Fonduri europene pentru reabilitarea a încă 17 blocuri din municipiile Miercurea Ciuc şi Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 septembrie 2021
Home » Societate » Fonduri europene pentru reabilitarea a încă 17 blocuri din municipiile Miercurea Ciuc şi Gheorgheni
Fonduri europene pentru reabilitarea a încă 17 blocuri din municipiile Miercurea Ciuc şi Gheorgheni

Fonduri europene pentru reabilitarea a încă 17 blocuri din municipiile Miercurea Ciuc şi Gheorgheni

Municipiile Miercurea Ciuc şi Gheorgheni din judeţul Harghita vor beneficia în total de peste 40 milioane lei pentru reabilitarea termică a 17 blocuri, cu fonduri europene nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Regional REGIO 2014-2020 – informează Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. De reabilitarea acestor blocuri vor beneficia aproximativ 2.000 de locuitori din cele două municipii.

În total, în judeţul Harghita – recunoscut ca fiind cea mai friguroasă zonă din România – ADR Centru coordonează implementarea a 14 proiecte pentru eficientizarea clădirilor rezidenţiale, a căror valoare totală depăşeşte 32,5 milioane euro. Prin aceste proiecte vor fi reabilitate peste 75 blocuri, în beneficiul a mai mult de 5.000 de locuitori din oraşele Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc şi Bălan.

Conform unui comunicat de presă remis de ADR Centru, în Miercurea Ciuc, conducerea primăriei estimează că lucrările la cele 9 blocuri de locuinţe se vor finaliza până la sfârşitul lunii octombrie a anului 2022. În municipiul Gheorgheni este preconizat ca lucrările de reabilitare să se încheie la sfârşitul aceleiaşi luni, dar în anul 2023.

„Deoarece în judeţul Harghita se înregistrează în mod constant temperaturi medii anuale mult sub media naţională, edilii din oraşele acestui judeţ au găsit o bună oportunitate în cadrul Programului Operaţional Regional pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, prin îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice, dar şi a clădirilor rezidenţiale. În total, în judeţul Harghita, sunt contractate 29 de cereri de finanţare, cu o valoare totală de peste 45 milioane euro, pentru reabilitarea termică a clădirilor publice şi de locuit, în municipiul reşedinţă de judeţ – Miercurea Ciuc, precum şi în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa, Bălan, Borsec, dar şi în comuna Sândominic. (…) Prin aceste proiecte de la nivelul judeţului Harghita vor fi reabilitate peste 75 de blocuri şi 16 clădiri publice, marea majoritate a acestora din urmă fiind unităţi de învăţământ”, se arată în comunicat.

Prin cele două proiecte, ale căror contracte de finanţare au fost semnate recent, la cele 17 blocuri energofage din Miercurea Ciuc şi Gheorgheni consumul anual de energie primară se va reduce cu mai mult de 40%, iar volumul emisiilor poluante, în special de CO2, se va reduce cu aproape 50%.

„În întregul judeţ vorbim de peste 1.800 gospodării care vor avea imobile eficiente energetic. Aceste aspecte sunt foarte importante într-unul din judeţele ţării care este cunoscut pentru mediile scăzute înregistrate la temperatură, în special iarna. Acest gen de investiţii nu ar fi putut fi realizate fără sprijinul fondurilor europene. Desigur, municipalităţile şi locatarii vor cofinanţa lucrările de eficientizare energetică, dar sumele pe care ei le vor cheltui nu reprezintă nici măcar un sfert din costurile termoizolării locuinţelor. Aceste proiecte – cumulate cu cele privind eficientizarea energetică a clădirilor publice şi cu cele de mobilitate eco-eficientă – răspund şi obiectivelor europene şi naţionale privind reducerea cheltuielilor publice pentru energie, concomitent cu creşterea ponderii surselor de energie regenerabilă în pachetul de consum energetic. Desigur, în judeţul Harghita avem şi multe alte proiecte care asigură investiţii în modernizarea de străzi urbane şi drumuri judeţene, în reabilitarea de obiective de patrimoniu, în şcoli şi spitale, în centre de asistenţă socială, dar şi în alte domenii. Avem aproape 80 de cereri de finanţare contractate de mediul public din Harghita, aflate acum în implementare, a căror valoare totală se apropie de 200 milioane euro. Dintre acestea, în municipiul Miercurea Ciuc, strict pe componenta de eficientizare energetică, avem 17 proiecte, inclusiv acesta semnat recent, iar valoarea lor totală cumulată depăşeşte 24 milioane euro, iar pentru municipiul Gheorgheni avem 7 proiecte de reabilitare termică, în valoare totală de aproximativ 17 milioane euro”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, citat în comunicat.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe în vederea ridicării performanţei energetice, 9 blocuri din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita este de 19.142.475,80 lei, din care 9.959.997,50 lei (respectiv aproape 2,1 milioane euro, adică 60% din valoare eligibilă a cererii de finanţare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferenţa constând în contribuţia municipalităţii şi a locatarilor la cheltuielile eligibile şi neeligibile ale proiectului.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea termică a unor blocuri de locuit din Municipiul Gheorgheni: Dr. Fejér Dávid, nr. 7, Miron Cristea, nr. 8, Miron Cristea, 9-11, Bulevardul Lacu Roşu, nr. 5/B, Cartierul Bucin, blocurile 10, 20, 23, 24, 12 este de 11,333,754.01 lei, din care 6,024,908.76 lei (adică mai mult de 1,26 milioane euro, adică 60% din valoare eligibilă a cererii de finanţare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferenţa constând în contribuţia municipalităţii şi a locatarilor.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.