Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tinovul Mohoş aşteaptă din nou vizitatorii | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Tinovul Mohoş aşteaptă din nou vizitatorii
Tinovul Mohoş aşteaptă din nou vizitatorii

Tinovul Mohoş aşteaptă din nou vizitatorii

Odată cu încălzirea vremii, pe lista destinaţiilor de petrecere a timpului liber pentru o zi a mai apărut un obiectiv. Este vorba de Tinovul Mohoş, situat în craterul vulcanic al munţilor Ciomatu.

Fiind închis vizitatorilor pe timpul iernii, Tinovul Mohoş şi-a redeschis porţile pentru turişti nu de mult. Aici, ne spunea Dósa Elek Levente, directorul executiv al Asociaţiei „Pro Szent Anna – Pro Sfânta Ana”, au înflorit bumbăcariţa şi nebunelele.

Aici, anul trecut, asociaţia a reamenajat traseul de vizitare. Întreaga potecă educaţională cuprinde un sistem de pontoane, iar lângă ochiurile de lac au fost amplasate bănci.

Trebuie precizat faptul că accesul în tinov se realizează doar însoţiţi de ghizi. Prima tură porneşte la 10:15, apoi la fiecare 60 de minute, până la ultima, care este programată pentru ora 18:15. De-a lungul traseului, ghizii oferă informaţii turiştilor despre istoria Tinovului Mohoş, precum şi despre ceea ce se poate vedea acolo. Aşadar, nu vă spunem multe lucruri despre geneza tinovului sau despre ce puteţi vedea, lăsându-vă să aflaţi şi să descoperiţi aceste lucruri de la ghizi. Însă, amintim faptul că Tinovul Mohoş se află la 1.050 metri altitudine şi este una dintre cele mai valoroase zone protejate botanice din România.

Nu departe de tinov se află Lacul Sf. Ana, distanţa dintre cele două fiind de aproximativ 15 minute de mers pe jos. Pentru acces la lac pot fi urmate două trasee: cel pe asfalt sau cel prin pădure, pe care vi-l recomandăm, deoarece scopul este de a ieşi în natură. Acest traseu care şerpuieşte prin pădure a fost reamenajat recent, fiind pietruit şi reprezintă o scurtătură spre capelă. Dacă se optează pentru acesta, rugămintea membrilor asociaţiei către turişti este să nu se „taie” curbele – să se abată de la traseu – şi, bineînţeles, să fie echipaţi cu haine şi încălţăminte specifice turelor uşoare de munte.

Ajuns la lac, aici se poate face o plimbare în jurul acestuia sau chiar pe apă, bineînţeles cu ajutorul bărcilor aflate la ponton.

Dósa Elek Levente preciza că programul de vizitare a Lacului Sf. Ana este între orele 09:00 şi 19:00.

Aşadar, cele două obiective pot reprezenta oricând o alegere de relaxare pentru câteva ore, într-un cadru natural caracterizat de frumuseţe, dar mai ales de o natură neatinsă.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.