Noi acţiuni pentru alimentarea cu apă a staţiunii Băile Tuşnad şi a celorlalte localităţi din vecinătate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » Societate » Noi acţiuni pentru alimentarea cu apă a staţiunii Băile Tuşnad şi a celorlalte localităţi din vecinătate
Noi acţiuni pentru alimentarea cu apă a staţiunii Băile Tuşnad şi a celorlalte localităţi din vecinătate

Noi acţiuni pentru alimentarea cu apă a staţiunii Băile Tuşnad şi a celorlalte localităţi din vecinătate

  • Specialişti: „În urma expertizei efectuate, din tot tronsonul, lung de 16 kilometri, aproximativ 71% este ţeavă de proastă calitate, neconformă, deformată, un rebut. Asta înseamnă că pe această porţiune de 12 km, oriunde, oricând se poate întâmpla orice”

Miercuri, specialiştii de la societăţile „Hidrotrans” şi „Novaterm” au continuat să lucreze zi-lumină, alături de echipa GOSCOM din Băile Tuşnad, ca să repună în funcţiune alimentarea cu apă a oraşului. Au înlocuit porţiunea afectată, lungă de 25 de metri, cu o ţeavă nou-nouţă, au reaşezat-o pe traseu, sub linia ferată, dar aveau să constate că nu o pot racorda, fiindcă diametrele ţevilor rămase de-o parte şi de alta a porţiunii de înlocuit diferă de dimensiunea standard a ţevii, prevăzută în proiect.

„Au început să examineze reţeaua şi şi-au dat seama că aducţiunea este «un rebut», neconformă certificatelor prevăzute, fiind deformată din loc în loc, diametrele acesteia variind între 280 şi 290, de milimetri (mm). Diametrul standard prevăzut fiind de 280 mm, au continuat să măsoare conducta de o parte şi de alta a şinelor şi au identificat abateri de cel puţin şase până la zece mm în diametru de-a lungul aducţiunii de apă”, ne explică Butyka Zsolt, primarul staţiunii Băile Tuşnad.

„Imaginaţi-vă că sub pământ este o ţeavă  care din loc în loc prezintă deformaţii. Problema cea mai mare este că nimic din aducţiunea de apă aflată sub pământ nu este cum ar fi trebuit, nu corespunde proiectului. Şi mai rău este că specialiştii ne-au informat, în urma expertizei efectuate, că din tot tronsonul lung de 16 kilometri (km), aproximativ 71% este ţeavă de proastă calitate, neconformă. Asta înseamnă că pe această porţiune de 12 km, oriunde, oricând se poate întâmpla orice”, a adăugat administratorul GOSCOM Băile Tuşnad.

Problema este că nu există ţeavă de 286, 288 sau 289 de mm, doar conducte standard de 280 mm şi 300 mm. În aceste condiţii, singura soluţie de îmbinare o oferă un racord special – un soi de adaptor utilizat în sistemele de ţevi de dimensiuni şi forme diferite – destul de greu de găsit şi foarte scumpe, preţul lor începând de la o mie de euro/bucată.

La drum în crucea nopţii, după racord

După nenumărate apeluri, primarul şi administratorul GOSCOM din Băile Tuşnad au reuşit miercuri seara să găsească racordurile necesare la o firmă din Mediaş. Şi au pornit deîndată la drum, „că poate-poate mâine (joi – n.a.) seară reuşim să începem să pompăm apă în oraş şi în celelalte localităţi afectate”, Vrabia, Tuşnad Sat şi Tuşnadul Nou. Prin bunăvoinţa unor oameni impresionaţi de gravitatea situaţiei, care au renunţat la odihna nocturnă pentru a veni în sprijinul harghitenilor, conducerea primăriei staţiunii a reuşit să intre în posesia celor două fitinguri necesare, întorcându-se în aceeaşi noapte acasă.

Din nou pe baricade, de la primele ore ale dimineţii

Joi dimineaţă, la ora 07:00, echipa GOSCOM din staţiune a început acţiunea de ataşare a noii conducte la cele aflate de-o parte şi de cealaltă a căii ferate.

„Sper să nu avem alte surprize, fiindcă în ultima vreme neprevăzutul ne joacă feste. Dacă totul va merge bine, conform planului, seara am putea da drumul la pompe şi să alimentăm cu apă oraşul şi satele; sub rezerva că oricând şi oriunde poate apărea o nouă fisură, o altă defecţiune din cauza ţevilor aducţiunii.

Lipsa apei distruge singura staţiune de interes naţional din Harghita

Locuitorii oraşului Băile Tuşnad sunt la curent cu eforturile care se fac pentru a reda oraşului apa la robinete. Dar le este tare greu tuturor şi mai ales agenţilor economici din Turism, care au ajuns la capătul răbdării.

„Deja ne apropiem de catastrofă, pentru că în fiecare lună sunt perioade când nu avem apă. Nici nu mai ţinem şirul întreruperilor de minimum trei – maximum 7 zile. Nu se poate să lucrezi cu turiştii aşa, omul nu îşi ia concediu astăzi şi mâine şi-l întrerupe din cauză că noi nu avem apă. Fiecare dintre lucrătorii în turism şi-au luat autorizaţia de funcţionare în baza unui contract de furnizare a utilităţilor, iar acest furnizor deja de cel puţin şapte ori mi-a distrus afacerea. De fiecare dată pierd doar de pe urma turiştilor pe care-i trimit acasă 50.000-100.000 de lei. Anul acesta am pierdut sute de turişti şi nu ştiu cine îşi asumă să ne asigure costurile, cine îşi ia această responsabilitate? Ca să nu mai vorbim despre imaginea noastră, care va fi distrusă pentru o perioadă de timp; odată pierdută, va fi foarte greu de recuperat. Toată lumea trebuie să facă ceva, ca să se rezolve problema. Conducerea localităţii se străduie şi avem un proiect care, dacă se va aproba, va fi gata în patru ani. Dar până atunci ce facem, închidem staţiunea? Fiindcă lipsa apei distruge singura staţiune de interes naţional din judeţ, ne distruge pur şi simplu”, ne-a declarat Ileana Colcer, directoarea Hotelului Ciucaş.

Construcţia hidrotehnică a fost refăcută în urmă cu aproape şapte ani, iar în 2017 au apărut primele probleme în alimentarea cu apă a localităţii Tuşnad, a satelor aparţinătoare şi staţiunii Băile Tuşnad. Necazurile provocate şi revolta localnicilor au crescut odată cu trecerea timpului.

„Oamenii indignaţi pe bună dreptate de situaţia creată, cu care ne confruntăm nu de azi-de ieri, pentru că sunt cinci ani de zile de când avem probleme în alimentarea cu apă în Băile Tuşnad, nu ştiu unde au fost până acum. Înainte, când pe timp de vară nu era apă, nimeni nu a scos un cuvânt, iar acum toţi vitejii se arată. Înainte de a fi primar independent, ales în 2020, sunt locuitor al oraşului, trăiesc aici laolaltă cu ceilalţi şi cred că împreună trebuie să găsim soluţia. Să mergem pe căi diferite nu are nici un sens, noi încercăm să rezolvăm situaţia pe termen lung, împreună cu CNI şi cu Ministerul Dezvoltării; ei cer o soluţie rapidă, pentru 2-3 zile. Poate ar fi benefic să ne gândim cu toţii la ce ne-ar ajuta pe toţi nu doar provizoriu, ci mulţi ani de acum înainte”, a concluzionat Butyka Zsolt, primarul staţiunii Băile Tuşnad.

Scriam deunăzi, că staţiunea nu are alternativă în privinţa alimentării cu apă şi iată de ce. În Băile Tuşnad şi în împrejurimile oraşului forajele sunt interzise, zona fiind inclusă, între altele, în siturile Natura 2000 şi având statut de arie protejată, împreună cu Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoş şi alte rezervaţii naturale de interes local protejate prin lege. În plus, toate încercările specialiştilor de a da de apă la 67 de metri adâncime au fost sortite eşecului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.