A avut loc cea de-a doua ediţie a concursului de Geografia turismului „Csiky Dénes” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Învățământ » A avut loc cea de-a doua ediţie a concursului de Geografia turismului „Csiky Dénes”
A avut loc cea de-a doua ediţie a concursului de Geografia turismului „Csiky Dénes”

A avut loc cea de-a doua ediţie a concursului de Geografia turismului „Csiky Dénes”

Vineri, la Extensia Gheorgheni a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a avut loc cea de-a doua etapă a ediţiei din acest an a concursului de Geografia turismului „Csiky Dénes”, dedicat elevilor de liceu.

În prima etapă, care a avut loc între 9 februarie şi 22 martie, s-au înscris 31 de echipe, fiecare compusă din cinci elevi, din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Aceştia au rezolvat diverse subiecte de geografie şi turism, inclusiv sarcini creative precum alegerea numelui şi crearea unui logo pentru echipă. Dintre echipele înscrise, 27 au trimis soluţiile la timp.

Etapa a doua a concursului a adus faţă în faţă cinci echipe din judeţul Harghita, câte două de la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Vlăhiţa şi Liceul Tehnologic „Sövér Elek” din Joseni, respectiv una de la Liceul Tehnologic Corbu.

Competiţia s-a desfăşurat la Extensia Universitară Gheorgheni, unde echipele au susţinut trei probe. Prima probă a fost una creativă, în care elevii şi-au prezentat echipele, logo-ul ales şi zona din care provin. Cea de-a doua probă a constat în prezentarea unei scenete de teatru cu temă turistică, iar pentru ultima probă elevii au răspuns la câteva întrebări scurte şi rapide, într-o aplicaţie de tip quiz şi au avut de completat o hartă mută.

În pauzele dintre cele trei probe competitive, elevii au participat la o serie de prezentări care au detaliat aspecte ale vieţii de student la Extensia Universitară Gheorgheni. Studenţii şi absolvenţii au prezentat istoricul Extensiei şi al Grădinii Csiky, parcul dendrologic unde au loc cursurile, precum şi informaţii despre municipiul Gheorgheni, inclusiv o prezentare a comunităţii armenilor din localitate.

De asemenea, elevii au aflat despre modul în care inteligenţa artificială poate fi utilizată pentru dezvoltarea personală şi au primit indicaţii de siguranţă pentru drumeţii montane de la o echipă de absolvenţi de la Salvamont Multisalva Gheorgheni.

După o competiţie strânsă, echipa „GPS” de la Liceul Tehnologic „Sövér Elek” din Joseni a obţinut locul I şi premiul cel mare: un sejur de două nopţi cu demipensiune pentru şase persoane la un hotel de patru stele din Băile Tuşnad.

Echipa „Gyilkoskalandorok” (Aventurierii Lacului Roşu), de la acelaşi liceu, s-a clasat pe locul II, câştigând o intrare pentru şase persoane la centrul wellness al unui hotel de patru stele din Băile Balvanyos.

Locul III a revenit echipei „Ökoépítők” (Constructorii Ecologişti) de la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Vlăhiţa, care a primit o intrare gratuită în Rezervaţia Lacul Sfânta Ana şi o plimbare cu vaporaşul electric pe lac pentru 6 persoane.

Organizatorii concursului au felicitat elevii pentru cunoştinţele şi calităţile lor creative şi au exprimat speranţa că această competiţie va continua cu ediţii viitoare, susţinută de antreprenori din domeniul turismului din zonă, la fel ca în ultimii doi ani. (E.Ş.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.