Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunţat finalizarea procedurilor privind intabularea gratuită a parcelelor din două sectoare de terenuri agricole de pe raza municipiului, fiind emise peste 900 de cărţi funciare proprietarilor suprafeţelor respective. Procesul de intabulare gratuită a terenurilor a fost demarat în baza unei decizii luate în 2021 de conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc, iar actualizarea documentelor este importantă şi în contextul derulării procedurilor de succesiune sau de vânzare a terenurilor.
„Este un moment foarte important pentru municipiu. Suntem în situaţia în care, din fericire, putem să înmânăm primele cărţi funciare după măsurătorile topometrice efectuate prin programul naţional de cadastrare. Dintr-un anumit motiv greu de înţeles, pentru o perioadă de mai mulţi ani, municipalitatea nu a participat la acest program. Din 2020, când echipa nouă a preluat conducerea primăriei, am decis să facem parte din acest program şi facem etapizat înregistrarea cadastrală a tuturor terenurilor ca să ajutăm proprietarii. Proprietarii trebuie ajutaţi să poată să aibă toate drepturile asupra terenurilor, pentru că este important ca aceste terenuri, atât din punct de vedere agricol, cât şi din punct de vedere economic, să producă pentru proprietari şi pentru comunitate. Vorbim despre două sectoare din zona nordică a oraşului care reprezintă 9,4 la sută din terenurile agricole ale municipiului şi pentru care s-au emis mai mult de 900 de cărţi funciare ori reîmprospătate ori total noi. Nimeni nu a pierdut terenurile, ci au fost făcute corecţiile de localizare a acestor terenuri şi de acum încolo toată lumea ştie unde are terenul poziţionat, iar pe costul primăriei s-a făcut şi cadastrarea corectă”, a declarat într-o conferinţă de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.
Vor fi puse la dispoziţia proprietarilor 624 de cărţi funciare complet noi, iar alte 297 care au fost actualizate vor primi un nou număr cadastral, ceea ce va aduce întreaga zonă în concordanţă cu registrul cadastral.
La rândul său, secretarul general al Primăriei Miercurea-Ciuc, Wohlfart Rudolf, a precizat că nu au intervenit schimbări în ceea ce priveşte dimensiunea parcelelor, fiind unele modificări în unele cazuri din punct de vedere topo-tehnic. Acesta a menţionat că există câteva cazuri în care, după actualizarea documentelor, terenurile respective au rămas pe numele unor persoane care decedaseră, iar în aceste situaţii ar trebui iniţiate procedurile de succesiune, moştenitorii fiind scutiţi de costurile aferente primei înscrieri în cartea funciară.
Biroul Agricol al Primăriei Miercurea-Ciuc va trimite prin poştă cărţile funciare actualizate proprietarilor terenurilor.
EMIL GROZA