Festivalul-concurs de teatru pentru elevi se întoarce la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Învățământ » Festivalul-concurs de teatru pentru elevi se întoarce la Topliţa
Festivalul-concurs de teatru pentru elevi se întoarce la Topliţa

Festivalul-concurs de teatru pentru elevi se întoarce la Topliţa

Ultima dată când a fost organizat Festivalul-Concurs de Teatru Şcolar era în 2019. Acum, Festivalul-Concurs de Teatru Şcolar „Micii Actori” – ediţia 2024 se reîntoarce, cu o mică modificare: în acest an, festivalul este încadrat în calendarul activităţilor educative extraşcolare judeţene în cadrul IŞJ Harghita.

Alin Gheorghe Negrea, profesor la Clubul Copiilor Topliţa, care face parte din cadrul Palatului Copiilor Miercurea-Ciuc, şi organizator al acestui festival, ne spunea că ideea organizării unui astfel de eveniment a apărut cu mai mulţi ani în urmă.

„Lucram la Casa de Cultură, unde vedeam o oarecare dorinţă a tinerilor elevi de a participa la evenimentele teatrale pe care le făceam pe atunci cu teatrele profesioniste invitate din Tg. Mureş sau Sf. Gheorghe.

Atunci ideea venise în cadrul unei întâlniri cu unul dintre actori, care zicea de ce nu facem un festival de teatru şcolar. Şi aşa am început.

Acum a trecut pandemia şi ne-am mai redresat puţin cultural. Am zis că e necesar să reînviem teatru şcolar, mai ales că pe zona de nord a Harghitei comunitatea românească e mai închegată şi o putem urni din loc să participe la aceste evenimente dedicate culturii” – Alin Gheorghe Negrea.

În actualul format al festivalului sunt trei secţiuni de participare pentru clasele primare, de gimnaziu şi cele liceale, evenimentul fiind dedicat exclusiv elevilor.

L-am întrebat pe Alin Gheorghe Negrea cât de important este pentru copii să activeze într-o trupă de teatru, ţinând cont de experienţa implicării sale în ediţiile anterioare, precum şi cea de profesor.

„Să fii membru într-un grup e foarte important. Eu sunt profesor de educaţie muzicală, predau foarte mult cor. Să ai apartenenţa unei mici comunităţi în care ideile sunt aceleaşi e foarte important.

Mai ales prin teatru, prin faptul că îi punem pe scenă, ei îşi dezvoltă tehnici oratorice, în special, se dezvoltă emoţional prin faptul că-şi inhibă frica de a vorbi, de a ieşi pe o scenă. Nu mai spun de dicţie, de statura pe scenă, de postură, de modul de a vorbi în public, de impostaţie. Plus, pe lângă asta, cultura generală. Dar nu uităm şi de funcţiile cognitive ale memoriei – şi memoria se dezvoltă în acelaşi timp, ceea ce e foarte important pentru un copil de şcoală”, ne spunea interlocutorul nostru.

Este posibilă reînfiinţarea trupei Ludicus?

Pentru că subiectul era festivalul de teatru, ne-am îndreptat puţin atenţia şi spre trupa Ludicus, una alcătuită din actori amatori şi care s-a desfiinţat în timpul pandemiei. Am dorit să aflăm dacă ar fi posibilă reînfiinţarea ei.

Alin Gheorghe Negrea ne spunea că trupa de teatru de amatori, care a activat la Casa de Cultură până în 2019, a fost tot un rezultat al festivalului, fiind alcătuită în special din liceeni, dar şi cu implicarea unor persoane din afară sau adulţi.

„Discutam despre reinventarea trupei de teatru Ludicus, care a stat sub acoperământul Casei de Cultură mai bine de trei ani – continua acesta. Poate fi reînviată dacă ar fi doritori şi ne-am axa tot pe spiritul tânăr al elevilor din ciclul gimnazial şi liceal.

(…) Nu pot să vă spun că se va reînfiinţa, în funcţie şi de disponibilităţile oamenilor, dar în principal de către Casa de Cultură, care ar trebui să ne găzduiască acolo”.

Programul festivalului

Festivalul-Concurs de Teatru Şcolar „Micii Actori” – ediţia 2024 va avea loc în această săptămână, joi şi vineri, la Casa de Cultură din Topliţa. Vor participa 7 instituţii de învăţământ din patru localităţi.

Organizatorul şi iniţiatorul reînvierii festivalului este Palatul Copiilor Miercurea-Ciuc, filiala Clubul Copiilor Topliţa. Acesta este sprijinit de către ADI Călimani-Giurgeu (care a contribuit şi financiar), de Casa de Cultură şi de Asociaţia Club Natură şi Aventură. Printre organizatori se află şi inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Primăria municipiului Topliţa.

Joi, 18 aprilie, de la ora 15:00

Secţiunea I, clasele primare (I-IV)

Şcoala Gimnazială „Sf. Ilie” Topliţa;

Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” Topliţa;

Liceul Tehnologic Corbu.

Secţiunea a II-a, clasele gimnaziale (V-VIII)

Liceul „Marin Preda” Odorheiu Secuiesc;

Şcoala Gimnazială „Sf. Ilie” Topliţa;

Liceul „Miron Cristea” Subcetate.

Vineri, 19 aprilie, de la ora 15:00

Secţiunea a III-a, clasele liceale (IX-XII)

Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa;

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Topliţa;

Liceul „Miron Cristea” Subcetate.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.