- Linie de credit pentru continuarea lucrărilor la drumurile județene
Aprobarea alocării sumelor ce constituie sprijin financiar pentru unităţile de cult pe anul 2021, modificarea bugetului de venituri și cheltuieli, înființarea a trei asociații de dezvoltare intercomunitară, dar și contractarea unui credit pentru continuarea lucrărilor la drumurile județene au fost o parte din proiectele dezbătute în cadrul ședinței ordinare din luna iulie a Consiliului Județean (CJ) Harghita, care a avut loc ieri, online.
2,8 milioane lei de la Guvern pentru remedierea pagubelor produse în urma inundațiilor
Astfel, bugetul de venituri și cheltuieli a fost modificat, fiind incluse și 2,8 milioane de lei primiți de la Guvernul României, din fondul de rezervă, ca urmare a pagubelor provocate de inundații la obiective ale consiliului județean.
Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a spus cu această ocazie că, pe de o parte, este mulțumit deoarece s-au primit de la guvern toate sumele solicitate. Pe de altă parte, „evaluarea pagubelor merge foarte greu în județ”. Conform acestuia, unii conducători de instituții tergiversează această evaluare datorită faptului că nu cad de acord asupra valorii pagubelor. „Evaluările pagubelor trebuie făcute în timp, pentru a putea interveni și reface zonele afectate. Putem solicita avizul mai multor instituții, dacă este nevoie, pentru o evaluare corectă a pagubelor”, a spus Borboly Csaba.
Revenind la modificarea bugetului de venituri și cheltuieli, în lista programelor de investiții ale consiliului județean a fost inclusă și achiziționarea dotărilor aferente investiției în centrul wellness de la Borsec, în vederea punerii lui în funcțiune în cel mai scurt timp. „Pentru noi este foarte important ca acest centru să funcționeze foarte repede. (…) Dorim să discutăm ca executantul să treacă și peste ultima fază. Am găsit un executant bun din județul Covasna și eu cred că putem să facem acest lucru”, a precizat Borboly Csaba.
Printr-o altă hotărâre de consiliu județean a fost alocată suma de 75.000 lei pentru cofinanțarea tradiționalului tur ciclist, care în acest an s-a extins la trei județe, Covasna, Harghita și Mureș.
117 proiecte depuse de cultele religioase recunoscute, de trei ori mai multe față de anii anteriori
„Un alt program foarte important este sprijinirea cultelor religioase. Au fost evaluate 117 proiecte. (…) Suma totală va fi de 4.039.000 lei. Din această sumă vor fi reabilitate mai multe biserici, imobile. În anii trecuți am acordat 100% subvenții, dar anul acesta au fost depuse mult mai multe solicitări pentru acest program. Efectiv nu am avut în anii anterior atât de multe proiecte bune cât să acopere suma. Anul acesta, față de suma disponibilă, au fost depuse de trei ori mai multe proiecte. Astfel că sprijinul din partea Consiliului Județean Harghita va fi de la 30% până la 50%”, a spus președintele CJ.
Conform acestuia, au fost discuții cu episcopiile și protopopiatele și s-a căzut de acord „ca nici un proiect, indiferent de dimensiune, să nu fie lăsat în urmă”. „Este important să demareze lucrările, din sprijinul acordat de consiliul județean vor achiziționa materialele și, eventual, în toamnă vor depune proiecte pentru asigurarea resursei umane. (…) Cel mai important pentru toți este să cumpere ciment, fier sau alte materiale ale căror prețuri cresc în mod constant”, a explicat Borboly Csaba.
Programul de sprijin al cultelor religioase recunoscute, derulat de consiliul județean, are scopul de susținere a lucrărilor de întreținere și funcționare, construirii și reparării lăcașurilor de cult, conservarea și întreținerea bunurilor, ca parte a conservării patrimoniului.
Fonduri pentru dezvoltarea sistemului sanitar
În cadrul ședinței au mai fost aprobate cheltuieli pentru dezvoltarea sistemului sanitar: va fi consolidat spitalul de la Vlăhița; dispensarul medical din Miercurea Ciuc, din strada Petőfi, va fi reabilitat integral pentru asigurarea condițiilor tehnice funcționării adecvate și vor fi aprobate posturi la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.
În legătură cu scoaterea la concurs a altor posturi la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, Borboly Csaba a spus că „sunt (n.n. – la spitalul județean) din ce în ce mai multe specialități care se regăsesc doar în centrele universitare”. Astfel, printre posturile scoase la concurs se numără câte un medic specialist-primar la Cabinetul planificare familială, la Compartimentul reumatologie, cel de neurochirurgie. De asemenea, a fost scos la concurs și un post de medic specialist-primar la Centrul de sănătate Vlăhița – Compartimentul îngrijiri paliative.
Tot în ședința ordinară de ieri a forului județean a fost aprobată lista nominală cu persoanele care sunt propuse de a beneficia de stimulent financiar în luna iulie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Este vorba despre 25 de angajați ai unității spitalicești, „persoane care au avut implicare majoră în realizarea activității de răspândire/combatere a COVID-19 și au avut un volum de activitate care depășește în mod semnificativ volumul normal de activitate”.
Înființarea a trei asociații de dezvoltare intercomunitară și alocarea de sume unor localități din cota de 6% din impozitul pe venit
O altă hotărâre aprobată s-a referit la participarea consiliului județean la constituirea a trei asociații de dezvoltare intercomunitară, ADI Alcsík – Kászon (Ciucul de Jos – Casin), ADI Büdösfürdő (zona Sântimbru Băi), ADI Hășmașul Mare. Potrivit președintelui CJ Harghita, noile oportunități de finanțare arătă că este oportună o astfel de asociere bine organizată, cu obiective bine formulate, care reprezintă instrumente de dezvoltare durabilă a comunităților implicate, prin dezvoltarea infrastructurii de apă, canalizare, culturală, socială și de mediu. Acesta a mai punctat că „un rezultat al ultimelor 6 luni” a fost realizarea Planului Urbanistic Zonal pentru Hășmașul Mare, „care oferă o oportunitate de dezvoltare”.
Din cota de 6% impozit pe venit, au fost alocate sume de bani localităților: Corund, pentru modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă și amenajarea trotuarului în zona DN 13A pentru îmbunătățirea condițiilor de siguranță rutieră; Mărtiniș, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, lărgirea intersecției și extinderea rețelei de apă și canalizare; Avrămești – pentru reparații la trotuar și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Benedek Elek”; Mihăileni, pentru întreținerea marginii drumurilor; Dârjiu – pentru înființarea sistemului de încălzire centralizată la grădinița din comună și modernizarea unor străzi; Ocna de Jos, comuna Praid, pentru alimentare cu apă potabilă și rețea de canalizare menajeră.
Credit de 50 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la rețeaua de drumuri județene
„Cea mai importantă decizie de astăzi (n.n. – ieri)”, după cum spunea Borboly Csaba, se referă la contractarea unei linii de credit, în valoare de 50 milioane lei, pentru continuarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor județene. Președintele CJ Harghita a subliniat că „deocamdată putem plăti facturile” din această lună, însă din august e nevoie de acest credit. „În județul Harghita putem construi drumuri și nu dorim să oprim lucrările nicăieri. Au fost anumite zvonuri rău intenționate că CJ Harghita nu ar avea bani și nu ar trebui lucrat pe un tronson sau altul. Nu, aceasta nu e adevărat. Aș dori să vă spun că pe fiecare drum ordinul de lucrare este valabil și peste tot lucrările trebuie să meargă înainte și nicăieri nu am spus nici unui executant să se oprească pentru că nu avem bani”, a ținut să lămurească Borboly Csaba.
Acesta a mai spus că vineri a fost în județ viceprim-ministrul Kelemen Hunor. În urma discuțiilor cu acesta a rezultat că în toamnă va porni Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 3, iar obiectivul principal îl va reprezenta drumurile județene. Astfel că, eventual, banii folosiți din linia de credit ar putea să fie primiți în toamnă din PNDL 3. „Scopul principal este ca pe nici un tronson de drum județean să nu se oprească execuția lucrărilor”, a punctat președintele CJ Harghita.
Una dintre lucrările aflate în derulare este reabilitarea și modernizarea drumului județean 127, Ditrău – Tulgheș. De asemenea, mai sunt vizate și investițiile în drumurile spre Valea Uzului sau spre Băile Harghita.
În ședința ordinară a consiliului județean s-a mai aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea trotuarului în comuna Suseni. Această investiție face parte din programul derulat de CJ Harghita care vizează construirea de trotuare pe lângă drumurile județene, în vederea creșterii siguranței pe aceste drumuri. (Șt.P.)