Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc este în plină desfăşurare, cu evenimente conexe şi cu cea de-a XIV-a ediţie a Universităţii de Vară de Muzică Veche. Oraşul este plin de muzică: concerte, repetiţii, educaţie muzicală timpurie pentru cei mici şi cei mai mari deopotrivă. Mai jos găsiţi o selecţie din partea a doua a programului festivalului.
Joi, 14 iulie, de la ora 19:00, ansamblul Flauto Dolce va concerta la Cinematograful Miercurea-Ciuc, unde va prezenta un program plin de culoare, în conformitate cu tema festivalului din acest an.
De la ora 20:00, va fi proiectat un film documentar intitulat „Crafting Recorders”, care prezintă în detaliu activitatea atelierului de construcţie şi restaurare de flaute drepte von Huene, de la selectarea lemnului la finisaje şi, în unele cazuri, la restaurarea flautelor istorice. O legătură interesantă este faptul că ansamblul Flauto Dolce foloseşte şi flaute realizate în acest atelier, iar după proiecţie, unul dintre membrii ansamblului, Mária Szabó, va cânta la un flaut alto von Huene.
Vineri, 15 iulie, cea de-a XIV-a ediţie a Universităţii de Vară de Muzică Veche va avea concertele de închidere, la orele 10:00 şi 15:00, în sala festivă a Colegiului Naţional „Márton Áron”, urmate, la ora 19:00, de un concert al Orchestrei Baroce a Festivalului, în Biserica Sfântul Augustin.
Sâmbătă, 16 iulie, începând cu ora 10:00, va avea loc cel de-al doilea tur ghidat de istorie locală, cu muzică, de data aceasta la Frumoasa, pe urmele lui Ladislau cel Sfânt. István Botár, arheolog al Muzeului Secuiesc al Ciucului, le va vorbi participanţilor despre fosta capelă a Sfântului Ladislau, despre vechile trasee şi despre regele Ladislau. Turul este condiţionat de înscriere prealabilă, care s-a putu face până astăzi.
Între timp, între orele 11:00 şi 15:00, în curtea şi în faţa cetăţii Mikó va avea loc ziua renascentistă a copiilor, cu jocuri populare de îndemânare, atmosferă din epoca Regelui Matia Corvin, demonstraţie de luptă şi jocuri renascentiste. În aceeaşi zi, de la ora 16:30, vă puteţi înscrie la o degustare de vinuri, care se va axa pe vinurile „naturale” şi pe ceea ce distinge vinurile naturale şi ecologice de alte tipuri de vinuri.
De la ora 18:00, Carmina Renascentia va fi prima formaţie care va concerta pe scena Cetăţii Mikó, capturând simbolismul floral al melodiilor europene din secolele XVI şi XVII.
La ora 19:30, Musica Historica va susţine un concert de „cântece de flori”.
Ziua de sâmbătă va fi încununată de un atelier de dans renascentist, de la ora 21:00, condus de Csilla Juhász, unde puteţi participa la dansuri renascentiste simple şi uşor de învăţat.
Ultima zi a festivalului se va deschide cu un concert de orgă susţinut de Erich Türk, de la ora 11:00, la Biserica romano-catolică din Frumoasa, şi se va încheia cu un spectacol al formaţiei estoniene Hortus Musicus, aflată în activitate de 50 de ani, care va aduce la Miercurea-Ciuc o selecţie de jumătate de secol din repertoriul său. Concertul formaţiei va avea loc la ora 20:00, în Biserica Sfântul Augustin, alături de Corul de Cameră Lux Aurumque din Miercurea-Ciuc.
Programul complet al festivalului poate fi găsit pe regizene.ro şi este disponibil şi sub formă de evenimente pe Facebook. Biletele şi abonamentele sunt disponibile la Cinematograful Miercurea-Ciuc şi la faţa locului, cu o oră înainte de concerte.