Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 2,2 milioane de lei alocate finanţării proiectelor şi programelor de dezvoltare ale localităţilor judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » Peste 2,2 milioane de lei alocate finanţării proiectelor şi programelor de dezvoltare ale localităţilor judeţului
Peste 2,2 milioane de lei alocate finanţării proiectelor şi programelor de dezvoltare ale localităţilor judeţului

Peste 2,2 milioane de lei alocate finanţării proiectelor şi programelor de dezvoltare ale localităţilor judeţului

  • Consiliul Judeţean sprijină prima ediţie a „Întâlnirii Pompierilor din judeţul Harghita”, care va debuta sâmbătă, la Sânsimion

Consilierii judeţeni au aprobat, în cadrul şedinţei extraordinare a forului judeţean de miercuri, repartizarea sumei de 500.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean (CJ) Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2023 comunei Cârţa, pentru modernizarea drumului comunal DC83, care duce către Băile Madicsa.

Comunei Dăneşti i-a fost aprobată suma de 500.000 de lei din acelaşi Fond, pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale la Liceul „Petőfi Sándor”, prin reabilitarea şi schimbarea destinaţiei grajdului actual în fermă educaţională. „De ani buni lucrăm ca centrul şcolar să fie un centru de educaţie în domeniul agrar şi al turismului”, a specificat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Pentru oraşul Vlăhiţa s-a alocat suma de 40.000 de lei din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa în 2023 pentru achiziţionarea unei remorci dotată cu toate echipamentele necesare pentru intervenţii, care va intra în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, iar pentru comuna Lunca de Jos un sprijin suplimentar în valoare de 550.000 de lei pentru acoperirea creşterii preţurilor aferente înfiinţării noului sistem de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră pentru localităţile Lunca de Jos şi Valea Rece.

Oraşului Bălan i s-a aprobat o alocare de 300.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pentru două investiţii: „Amenajarea zonei eliberate prin demolarea bl. nr. 5 ca zonă de tip piaţetă pentru recreere şi petrecere a timpului liber, amplasarea mobilier urban şi a stâlpilor de iluminat” şi pentru „Reparaţii şi întreţinere străzi laterale”, pentru achiziţionarea pietrişului şi a altor materiale necesare reparaţiilor la drumuri, maluri de pâraie, poduri şi efectuarea reparaţilor necesare.

Comunei Dârjiu i s-au repartizat 270.000 de lei din acelaşi Fond aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita pentru „Modernizarea trotuarului aflat de-a lungul DJ133”, construit în 1970, în prezent puternic deteriorat, „practic aproape necirculabil”, potrivit conducerii comunei, în vreme ce comunei Gălăuţaş i s-au aprobat 57.500 de lei din suma solicitată, necesară achiziţionării unui vehicul utilitar de tip UTV, care va intra în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, vehicul care va putea fi folosit şi pentru stingerea incendiilor, dar şi pentru împrăştierea materialului antiderapant şi pentru curăţarea zăpezii în sezonul rece.

Forul decizional al administraţiei publice judeţene a aprobat şi cotizaţiile care-i revin în calitate de membru al unor asociaţii: plata cotizaţiei judeţului Harghita pentru 2023 către Asociaţia Europeană pentru Democraţie Locală (ALDA), în sumă de 6.100 lei – echivalent al sumei de 1.200 euro calculat la curs de schimb al monedei euro comunicat de BCR la data plăţii acesteia. ALDA este o asociaţie dedicată promovării bunei guvernări şi a participării cetăţenilor la nivel local, care se axează pe activităţi ce facilitează cooperarea dintre autorităţile locale şi societatea civilă, înfiinţată în 1999 la iniţiativa Consiliului Europei; CJ Harghita i s-a alăturat în 2019.

A fost aprobată şi alocarea cotizaţiei restante a judeţului Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, plătibilă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc – Asociaţia Csík Metropoliszövezet, în sumă de 53.304 de lei, precum şi cotizaţia judeţului Harghita pe anul în curs decurgând din calitatea de membru fondator în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Microregională „Alcsík”, în sumă de 85.000 de lei. Şi tot pentru această asociaţie a fost adoptat şi un amendament privind suplimentarea alocării cu suma de 45.000 de lei pentru organizarea primei ediţii a Întâlnirii Pompierilor din judeţul Harghita, eveniment care va debuta sâmbătă, 16 septembrie, la Sânsimion, în curtea Fabricii de bere „Csíki Sör”. Scopul declarat al evenimentului este „ca membrii acestei categorii profesionale să petreacă o zi împreună, organizatorii pregătind un program deosebit şi pentru cei care doresc să participe”.

Ultimul punct al şedinţei extraordinare a CJ Harghita a vizat obţinerea acordului Consiliului Judeţean pentru depunerea cererii de finanţare a proiectului „Digitalizarea Spitalului de Psihiatrie Tulgheş” în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Harghita Biró Barna Botond, spitalul din Tulgheş poate depune un proiect în valoare de 700.000 de euro. „Se lucrează bine la acel spital, depun proiect pentru digitalizare, pentru echipamente medicale digitale şi pentru îmbunătăţirea calităţii acestora, în scopul asigurării de servicii medicale eficiente şi accesibile”, a detaliat Biró Barna Botond.

Valoarea cheltuielilor eligibile ale acestui proiect este de 3,7 milioane de lei (fără TVA).

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.