Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O arhivă pentru viitor. Filmul documentar „Comunităţi româneşti din judeţul Harghita” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » O arhivă pentru viitor. Filmul documentar „Comunităţi româneşti din judeţul Harghita”
O arhivă pentru viitor. Filmul documentar „Comunităţi româneşti din judeţul Harghita”

O arhivă pentru viitor. Filmul documentar „Comunităţi româneşti din judeţul Harghita”

Pentru a oferi generaţiei de astăzi şi celor viitoare o „radiografie”, o arhivă în imagini a istoriei zbuciumate de-a lungul timpului, a culturii şi identităţii româneşti din judeţul Harghita, Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni, în colaborare cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu binecuvântarea Preasfinţitului Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, au realizat documentarul „Comunităţi româneşti din judeţul Harghita”, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

Premiera filmului va avea loc la Cinematograful „Călimani” din Topliţa, în data de 27.11.2023, la ora 15:00. Accesul în sală este asigurat în baza invitaţiei.

Filmul va putea fi vizionat pe youtube, pe reţelele de socializare şi, ulterior, în toate localităţile judeţului Harghita, în cadrul unor manifestări culturale, cu ocazia unor sărbători naţionale sau locale.

Filmul documentar prezintă, într-o formă sintetică, comunităţile româneşti din Harghita, din punct de vedere geografic, arheologic, istoric, etnografic, cultural, ecleziastic, momentele esenţiale ale evoluţiei, adesea dramatică, a românilor din sud-estul Transilvaniei, contribuţia specifică a populaţiei din această parte de ţară la patrimoniul cultural naţional şi universal. De asemenea, filmul cuprinde istoricul bisericilor, şcolilor, instituţiilor, al personalităţilor născute sau care au activat în aceste localităţi, aspecte ale legăturii comunităţilor locale cu românii din întreg spaţiul transilvan, precum şi cu cei de peste Carpaţi, momente ale convieţuirii interetnice. O atenţie specială a fost alocată prezentării monumentelor istorice, celor de for public şi altor mărturii de arhitectură urbană şi rurală, laică şi religioasă, de natură să sublinieze vechimea şi valoarea culturii şi spiritualităţii româneşti din Arcul intracarpatic.

Filmul cuprinde momente din istoria celor două principale instituţii identitare: biserica strămoşească şi şcoala în limba română, dar şi instituţiile şi asociaţiile culturale, personalităţile locale, patrimoniul cultural material şi imaterial, tradiţii, obiceiuri, valori, ocupaţii tradiţionale.

Personalităţi din judeţ, dar şi din cultura naţională românească (preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, prof. dr. Radu Baltasiu, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj Napoca al Academiei Române, dr. Habil Balog Iosif-Marin, preşedintele Consiliului Director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, prof. dr. Ioan Lăcătuşu etc.), conducătorii unor asociaţii şi instituţii culturale, preoţi, profesori, scriitori, jurnalişti şi alţi localnici expun în interviurile lor situaţia socio-economică, culturală, lingvistică şi spirituală din acest judeţ.

În judeţul Harghita există o situaţie deosebită, datorată în mare măsură scăderii dramatice a populaţiei româneşti, dar şi faptului că aici trăieşte cea mai mică comunitate de români din ţară, respectiv 12,96% din populaţia judeţului.

Identitatea românească a fost şi este diminuată, ca urmare a deznaţionalizării românilor, îndeosebi a celor din comunităţile mici şi foarte mici. Din multele aşezări româneşti din judeţ, puţine au rezistat de-a lungul timpului. Acestea au fost prezentate în filmul documentar, pentru a evidenţia fizionomia multietnică şi pluriconfesională a aşezărilor judeţului Harghita şi a elimina prejudecăţile potrivit cărora acest judeţ este o enclavă monoetnică maghiară.

Proiectul îşi propune să pună în valoare acest tezaur de cultură românească şi spiritualitate ortodoxă, mărturie a prezenţei şi dăinuirii româneşti în mediul multietnic şi pluriconfesional, specific sud-estului Transilvaniei. El se adresează atât locuitorilor judeţului Harghita, celor de etnie maghiară, cât şi română, dar şi cetăţenilor din alte zone.

Filmul documentar poate fi o sursă de informare veridică în ceea ce priveşte istoria locală şi un mijloc de promovare a limbii şi culturii române într-o zonă în care românii reprezintă o minoritate numerică.

Filmul a fost realizat în cadrul Proiectului „Comunităţi româneşti din judeţul Harghita”, implementat în perioada septembrie-noiembrie 2023, de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară şi va fi lansat cu ocazia aniversării  celor 15 ani de activitate a asociaţiei profesionale a cadrelor didactice.

„Comunităţi româneşti din judeţul Harghita” este o continuare a primei părţi a proiectului, care a constat în producţia unui film documentar despre comunităţile româneşti din judeţul Covasna, care a fost realizat în anul 2021 tot cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului.

Iniţiatorii proiectului aduc sincere mulţumiri tuturor celor care şi-au adus contribuţia la elaborarea acestei arhive pentru viitor, regizorului Laurenţiu Calomfirescu şi echipei de profesionişti, care cu mari eforturi şi într-un timp extrem de scurt, au reuşit să realizeze filmul documentar.

Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni
Presedinte,
prof. Elena Mîndru

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.