Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O instituţie model de sănătate publică: Spitalul Municipal Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătate » O instituţie model de sănătate publică: Spitalul Municipal Topliţa
O instituţie model de sănătate publică: Spitalul Municipal Topliţa

O instituţie model de sănătate publică: Spitalul Municipal Topliţa

Întâmplarea a făcut să cunosc, într-una din zilele trecute, un tânăr medic care lucrează la Spitalul Municipal din Topliţa. Mi-a spus că se numeşte Andrian Isac,  basarabean, dar are şi cetăţenie română şi este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. A ajuns la Topliţa datorită domnului primar, Stelu Platon, cu care s-a întâlnit întâmplător şi care l-a determinat să vină aici pentru a deschide un compartiment nou în cadrul Secţiei de chirurgie: compartimentul de gastroenterologie, o noutate absolută în existenţa spitalului.

M-a invitat să vizitez spaţiul pe care conducerea spitalului l-a pus la dispoziţia noului compartiment. În cele din urmă, însoţit de tânărul manager, Paul Mureşan, şi de doamna dr. Alexandra Ioniţă, director medical, am vizitat întregul spital. Trebuie să precizez, înainte de toate, foarte buna impresie pe care o lasă asupra celor care trec prin faţa acestui edificiu: o construcţie impunătoare, cu patru etaje, care trădează mâna de bun gospodar a managerului, prin ordine şi curăţenie desăvârşită.

Însă buna impresie despre înfăţişarea exterioară a spitalului se amplifică odată cu primii paşi pe care îi faci în interiorul clădirii, pe la „Primiri-Urgenţe”. Trebuie să recunosc că am rămas aproape uimit de tot ce am văzut, începând de la intrare, continuând cu saloanele de primire şi sala de resuscitare (dotată cu aparatură ultramodernă) de la parter; continuând cu Secţia de interne (dr. Lenuţa Coman, medic primar, şef secţie); Secţia chirurgie (dr. Dumitru Ciobanu, medic primar, şef secţie), cu blocul operator, format din cele trei săli de operaţie şi anexele necesare, dotate, de asemenea, cu apartură modernă; Secţia obstetrică-ginecologie (dr. Mircea-Alexandru Chirteş, medic primar, şef secţie); Secţia pediatrie (dr. Viorica-Dorina Chirteş, medic primar, şef secţie); Compartimentul ATI (dr. Boris Andronic, medic primar).

În aripa estică a clădirii, la etajul I, se află noul Compartiment de gastroenterologie, care dispune nu numai de un spaţiu generos, dar şi de o aparatură de ultimă generaţie, care a costat aproape 200 de mii de euro! Este pentru prima dată când la Spitalul Municipal din Topliţa se poate acorda asistenţă şi intervenţie medicală pentru o astfel de suferinţă. Aici îşi desfăşoară activitatea un ambulatoriu gastroenterologic, un cabinet de endoscopie digestivă şi dispune de patru saloane (zece paturi) pentru internări. Primele două intervenţii de acest fel s-au desfăşurat cu succes chiar în cursul săptămânii trecute.

Trebuie să precizez că nu numai acest compartiment reprezintă o noutate pentru spitalul topliţean, fiindcă tot noi sunt şi Compartimentul de ortopedie-traumatologie (dr. Ioan Mare) şi Cabinetul de diabet (dr. Laura Mare), ambele dotate cu echipament medical modern.

Aveam să mă conving, de fapt, că aproape tot ce se află în spitalul acesta, începând cu paturile, mobilierul şi aparatura medicală, este nou. Nu m-am mai mirat de această constatare când am aflat de la domnul primar, Stelu Platon, că numai Consiliul local şi Primăria municipală au alocat spitalului peste 1,1 milioane de lei, la care s-au mai adăugat şi 2,3 milioane lei fonduri primite de la Ministerul  Sănătăţii Publice. Numai aşa este posibil ca în momentul de faţă în spitalul topliţean să-şi desfăşoare activitatea 20 de secţii, compartimente şi cabinete medicale, dotate cu aparatură şi tehnică medicală modernă şi chiar ultramodernă, capabile să asigure o asistenţă medicală adecvată.

Sigur, toate cele arătate mai sus sunt foarte importante pentru a putea asigura o activitate medicală corespunzătoare într-o unitate spitalicească. Dar trebuie subliniat faptul că, dintre toate, cei mai importanţi sunt oamenii: medicii, asistentele şi tot ceea ce formează personal medical ajutător. Din acest punct de vedere, la Spitalul din Topliţa lucrurile stau mai bine ca oricând. Fiindcă niciodată nu a mai beneficiat acest spital de serviciile a peste 30 de medici şi aproape 100 de asistente şi surori medicale. A fost o vreme când Secţia chirurgie nu a avut nici un medic, trebuind să fie detaşat unul de la Spitalul din Gheorgheni, iar de anestezişti, nici pomeneală! Acum secţia dispune de cinci medici chirurgi şi doi anestezişti! Aceeaşi situaţie, aş spune foarte bună, există şi la celelalte secţii şi compartimente. Şi trebuie remarcat că majoritatea dintre aceştia sunt oameni tineri, la început de carieră, pasionaţi pentru munca lor, dornici să se afirme şi să se bucure de aprecierea pacienţilor. Aşa sunt: soţii Ioniţă Teodorian şi Alexandra (chirurgi),  soţii Ioan şi Laura Mare (ortoped şi diabetolog), Andrian Isac (gastroenterolog), Ancuţa-Laura Hojda (neurolog), Florin-Dragoş Ţăran (anestezist), Mirabela Suciu (ginecolog), Adriana Citiriga (internist), Violeta Ciobota (pneumolog), Szász Adel şi Vajda Hegy Csilla (pediatri) ş.a. Alături de cei mai vechi, cu experienţă (amintiţi mai înainte), ei formează echipe redutabile care fac ca Spitalul Municipal din Topliţa să se bucure de o bună apreciere din partea locuitorilor din zona de nord a judeţului Harghita.

Nu se pot încheia rândurile de faţă fără a aminti şi preocuparea permanentă pe care o au organele locale: Consiliul local şi Primăria municipiului Topliţa, personal a domnului primar, ing. Stelu Platon, dar şi managerul Paul Mureşan, pentru a asigura spitalului condiţii cât mai bune, astfel încât am plecat cu convingerea că la această instituţie de sănătate publică din Topliţa nu se prea simt neajunsurile întâlnite la alte unităţi spitaliceşti, de care auzim aproape zilnic prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă.

Ilie ŞANDRU

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Ce exagerare! La Urgente au un EKG de o mie de ani. Mesele din ambulatoare si paturile celor internati sunt de pe vremea comunismului. Nu mai mintiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.