Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 150 de copii adoptaţi, părinţii adoptivi şi în devenire prezenţi la cea de-a XI-a ediţie a Zilei Adopţiei în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 150 de copii adoptaţi, părinţii adoptivi şi în devenire prezenţi la cea de-a XI-a ediţie a Zilei Adopţiei în Harghita
Peste 150 de copii adoptaţi, părinţii adoptivi şi în devenire prezenţi la cea de-a XI-a ediţie a Zilei Adopţiei în Harghita

Peste 150 de copii adoptaţi, părinţii adoptivi şi în devenire prezenţi la cea de-a XI-a ediţie a Zilei Adopţiei în Harghita

  • Elekes Zoltán, director general DGASPC Harghita: „Adopţia este apogeul muncii noastre: faptul că aceşti copii îşi găsesc familii şi familiile îşi găsesc copii este un miracol divin”.

La începutul verii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita marchează două evenimente importante: „Ziua Adopţiei” şi „Zilele Talentelor”.

„În cadrul «Zilelor Talentelor» încercăm să îi facem cât mai bucuroşi pe copiii crescuţi în sistem şi să le oferim posibilitatea de a-şi arăta diferitele talente. Slavă Domnului, există asemenea talente şi vedem multe lucruri frumoase la acest eveniment. «Ziua Adopţiei» este celălalt eveniment de la începutul verii; adopţia este apogeul muncii noastre, deoarece faptul că aceşti copii îşi găsesc familii şi familiile îşi găsesc copii este un miracol divin. Noi suntem doar un mic instrument în împlinirea acestui miracol divin, dar ne bucurăm că putem contribui. De fapt, dumneavoastră sunteţi acele persoane care deţineţi rolul măreţ în acest proces, dumneavoastră sunteţi cei care au luat decizia importantă de a accepta un copil în familia dumneavoastră şi de a ghida copilul adoptat pe parcursul vieţii sale. Prin urmare, când în rapoartele şi în cadrul conferinţelor noastre de presă prezentăm câţi copii au fost plasaţi în familii adoptive, de fapt lăudăm deschiderea de care aţi dat dovadă, pentru că aţi acceptat aceşti copii în familia dumneavoastră cu dragoste”, le-a spus Elekes Zoltán părinţilor adoptivi şi celor care sunt în aşteptarea finalizării procedurilor de înfiere a unor copii care provin din asistenţă maternală sau plasament familial care au participat la eveniment.

Peste 150 de copii adoptaţi şi adulţi – părinţi adoptivi şi viitori părinţi adoptatori – au participat sâmbătă la cea de-a XI-a ediţie a „Zilei Adopţiei”, organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita la Centrul pentru recreere şi pregătire profesională Şumuleu-Ciuc. Copiii adoptaţi s-au bucurat de o mulţime de surprize pregătite special pentru ei: de o călătorie magică în lumea poveştilor cu păpuşi, în cadrul spectacolului „Ribes nigrum – Povestea unei prietenii” prezentat de păpuşarii grupului „Fakalinca” de la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc, de „Parada copiilor” şi de programul de animaţie al ansamblului „Fenyőmag” din Gheorgheni.

Pentru părinţii adoptivi, specialiştii DGASPC au organizat un workshop, în cadrul căruia le-a fost prezentată situaţia adopţiei în judeţ, profilul copilului adoptabil din aplicaţia electronică Registrul Naţional de Adopţii (RNA), fiind invitaţi apoi să urmărească împreună scurtmetrajul „Copilul, o valoare” realizat de „Hargita Studio”, care a prezentat experienţele şi mărturiile câtorva familii care au adoptat copii de vârstă mai mare sau cu dizabilităţi uşoare. Întâlnirea a constituit deopotrivă un bun prilej pentru familiile adoptatoare prezente să discute despre acomodarea şi integrarea copilului adoptat în familie.

Şi pentru ca cei mici să nu se plictisească, pe durata workshop-ului au avut parte de un program special în compania animatorilor din cadrul ansamblului „Fenyőmag” din Gheorgheni, iar mai apoi au confecţionat împreună figurine din baloane colorate. Cei mici au mai fost angrenaţi în tot soiul de jocuri distractive, au dansat, au cântat, iar la final, şi-au lăsat feţişoarele în mâinile specialiştilor în Facepainting, pe care le-au pictat, transformând copiii în personajul preferat – fluturaş, pisicuţă, tigru sau unicorn – spre amuzamentul tuturor.

Iar la final, fiecare copil a plecat cu câte un dar oferit de sponsorii evenimentului – SIGMA-GUM SRL, Spring Harghita, Cat Line – şi de către părinţii adoptivi.

Prezent la eveniment, Borboly Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a salutat persoanele prezente, evidenţiind la rândul lui că instituţia pe care o conduce este „mândră” de „munca, de dragostea de care părinţii adoptivi dau dovadă zi de zi”.

„Sperăm că trăiţi împreună o viaţă de familie fericită. Consiliul Judeţean doreşte să sprijine vocaţia părinţilor adoptivi şi în acest scop s-a înfiinţat un grup de lucru, al cărui obiectiv este să se asigure că în grădiniţe, în şcoli, în comunităţi şi în societate în general să existe o acceptare fără obstacole, astfel încât familiile adoptive să poată experimenta sfinţenia şi frumuseţea creşterii şi educării copiilor lor. În acest sens, aş dori să vă rog să ne comunicaţi ideile, sugestiile şi comentariile dumneavoastră, astfel încât să putem contribui la promovarea unei mai bune şi reale înţelegeri din partea vecinului, colegului de joacă la şcoală, la grădiniţă, din partea colegilor dumneavoastră de la serviciu, să-i ajutăm să înţeleagă cât de frumoasă este fapta pe care v-aţi asumat-o dumneavoastră şi cât de frumos este să creşti un copil zâmbitor, sau dacă nu zâmbeşte, să reuşeşti să-l faci să zâmbească. Haideţi să ne căutăm, să comunicăm reciproc şi să facem lumea mai bună împreună!”, a conchis Borboly Csaba.

Semne bune anul are: 25 de copii din asistenţă maternală sau plasament familial din Harghita şi-au găsit o familie în primele cinci luni ale lui 2023, numărul copiilor adoptaţi în judeţ fiind în creştere, afirmă specialiştii DGASPC Harghita. Potrivit acestora, în perioada 1 ianuarie – 10 iunie 2023 au fost atestate ca apte pentru adopţie 11 familii şi alte opt familii sunt în curs de atestare.

În evidenţa DGASPC Harghita sunt în prezent 43 de familii care doresc să adopte copii, dintre care 35 de familii sunt atestate pentru a adopta, un număr de 93 de copii adoptabili şi încă 17 copii în curs de declarare a adoptabilităţii (în curs de soluţionare în instanţă).

Vorbind despre copiii care au părăsit sistemul de protecţie judeţean, 25 dintre ei se află în familii de adopţie (13 copii cu adopţia încuviinţată şi 12 copii încredinţaţi în vederea adopţiei), iar 4 copii sunt în potrivire practică cu familii din judeţ sau din alte judeţe, în vederea adopţiei.

Comparativ cu situaţia adopţiei la data de 31.12.2022, potrivit căreia până la finele anului trecut au părăsit sistemul de protecţie specială 42 de copii, în primele cinci luni ale anului în curs, 25 de copii (59,52% din numărul total al copiilor adoptaţi în 2022) se bucură astăzi de o familie a lor, adopţia copiilor în Harghita menţinându-se în creştere şi în prezent.

„Copiii adoptaţi provin din asistenţă maternală sau plasament familial, vârsta lor este cuprinsă între un an şi 11 ani şi putem declara că s-au acomodat foarte bine atât în familie, cât şi în comunitate. Rezultatele se datorează pe de o parte simplificării procedurii de adopţie, a aplicării noilor prevederi legale privind măsurile de stimulare a adopţiei interne, finalizării cu succes a adopţiilor încuviinţate, precum şi a informării persoanelor/familiilor care doresc să adopte. În prezent, pentru cei 93 de copii adoptabili, se fac demersuri periodice prin aplicaţia electronică – Registrul Naţional de Adopţii (RNA), pentru identificarea celei mai potrivite familii adoptatoare, care să răspundă nevoilor copilului, atât la nivel judeţean, cât şi naţional; copiii au vârsta cuprinsă între 0-14 ani, unii copii prezintă dificultăţi în dezvoltare, 75 de copii sunt incluşi în secţiunea RNA Profilul public al copilului, putând fi vizualizaţi şi selectaţi de familii, în condiţiile legii. Din cele 35 de familii atestate aflate în evidenţa noastră, în prezent 12 familii au copil încredinţat, patru familii se află în procedură de potrivire cu copiii şi 19 familii sunt în aşteptare în diferite etape ale procedurii de adopţie. Familiile atestate, în primele 6 luni după obţinerea atestatului intră în potrivire cu copii din judeţul nostru, iar ulterior cu copii din alte judeţe din ţară, în funcţie de cererea acestora. Este încurajator faptul că mai multe familii din judeţul nostru care au adoptat un copil doresc adopţia celui de-al doilea sau al treilea copil”, arată directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán.

Conform statisticilor prezentate, în perioada de monitorizare post-adopţie (timp de 2 ani), după încuviinţarea adopţiei sunt 49 de copii în familii de adopţie, pentru care se acordă servicii de sprijin şi consiliere pentru o integrare cât mai bună şi într-un timp cât mai scurt. „Dorim ca finalizarea cu succes a adopţiilor încuviinţate, aplicarea modificărilor cadrului legislativ şi mediatizarea activităţii de adopţie, informarea persoanelor/familiilor care doresc să adopte prin conferinţe de presă şi în cadrul evenimentului Ziua adopţiei, organizată anual, să conducă în continuare la creşterea numărului copiilor care vor părăsi sistemul de protecţie şi vor avea propria lor familie”, a concluzionat Elekes Zoltán.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.