1.200 de turiști aflați sâmbătă în Salina Praid, evacuațidin cauza inundării tunelului de acces | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » 1.200 de turiști aflați sâmbătă în Salina Praid, evacuațidin cauza inundării tunelului de acces
1.200 de turiști aflați sâmbătă în Salina Praid, evacuațidin cauza inundării tunelului de acces

1.200 de turiști aflați sâmbătă în Salina Praid, evacuațidin cauza inundării tunelului de acces

  • Cauza: o fisură în peretele tunelului care coboară spre orizontul de vizirtare, generată de un izvor natural, a care provocat inundarea cu apă și nămol a galeriei de coastă.

Sâmbătă, după prânz, accesul turiștilor veniți să viziteze Salina Praid a fost oprit din cauza unei infiltrații severe generată de un izvor natural, care provocat inundarea abundentă cu apă și nămol a galeriei de coastă de pe traseul care leagă intrarea în Salină de orizontul de vizitare al acesteia. 

Fisura în galerie a apărut în urmă cu trei zile, relatează  Seprődi Zoltán, directorul Salinei Praid, însă situația a fost ținută sub control de echipele de intervenție ale minei, până sâmbătă, când erupția de apă și nămol a devenit mai severă.

„În peretele galeriei de coastră s-a produs o fisură, provocând o infiltraţie abundentă cu apă nămol  pe traseul pe care circulă autobuzele care transportă turișții în subteran și de acolo către suprafață. Astăzi (sâmbătă – n.a.) după prânz am oprit intrarea vizitatorilor care așteptau să coboare în subteran, iar echipele de mineri au intervenit pentru degajarea traseului din subteran, astfel încât să permită coborârea autobuzelor” ne-a declarat directorul Seprődi Zoltán.

Transportul turiștilor către suprafață a fost oprit temporar pentru a permite echipelor de interventie să evacueze apa și nămolul din galeria de coastră. Potrivit sursei citate, în orizontul de vizitare se aflau 1.200 de persoane. 

După curățarea drumului de acces, autobuzele au putut ajunge la orizontul de vizitare, pentru a transporta în siguranță turiștii la suprafață, la intervale de 30 minute.

„La intervenție a participat echipa noastră de salvare, care a ajutat la liniștirea turiștilor care au intrat în panică. Precizăm că apa nu a ajuns în orizonul de vizitare, deci nu se poate vorbi despre inundarea acestuia, care ar fi putut pune în pericol vizitatorii”, a adăugat directorul Seprődi Zoltán.

În sprijinul turiștilor au mai venit doi jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Stațiunea Balneoclimaterică Praid, precum și doi elevi ai Școalii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni aflați în practică. Acestia au coborat în Salină pentru a vorbi cu vizitatorii aflați subteran și pentru a ajuta la tranportul acestora.

În Salina au fost întrerupte alimentarea cu apa a grupurilor sanitare și unităților economice, precum și Internetul. 

În prezent, se lucrează la planul de internenție în zona peretelui galeriei de coastră unde s-a produs fisura, în vederea executării lucrărilor de remediere.

„Duminică suntem închiși, și sper că de luni vom putea relua accesul și activitatea turistică în subteran. Nu există motive de panică, pentru că infiltrațiile apar din când în când, dar sunt mereu ținute sub control”, a precizat directorul Salinei Praid.

DANIELA MEZEY 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.