Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán, rămâne în arest | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Preşedintele „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán, rămâne în arest
Preşedintele „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán, rămâne în arest

Preşedintele „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán, rămâne în arest

Sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Preşedintele „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán, rămâne în arest pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că i-a instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze la Târgu-Secuiesc, a decis definitiv ICCJ.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins contestaţia lui Szőcs Zoltán, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti din 30 decembrie, prin care s-a dispus arestarea preventivă a preşedintelui „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania. Decizia luată vineri de magistraţii instanţei supreme este definitivă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au reţinut, pe 29 decembrie 2015, pe Szőcs Zoltán pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive. Anchetatorii au cerut, în 30 decembrie, Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a preşedintelui „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, propunere admisă de instanţă.

DIICOT a arătat, într-un comunicat de presă, că în 10 octombrie, Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu-Secuiesc a „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, la Târgu-Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

„Există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă Mişcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului Ţinut Secuiesc, ca etapă a procesului ce vizează refacerea Ungariei Mari, în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S.Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu-Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetăţenii români a Zilei Naţionale de 1 Decembrie, inculpatul Beke István-Attila, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste, concluzionând: Facem”, se arată în comunicatul DIICOT.

În calitatea deţinută de preşedinte al „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, Szőcs Zoltán le-a trasat membrilor celulei Târgu-Secuiesc a HVIM ca „de 1 Decembrie… să montaţi vreo 20 de bucăţi… cu un cronometru…. vă închipuiţi, tocmai când defilează… trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă mai multe simultan… ar fi mişto să fie fum, ar fi o bombă bună… parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza şi BBC-ul… toată lumea ar vorbi de noi… să se atragă atenţia asupra Tg. Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă… trebuie să facem în aşa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă… să fiţi plecaţi undeva… totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena… acolo unde se duc ei ar trebui să facem… ori la Sfântu, ori în Ciuc… trebuie să facem o încercare…”, se arată în documentele anchetatorilor.

Potrivit aceloraşi documente, procurorii DIICOT susţin că Szőcs folosea cuvântul „pizza” pentru a desemna un dispozitiv exploziv improvizat. Astfel, el le spunea membrilor grupării din Târgu-Secuiesc: „Nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e… mai ales dacă ai reţeta care trebuie pentru pizza… înainte să muşcaţi o bucată mare trebuie să vedeţi cum se poate muşca o felie…”.

În 13 octombrie, Szőcs Zoltán a părăsit România, revenind în ţară în 20 decembrie 2015.

„Ulterior acestui moment, suspectul S.Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke István-Attila şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului Beke István-Attila”, arată DIICOT.

Târgu-Secuiesc: miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán

Circa 100 de persoane au participat, sâmbătă, la Târgu-Secuiesc, la un miting de solidaritate cu Beke István şi Szőcs Zoltán, reprezentanţi ai „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” arestaţi în dosarul privind dispozitivul exploziv improvizat care urma să fie confecţionat şi detonat de 1 Decembrie.

Participanţii la miting s-au adunat, după ora 16:00, în Piaţa Gábor Áron din Târgu-Secuiesc, judeţul Covasna, după ce s-au mobilizat pe reţelele de socializare, transmite Daniela Mezey, corespondentul Mediafax. Ei au scandat numele lui Beke István-Attila şi al liderului „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán, şi au cerut „Libertate pentru István”, „Libertate pentru Zoltán”, „István acasă, Zoltán acasă”.

La acţiunea de protest a participat şi fratele lui Szőcs Zoltán, Szőcs Csongor. Potrivit acestuia, Szőcs Zoltán şi Beke István-Attila „nu s-au văzut, nici nu au vorbit prin telefon” în 10 octombrie, data la care – susţin anchetatorii – cei doi s-ar fi întâlnit pentru a discuta despre confecţionarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, de Ziua Naţională, la Târgu-Secuiesc, Szőcs Zoltán fiind plecat din ţară. „De ce nu a fost arestat când s-a întors în ţară, în 20 decembrie, dacă era un pericol public şi a fost lăsat până pe 30 (decembrie – n.r.), de ce l-au lăsat să fie aici, în Târgu-Secuiesc? Asta nu înţelegem şi, dacă este un pericol, de ce, ce a făcut, când? Nimic nu ştim şi toată familia aşteaptă un răspuns de la DIICOT, dar nu primim nimic”, a continuat Szőcs Csongor.

De la statuia lui Gábor Áron, participanţii la mitingul de susţinere a celor doi membri ai „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” au pornit în marş către sediul Poliţiei, la Judecătorie şi la Parchet, scandând „Lăsaţi-i în libertate, nu sunt terorişti”. Ei au avut pancarte cu mesaje precum „Vrem adevărul”, „Judecată dreaptă şi reală”, „Nu noi facem acte de terorism, ceea ce face DIICOT este terorism”. Apoi, participanţii au intonat imnul secuiesc şi imnul Ungariei. Mitingul de la Târgu-Secuiesc a fost autorizat.

O tentativă de organizare a unui miting de solidaritate cu Beke István a avut loc şi la Odorhei, la cererea unei asociaţii sportive reprezentată de Máthe Konrád-Jószef, membru al HVIM, dar mitingul nu a fost aprobat de Primăria Odorheiu-Secuiesc.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.