Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pensionarea cu doi ani mai devreme fără penalizare pe înţelesul tuturor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Pensionarea cu doi ani mai devreme fără penalizare pe înţelesul tuturor
Pensionarea cu doi ani mai devreme fără penalizare pe înţelesul tuturor

Pensionarea cu doi ani mai devreme fără penalizare pe înţelesul tuturor

  • Un subiect care a născut controverse şi chiar litigii soluţionate în instanţă, majoritatea în defavoarea reclamanţilor, în virtutea principiului juridic „necunoaşterea legii nu te absolvă de răspundere”

După apariţia Legii 161, publicată în Monitorul Oficial în luna mai anul acesta, care modifică articolul 65, alin. (5) al Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii prin extinderea listei localităţilor cu poluare remanentă ai căror locuitori se pot pensiona mai devreme cu doi ani fără să fie penalizaţi, mulţi dintre cei care se consideră nedreptăţiţi reclamă modul în care sunt aplicate aceste acte normative. Sunt nenumărate postări pe reţelele de socializare în acest sens, dar şi sesizări transmise personal, inclusiv ziarului nostru.

Pentru a veni în sprijinul celor care sunt vizaţi de Legea 161, ne-am adresat conducerii Casei Judeţene de Pensii Harghita şi am aflat o mulţime de aspecte care aduc lămuriri în privinţa persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în localităţi cu poluare remanentă şi care pot beneficia de pensionarea cu doi ani mai devreme, fără penalizări. În cazul judeţului nostru, legiuitorul face referire la locuitorii oraşului Bălan şi ai comunelor Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş.

Înainte de toate, trebuie să ştiţi că, potrivit legislaţiei în vigoare, în sistemul public de pensii se acordă cinci categorii de pensii: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

Important de reţinut este că în sistemul public de pensii o persoană poate beneficia doar de o singură categorie de pensie dintre cele enumerate mai sus. Altfel spus, nu poate beneficia simultan şi de pensie anticipată, şi de pensie de urmaş de pildă, sau de oricare alta din cele cinci categorii prevăzute de lege.

Conform prevederile art. 65, alin. (1) din Legea nr. 263/2010, pensia anticipată parţială se cuvine unei persoane cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare – care în România este în prezent de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi – cu condiţia ca aceasta să fi realizat stagiul complet de cotizare sau să-l fi depăşit cu până la 8 ani.

Trebuie să aveţi în vedere şi faptul că, potrivit legii, la determinarea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale – fie că vorbim despre cea diminuată, acordată cu cinci ani înainte de împlinirea limitei de vârstă, fie de cea fără penalizări cuvenită cu doi ani înainte de limita de vârstă persoanelor din zone poluate – nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, perioada în care a urmat cursurile de zi ale unei facultăţi, finalizate cu diplomă de licenţă şi nici perioada aferentă efectuării stagiului militar pe durata legal stabilită, a concentrării, mobilizării sau prizonieratului.Acestea se iau în calcul doar la stabilirea stagiului de cotizare în cazul pensionării la limită de vârstă, invaliditate sau de urmaş.

Din păcate, multe persoane au pierdut procese din necunoaşterea sau neluarea în calcul a acestor prevederi ale normativelor în vigoare.

De asemenea, este bine să ştiţi şi că la determinarea stagiului de cotizare realizat în vederea înscrierii la pensie anticipată parţială nu se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemele de asigurări sociale neintegrate în sistemul public.

„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia în funcţie de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Diminuarea stabilită în cazul pensiei anticipate parţiale se menţine până la data îndeplinirii condiţiilor privind vârsta standard de pensionare sau vârsta standard redusă, potrivit prevederilor legale. Iar, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale. Consider că este important să fac referire la aceste aspecte, pentru că, din câte am observat eu şi am auzit de la colegi, oamenii cred că dacă beneficiază momentan de pensie anticipată parţială cu diminuare, odată cu apariţia Legii 161/2022 au dreptul de a solicita transformarea pensiei diminuate în pensie fără penalizări. Dar acest lucru nu este posibil”, a detaliat doamna Fejér Zsuzanna, director executiv adjunct la Direcţia Stabiliri şi Plăţi Prestaţii a Casei Judeţene de Pensii Harghita.

Potrivit sursei citate, atât pensia anticipată parţială cu diminuare acordată în baza art. 65, alin. (1), cât şi pensia anticipată parţială, cu doi ani mai devreme stabilită în baza prevederilor alin. (5) din Legea nr. 263/2010 aparţin aceleaşi categorii de pensie, respectiv pensiei anticipate parţiale.

„Dacă o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege solicită pensionarea anticipată parţială cu cinci ani înainte, cuantumul pensei se stabileşte cu diminuare şi rămâne aşa până la momentul transformării din oficiu în pensie pentru limită de vârstă. Sau are posibilitatea de a mai lucra trei ani şi cu doi ani înaintea vârstei standard de pensionare să solicite pensia anticipată parţială fără penalizare. Fie una, fie cealaltă, trecerea de la una la cealaltă nefiind posibilă”, a clarificat Fejér Zsuzanna.

Menţionăm şi că reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani nu se cumulează cu nicio altă reducere prevăzută de lege sau de alte acte normative.

  • Condiţii de acordare a pensiei anticipate parţiale fără penalizare

Reducerea vârstei de pensionare cu doi ani se adresează exclusiv persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă sau în unităţile administrativ-teritoriale aflate pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor localităţi. Dovada referitoare la perioada de locuire în aceste localităţi se face prin adeverinţa eliberată de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor competent, pe care o puteţi obţine în baza unei cereri.

Recapitulăm: înainte de a solicita pensionarea cu doi ani mai devreme fără penalizare, solicitantul trebuie să aibă realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, fără includerea perioadelor asimilate şi să fi împlinit vârsta care îl mai desparte cu cel mult doi ani de împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de lege.

Pentru o mai bună înţelegere a condiţiilor de acordare a pensiei anticipate parţiale fără penalizare, doamna Fejér Zsuzanna, director executiv adjunct la Direcţia Stabiliri şi Plăţi Prestaţii, ne aduce în atenţia două exemple:

Exemplul nr. 1: O femeie născută în aprilie 1962 a locuit 35 de ani în localitatea Bălan şi a realizat un stagiu de cotizare de 33 de ani în condiţii normale de muncă. Conform Anexei nr. 5 la lege, vârsta standard de pensionare este de 62 ani şi 3 luni, iar stagiul complet de cotizare este de 32 de ani şi 7 luni. Având în vedere faptul că femeia a îndeplinit condiţia privind stagiul complet de cotizare şi a locuit 35 de ani în localitatea Bălan, poate solicita pensia anticipată parţială fără penalizare, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, respectiv de la împlinirea vârstei de 60 de ani şi 3 luni.

Exemplul nr. 2: al unui bărbat născut în iulie 1959 care a locuit 30 de ani în localitatea Tulgheş şi a realizat stagiu de cotizare de 30 de ani şi 5 luni, în condiţii normale de muncă şi 4 ani şi 9 luni stagiu asimilat (studii universitare la zi şi armata). Stagiul de cotizare utilizat la calculul pensiei anticipate parţiale fără penalizare este de 30 de ani şi 5 luni, cel asimilat nefiind luat în calcul, potrivit legii.

Conform Anexei nr. 5 la lege, vârsta standard de pensionare în cazul unui bărbat este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. În consecinţă, deşi a locuit 30 de ani în localitatea Tulgheş, nu poate solicita pensie anticipată parţială fără penalizare, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, respectiv de la împlinirea vârstei de 63 de ani, întrucât nu a realizat stagiul complet de cotizare.

Prin urmare, solicitarea persoanelor înscrise la pensie anticipată parţială potrivit dispoziţiilor art. 65, alin. (1) privind trecerea la pensie anticipată parţială cu reducerea vârstei standard de pensionare fără penalizare în condiţiile art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 nu poate fi soluţionată favorabil, întrucât excede prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, nu pot fi soluţionate favorabil nici solicitările persoanelor înscrise la pensie de invaliditate referitor la trecerea la pensie anticipată parţială, fără penalizare cu cel mult doi ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depun de către solicitant la casa de pensii din raza de domiciliu a acestuia, începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.

  • Documentele necesare în Dosarul pentru pensia anticipată parţială

În cazul judeţului Harghita, toate dosarele de pensie se depun la Ghişeul nr. 1 aflat la parterul Casei Judeţene de Pensii, cu sediul în Miercurea-Ciuc, strada Kossuth Lajos nr. 94. Dosarul trebuie să cuprindă:

– cererea pentru înscrierea la pensie – formularul se poate găsi la ghişeu – semnată şi datată de către solicitant. În cazul în care solicitantul nu se poate deplasa la sediul Casei de Pensii, cererea şi celelalte documente solicitate pentru dosarul de pensionare pot fi aduse de către un mandatar desemnat prin procură specială, eliberată de notar;

– carnetul de muncă în original şi în copie;

– carnetul de muncă pentru membrii CAP în original şi în copie;

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori în original şi în copie;

– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;

– actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie în original şi în copie;

– livretul militar în original şi în copie;

– diploma de absolvire a învăţământului universitar în original şi în copie şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi.

Lista documentelor necesare a fi cuprinse în dosarul pentru pensia anticipată parţială este afişată şi pe site-ul Casei Judeţene de Pensii Harghita.

În loc de concluzie, le amintim celor interesaţi că prevederile legale privind înscrierea la pensie anticipată parţială fără penalizare se aplică doar până la data de 31 decembrie 2030.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.