Cerere de finanţare pentru containere inteligente şi un centru de colectare a deşeurilor în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cerere de finanţare pentru containere inteligente şi un centru de colectare a deşeurilor în Miercurea-Ciuc
Cerere de finanţare pentru containere inteligente şi un centru de colectare a deşeurilor în Miercurea-Ciuc

Cerere de finanţare pentru containere inteligente şi un centru de colectare a deşeurilor în Miercurea-Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc intenţionează să achiziţioneze câteva zeci de containere inteligente şi să amenajeze un centru de colectare a deşeurilor prin atragere de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Primăria municipiului reşedinţă de judeţ a informat, printr-un comunicat, că este vorba despre achiziţionarea a 50 de containere inteligente pentru deşeuri şi a unui centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar (CAV), urmând ca localitatea să atragă în acest scop o finanţare externă suplimentară de 7,62 milioane de lei din PNRR.

„Noi apeluri au fost deschise în cadrul PNRR, iar cu această ocazie Consiliul Local al municipiului Miercurea-Ciuc s-a întrunit (joia trecută n.r.) în şedinţă extraordinară pentru a adopta hotărâri privind două proiecte care vor fi depuse”, se arată în comunicat.

Potrivit responabilului cu relaţiile cu presa din cadrul Primăriei Miercurea-Ciuc, Kovács Hont Imre, containerele inteligente vor fi instalate în mai multe cartiere ale oraşului, iar rezidenţii vor putea să le deschidă cu ajutorul unui card special, sistemul fiind capabil să măsoare şi greutatea deşeurilor aruncate. Acesta a precizat că în urma utilizării cardurilor respective, sistemul va identifica locatarii care duc deşeurile la containerele inteligente, aceştia urmând să plătească apoi facturile în funcţie de cantitatea de gunoi aruncată. Totodată, un sistem de monitorizare va semnala firmei de salubrizare dacă un astfel de container se umple şi astfel angajaţii acesteia se vor deplasa în locul respectiv pentru a-l goli.

Costul investiţiei depăşeşte 3 milioane de lei. Containerele vor fi similare celor de tip dulap deja cunoscute în Miercurea-Ciuc şi vor fi livrate în urma unei proceduri naţionale de achiziţii publice.

Al doilea proiect se referă la amenajarea unui depozit pentru colectarea deşeurilor reciclabile, care va fi amplasat pe strada Zorilor, nr. 34, unde îşi va reloca activitatea operatorul regional de salubrizare Eco-Csík.

Conform proiectului, locuitorii vor putea depune gratuit 12 tipuri de deşeuri, care nu pot fi depozitate la punctele de colectare din oraş din cauza dimensiunilor sau a altor caracteristici, cum ar fi anvelope, mobilier, medicamente expirate, baterii şi acumulatori. Pentru realizarea acestui proiect primăria solicită o finanţare de 4,55 milioane de lei, se mai arată în comunicatul administraţiei locale din Miercurea-Ciuc.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.