro Animalia, care administrează adăpostul pentru câini fără stăpân din municipiul Miercurea-Ciuc, se confruntă cu dificultăţi
<h5><i>În condiţiile în care numărul patrupedelor abandonate în zonă este unul destul de mare</i></h5>Reprezentanţii Fundaţiei Pro Animalia, care administrează adăpostul pentru câini fără stăpân din municipiul Miercurea-Ciuc, se confruntă cu dificultăţi

În condiţiile în care numărul patrupedelor abandonate în zonă este unul destul de mare
Reprezentanţii Fundaţiei Pro Animalia, care administrează adăpostul pentru câini fără stăpân din municipiul Miercurea-Ciuc, se confruntă cu dificultăţi

Adăpostul pentru câini fără stăpân din Miercurea-Ciuc a fost înfiinţat în urmă cu aproximativ 25 de ani de către Orendi Éva, fiind astăzi coordonat de către Száva Emese, director executiv al fundaţiei amintite. Aici se află constant în jur de 260-300 câini, atât pui, cât şi adulţi, bătrâni sau chiar bolnavi.

Am discutat cu Száva Emese, care ne-a explicat cum funcţionează adăpostul, dar ne-a vorbit şi despre dificultăţile cu care se confruntă cei care îşi desfăşoară acolo activitatea de zi cu zi.

Din păcate, abandonul animalelor reprezintă o problemă reală a societăţii noastre, atât în mediul urban, cât şi în zona rurală, unde fenomenul se manifestă cu precădere. În continuare, câinele este „obiectificat”, fiind tratat de multe ori ca o „sonerie pe lanţ”. Oamenii care se mută la curte îşi procură imediat un câine, pentru a le păzi casa, fără să înţeleagă exact ce nevoi are acesta şi cât de greu este să te ocupi de el. De aceea, în momentul în care realizează că animalul lor nu este exact ceea ce îşi imaginau – latră prea mult, latră prea puţin, a devenit agresiv pentru că nu a fost obişnuit de mic cu oameni sau animale – se hotărăsc să scape de el. „Nu prea încearcă să găsească alt stăpân pentru câine, e mult mai uşor să îl abandoneze în păduri, sate, oraşe sau direct în adăposturi”. Dar foştii proprietari nu renunţă la ideea de a avea un câine, pur şi simplu doresc un alt fel de câine. După cum ne-a dezvăluit Száva Emese, din 5 proprietari care vin la adăpost să-şi lase animalul, aproximativ 3 cer alt câine din adăpost.

Cum s-ar putea controla acest lucru? Am avea mult mai puţini câini pe stradă dacă ar fi microcipaţi şi sterilizaţi.

Száva Emese ne-a explicat faptul că există legislaţie în acest sens, adică în România este obligatorie microciparea tuturor câinilor şi sterilizarea tuturor câinilor de rasă comună sau metişi. Din păcate, deşi legea există, aceasta nu se pune în aplicare. Dacă toţi câinii ar fi microcipaţi, având în vedere că există Serviciul Poliţia Animalelor, cei care abandonează animalele ar putea fi identificaţi şi sancţionaţi. Realitatea este că din 500-600 de câini care intră anual în adăpost, doar 10 sunt microcipaţi, iar oamenii continuă să îi lase pe stradă, pentru că nu există consecinţe penale.

În ceea ce priveşte sterilizarea, această operaţiune ar ajuta la controlarea numărului de câini de pe stradă.

Având în vedere toate aceste probleme, Pro Animalia încearcă să ajute cât mai mult câinii abandonaţi. Finanţarea lor se face pe baza donaţiilor din Germania printr-un ONG, Freundeskreis Bruno Pet. De asemenea, o sumă destul de mică de bani se obţine şi prin donarea a 3,5% din impozitul pe venit de către oamenii din ţară. Adăpostul mai colaborează şi cu un ONG din Miercurea-Ciuc, Care2Travel, care aduce voluntari din străinătate care să ajute la îngrijirea câinilor. Majoritatea lucrează câte două săptămâni, în special pe timpul verii, dar există şi persoane care vin pe termen mai lung.

De asemenea, Pro Animalia este un adăpost care se ocupă şi de urgenţe, tratând, împreună cu medicul veterinar cu care colaborează, animale care suferă leziuni în urma unor accidente, sunt maltrataţi sau abandonaţi, bolnavi, de către stăpâni. Ei se ocupă de îngrijirile medicale din momentul în care acestea sunt aduse, până când se recuperează.

Datorită faptului că sunt foarte mulţi câini fără stăpân, Pro Animalia nu are, din păcate, capacitatea de a îi adăposti pe toţi. Prioritate au câinii cărora le este cel mai greu să se descurce singuri: puii, cei bătrâni şi cei accidentaţi. Puii, însă, nu pot fi introduşi în adăpost imediat ce sunt găsiţi, datorită unei boli extrem de contagioase, parvoviroza. Aceasta este o boală infecţioasă care poate fi mortală, foarte răspândită printre rândurile căţeilor care nu au ajuns la vârsta maturităţii. Astfel, aceştia sunt ţinuţi timp de două săptămâni în „foster” (la gazde temporare – n.r.). Sunt deparazitaţi la început, după prima săptămână sunt vaccinaţi, fiind administrat încă un vaccin după a doua săptămână, iar apoi sunt duşi în adăpost.

Cum puteţi ajuta?

– „foster” pentru puii de câine timp de două săptămâni – nu este nevoie de ceva foarte pretenţios, doar un colţ într-o curte şi puţină afecţiune. În rest, adăpostul le va furniza tot ceea ce este nevoie: hrană, culcuş dacă e cazul etc.;

– hrană pentru căţei;

– donaţii;

– redirecţionarea către adăpost a 3.5% din impozitul pe venit;

– puţin din timpul oamenilor petrecut cu animalele din adăpost. Pro Animalia asigură câinilor toate îngrijirile de care au nevoie, însă în majoritatea cazurilor nu mai rămâne timp şi pentru joacă, de care, în special cei mici, au nevoie. Dacă sunt persoane care doresc să stea puţin şi să se joace cu căţeii, pot contacta adăpostul, iar cei de acolo le vor primi cu braţele larg deschise.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre adăpost puteţi să contactaţi reprezentanţii Pro Animalia prin intermediul paginii de Facebook, https://www.facebook.com/proanimaliahr, sau la nr. de tel. 0749/41.68.02.

Ruxandra MANU, medic veterinar

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.