Premii pentru excelenţă la disciplina Limba şi literatura română | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Învățământ » Premii pentru excelenţă la disciplina Limba şi literatura română
Premii pentru excelenţă la disciplina Limba şi literatura română

Premii pentru excelenţă la disciplina Limba şi literatura română

  • 52 de elevi cu note între 9 şi 10 la proba de Limba şi literatura română a examenelor naţionale, precum şi 30 de profesori-îndrumători ai acestora au fost premiaţi marţi cu premii în valoare totală de aproximativ 65.000 de lei

Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a evidenţiat, pentru al doilea an consecutiv, rezultatele deosebite obţinute la disciplina Limba şi literatura română în cadrul examenelor naţionale din anul şcolar 2021-2022, fiind acordate premii în cadrul festivităţii care s-a desfăşurat marţi, 12 iulie, în amfiteatrul Casei Corpului Didactic „Apáczai Csere János” din Miercurea-Ciuc. Vorbim despre elevii de la secţiile română şi maghiară care au obţinut cele mai mari note – în ordine descrescătoare, de la nota 10 până la nota 9,00 – la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, precum şi profesorii lor de Limba şi literatura română.

Premiile, constând în vouchere în valoare totală de aproximativ 65.000 de lei, au fost oferite de Septimia Hotels&SPA Resort şi de Hotel&Restaurant Gondűző Odorheiu Secuiesc. Astfel, fiecare dintre cei 52 de elevi cu rezultate deosebite a fost răsplătit cu câte un voucher „Minivacanţă Odorheiană” în valoare de 1.050 de lei, care include două nopţi de cazare în cameră superioară la SEPTIMIA Hotels & SPA Resort, cu mic dejun inclus şi acces la SPA – la bazinele de înot încălzite pentru copii şi adulţi, jacuzzi, saune, baie de aburi şi la ciubere cu apă sărată – câte o intrare la Parcul Mini Transilvania, Rafting la Deság Resort şi o intrare la Muzeul etnografic, de istorie locală şi de ştiinţele naturii „Haáz Rezső” din Odorheiu Secuiesc.

Rezultatele obţinute de elevi se datorează în mare măsură îndrumătorilor lor la disciplina Limba şi literatura română, premiaţi la rândul lor, dascăli care demonstrează zi de zi că „un profesor bun este cel care te face ca lucrurile grele să ţi se pară uşoare”.

Popa Cristina-Maria de la Colegiul Naţional ,,Octavian Goga” Miercurea-Ciuc, profesoara unei eleve de zece la Evaluarea Naţională: Amalia Ioana Ichim, ne spune că până la rezultate interesul s-a concentrat pe cunoştinţele acumulate de-a lungul anilor de gimnaziu şi pe modul în care acestea sunt folosite şi îmbogăţite.

„Acest lucru se poate realiza prin implicare, interes şi răbdare. Nu poţi garanta o reuşită fără exersare continuă, fără să te adaptezi din mers, în funcţie de dispoziţia elevilor, fără să dovedeşti că notele sunt mai mult decât nişte cifre, ci nişte dale pe care păşeşti pe un drum pe care ţi-l construieşti singur. Elevul este cel care are cea mai mare putere de a decide cât de frumos este acest drum. Rolul meu e să fiu acolo, lângă elevii mei, să le canalizez energia, să îi determin să îşi depăşească limitele, să aibă curaj, să îi trag după mine sau să-i împing din spate, dacă e nevoie”, precizează prof. Popa Cristina-Maria.

La Evaluarea Naţională – secţia maghiară, profesoara Székely Ildikó de la Şcoala Gimnazială „László Gyula” din satul Sânpaul (comuna Mărtiniş) a făcut minuni cu elevii ei, majoritatea proveniţi din comunitatea romă. La Evaluarea Naţională din acest an, pe lista elevilor cu merite deosebite are un absolvent de clasa a VIII-a de nota 9,20: Gál Gergő Dániel. Încă doi elevi ai săi au obţinut locul II pe ţară la Olimpiada de Limba română pentru mediu rural.

„Secretul rezultatelor bune este perseverenţa, conştiinciozitatea şi seriozitatea elevilor, cât şi efortul şi munca noastră împreună. Trebuie să fim inventivi, de aceea suntem profesori, pentru că altfel nu se poate şi să avem foarte multă încredere. Am încredere foarte mare în elevii mei, muncesc foarte mult cu ei şi iubesc munca mea. Am fost foarte bucuroasă şi mândră când am aflat rezultatele; elevii mei la fel”, ne spune profesoara Székely Ildikó.

Şi tot la Evaluarea Naţională – secţia maghiară, elevul Bodor Mátyás de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” Miercurea-Ciuc, având-o ca îndrumătoare pe profesoara Ferencz Gyӧngyvér, a reuşit o medie de 9,60 la examenul naţional. Sunt rezultate care contrazic afirmaţii potrivit cărora Limba şi literatura română ar fi prea dificilă atunci când nu este limba maternă a elevului, în condiţiile în care elevii premianţi beneficiază de aceleaşi condiţii lingvistice.

Şi tot la Bacalaureat – secţia română, eleva Sánta Hajnalka de la Liceul „Marin Preda” Odorheiu Secuiesc, deşi provine dintr-o familie alcătuită exclusiv din părinţi de etnie maghiară, sub îndrumarea profesoarei Ioana Surugiu a obţinut o notă meritorie la proba de Limba şi literatura română: 9,60.

La Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, profesoara Mihaela Ilisan are patru elevi pe lista celor cu note între 9 şi 10 la Bacalaureat – secţia Română, iar de la liceele tehnologice profesoara Kiss Csilla de la Liceul „Joannes Kájoni” Miercurea-Ciuc se mândreşte cu doi elevi pe lista premianţilor.

La Bacalaureat – secţia maghiară, profesoara de Limba şi literatura română Kelemen Emilia, de la Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” Odorheiu Secuiesc a avut parte şi anul acesta de o nouă performanţă, datorată elevei sale Rákosi Annamária, după cea înregistrată anul trecut de absolventa Szén Júlia, care a obţinut primul 10 la proba de Limba şi literatura română înregistrat la secţia maghiară la examenele naţionale în Harghita.

„A fost o mare bucurie să repetăm aproape performanţa de anul trecut. Anul trecut o elevă a luat 10 la Română la Bacalaureat, anul acesta avem un 9,80. Este bucurie şi satisfacţie atunci când munca serioasă aduce rezultate. Cred că este nevoie de consecvenţă şi perseverenţă, de atitudinea potrivită atât din partea elevilor, a profesorilor, dar şi a părinţilor. Eleva mea Rákosi Annamária mărturiseşte că au început să-i curgă lacrimi de bucurie când a aflat nota, realizând că nu a muncit degeaba. S-a simţit mândră de sine şi îşi continuă drumul ales cu mai multă fermitate”, ne dezvăluie prof. Kelemen Emilia.

Pîntea Mădălina Cristina de la Liceul Tehnologic din comuna Corbu este singura elevă din judeţ cu media generală zece.

„E multă muncă (în spatele acestui rezultat), perseverenţă, ambiţie şi speranţă. Totul a început când am îndrăznit să mă gândesc că aş putea lua zece, dar nu mă aşteptam să iau. Cred că secretul meu este că mi-a plăcut mereu să învăţ, pasiunea mea a fost învăţatul şi aşa mi-a fost mult mai uşor să acumulez toate informaţiile şi să mă pregătesc pentru examenul de Bacalaureat. Evident că mi-au fost alături şi profesorii, cărora le mulţumesc şi cred că prin muncă şi prin efort constant se poate obţine orice”, ne spune Mădălina.

S-a înscris la Facultatea de Matematică şi Informatică, unde speră să obţină rezultate la fel de bune.

Profesoara ei – Bortă Elvira – adaugă doar că „tot meritul” i-l acordă elevei sale, întrucât e „munca ei, doar îndrumarea mea”. „A fost multă muncă şi dăruire ca să poată eleva să ajungă la aceste performanţe şi m-am gândit de multe ori şi la apropierea sufletească. Atunci avem şi noi rezultate, şi elevii”, adaugă profesoara.

La examenul de Bacalaureat – secţia română, profesoara Nicoleta Grădinariu de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc are şase elevi premiaţi pe lista celor care s-au remarcat prin notele obţinute la examenul de Bacalaureat, trei dintre aceştia cu nota maximă.

„Rezultatele sunt rodul muncii de patru ani al unei echipe profesor – elev şi al unor standarde pe care încerc să le menţin la clasă. În aceeaşi ordine de idei, notele din acest an nu sunt o excepţie, ele vin să se adauge la notele bune şi foarte obţinute în anii anteriori”, ne dezvăluie profesoara Nicoleta Grădinariu reţeta succesului obţinut de elevii ei.

Mihalache Alexia, una dintre elevele ei premiante, susţine că pentru nota maximă este nevoie de răbdare. „În primul rând, când te uiţi pe geam şi vezi alţi copii care se joacă, să nu te uiţi cu invidie, ci să stai acolo, cu capul sub veioză şi să munceşti, pentru că numai aşa se ajunge la nota aceasta. Şi, până la urmă, e doar o notă, dar ce îţi rămâne în minte e valoros. Nu pot să spun că a fost greu din moment ce m-am simţit sigură pe mine încă de la început, pentru că patru ani de zile am învăţat şi nu există ceva care să te ia prin surprindere în momentul în care ştii ce ai făcut”, afirmă Alexia.

Îşi va continua studiile în Olanda, unde va studia Jurnalismul. „Am terminat profil de matematică-informatică, surprinzător, dar sunt olimpică la română, am luat zece acum, la Bac, şi întotdeauna scrisul şi cititul au rămas pasiunile mele, dragostea mea”, a continuat absolventa.

Dacă se va întoarce în România, acasă, încă nu ne poate spune. „Nu pot să spun acum, nu ştiu în ce direcţie mă voi duce şi ţara unde o să mă duc, e o decizie luată pe moment şi ce simt că trebuie să fac”, a admis Mihalache Alexia.

Iliescu Alexandra Laura este elevă de zece la Română, zece la informatică şi 9.80 la Matematică. „Pur şi simplu, simt că a dat roade munca depusă în toţi aceşti ani. Şi ce simt că nu s-a menţionat este munca consecventă. Până la urmă eu asta simt că e cheia succesului. Încă de când eram mică participam la concursuri de matematică, şi la Evaluare tot zece a fost la română, cred că este vorba despre multă muncă”, concretizează Alexandra.

Nici Alexandra nu va opta pentru o facultate în România; îşi va continua studiile cu cele superioare la Informatică, în Budapesta.

Verzár Lóránt – director executiv Septimia Hotels & SPA Resort Odorheiu Secuiesc, un partener în sprijinirea excelenţei, a premiat elevii. „La noi, la Septimia, cel mai important este ca oamenii să aibă spirit de competitivitate. Noi promovăm mereu valorile ieşite din comun şi eu cred că şi voi sunteţi persoane ieşite din comun, excepţionale şi tocmai din acest motiv ne-am alăturat acestui proiect. Avem o colaborare foarte bună cu Inspectoratul Şcolar şi astfel încercăm să vă oferim ceva care să fie peste recompensa extra primită pentru rezultatele voastre deosebite. (…) Trei gânduri vă rog să reţineţi: să visaţi, să munciţi şi să vă bucuraţi de rezultate. Aceasta cred că este ecuaţia vieţii”, a arătat acesta.

Inspectorul şcolar general Demeter Levente a acordat premii profesoarelor ale căror elevi au obţinut rezultate deosebite. „Mă bucur tare mult că putem vorbi despre rezultatele bune la Limba şi literatura română, mă bucur că alături de elevi, de cadrele didactice văd aici şi părinţi bucuroşi. (…) Mă bucur enorm de mult că nu numai şcolile aşa-numite foarte bune sunt prezente aici, ci şi şcoli de care poate nici nu am auzit, dar care demonstrează că se poate. Mă bucur să văd atâţia oameni fericiţi, mă impresionează strălucirea ochilor, mă bucur pentru toţi, mă bucur că suntem împreună”, a spus Demeter Levente.

Inspectorului şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu i-a revenit premierea elevilor de nota zece. „Nu am avea parte de aceste eveniment dacă nu am avea aceşti elevi, al căror noroc înseamnă foarte multe ore de muncă. (…) Prin aceste rezultate bune la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat am reuşit să demonstrăm că DA, se poate! Că şi în Harghita există elevi de zece, există elevi care ştiu limba română, care ştiu să conjuge verbul corect în limba română, că în judeţul Harghita există oameni care pot şi care vor!”, a adăugat prof. Cristinel Glodeanu. 

Inspectorul şcolar de Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stângă a mulţumit tuturor pentru rezultatele obţinute. „Cred că oamenii sfinţesc locul, de aceea cred că fiecare ar trebuie să ne întoarcem spre strălucirea din noi, pentru că profesorii aceştia, dacă aţi remarcat… sunt mai mulţi elevi care au acelaşi profesor. Nu este doar un noroc, doar o întâmplare, că din şcoala respectivă acelaşi profesor are elevi în lista de premianţi. Şi, atunci, cred eu că omul sfinţeşte locul. Acesta este motivul pentru care unii reuşesc să obţină rezultate, iar alţii nu”, a concluzionat Manuela Nicoleta Stângă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.