De aproape o săptămână, staţiunea Băile Tuşnad nu are apă curentă; autorităţile locale au cerut declararea stării de alertă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 septembrie 2023
Home » Societate » De aproape o săptămână, staţiunea Băile Tuşnad nu are apă curentă; autorităţile locale au cerut declararea stării de alertă
De aproape o săptămână, staţiunea Băile Tuşnad nu are apă curentă; autorităţile locale au cerut declararea stării de alertă

De aproape o săptămână, staţiunea Băile Tuşnad nu are apă curentă; autorităţile locale au cerut declararea stării de alertă

  • Butyka Zsolt, primar Băile Tuşnad: „Dacă nu ne ajută cineva, nu rezistăm. Astăzi sunt primarul staţiunii Băile Tuşnad; peste maximum un an voi fi primarul celui mai mic sătuc din Europa. Fără apă, nu va mai rămâne nimeni aici”

Sunt şase zile de când locuitorii din Băile Tuşnad au rămas din nou fără apă. Populaţia oraşului se alimentează cu apă menajeră din containerele de o mie de litri amplasate în fiecare cartier şi alimentate de la izvoarele din împrejurimile localităţii. Pentru asigurarea apei potabile Primăria cumpără apă plată la flacon pe datorie – fiindcă bugetul local a secat – de la Furnizorul de apă îmbuteliată din Tuşnad, pe care o distribuie, începând de marţi, locuitorilor.

De această dată s-a spart porţiunea de conductă aflată sub liniile ferate, între Sânsimion şi Cetăţuia

Pe lângă staţiunea Băile Tuşnad, au rămas fără apă şi localităţile Vrabia, Tuşnad Sat şi Tuşnadul Nou.

„Numai din iunie şi până acum este pentru a 18 oară când aducţiunea de apă se sparge, dar situaţia actuală este de departe cea mai gravă, fiind afectată o porţiune de 25 de metri de ţeavă care subtraversează calea ferată, o porţiune la care nici nu ne-am fi aşteptat, cea mai anevoioasă din teren şi unde intervenţia este foarte dificilă. Am reuşit să extragem bucata fisurată de sub linia ferată, am şi depistat ruptura, care se întinde pe o lungime de un metru şi zece centimetri. Astăzi (marţi – n.a.) vin specialiştii de la societatea HIDROTRANS, care dispun de aparatura necesară să lipească ţevile cap la cap, şi încercăm să le introducem în locul porţiunii avariate, sub calea ferată. Au fost binevoitori şi ne-au înţeles că nu mai avem bani; o să rezolvăm plata când vom avea resurse”, ne explică Breda Sigismund, administrator GOSCOM Băile Tuşnad.

Potrivit domniei sale, dacă totul merge ca la carte, locuitorii oraşului Băile Tuşnad şi ai localităţilor Vrabia, Tuşnad Sat şi Tuşnadul Nou vor avea apă la robinete cel mai devreme la mijlocul săptămânii.

Primarul staţiunii şi consiliul local au cerut declararea stării de alertă

În cursul zilei de luni, primarul Butyka Zsolt şi Consiliul Local al oraşului Băile Tuşnad au trimis o scrisoare către Prefectul judeţului Harghita, cu rugămintea de a declanşa starea de alertă în localitate şi de a interveni pentru acordarea unui sprijin financiar necesar acoperirii reparaţiilor la aducţiunea de apă.

„În ultimii 4-5 ani ne confruntăm cu defecţiuni majore la conducta de aducţiune. Se întâmplă aproximativ de două ori pe lună şi din această cauză oraşul rămâne fără apă zile întregi, în condiţiile în care staţiunea suferă pierderi enorme (…), iar oraşul Băile Tuşnad nu are alternativă pentru aprovizionarea cu apă potabilă. (…) În cursul anului 2021 am redirecţionat sume consistente pentru repararea defecţiunilor. (…) Întrucât Primăria Băile Tuşnad nu dispune de fonduri suficiente pentru aceste reparaţii, care să asigure apa potabilă în flux continuu, vă rugăm să ne sprijiniţi prin acordarea unui ajutor financiar de 820.000 de lei, pentru a putea efectua aceste reparaţii şi a asigura furnizarea apei până la implementarea noului proiect, care se află în derulare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei”, explică, între altele, autorităţile locale în scrisoarea adresată reprezentantului Guvernului în teritoriu.

O altă adresă a Primăriei oraşului Băile Tuşnad a fost trimisă şi către premierul Nicolae Ciucă.

„L-am rugat să ne ajute, pentru că situaţia în care ne aflăm este una foarte dificilă. Doar anul acesta am investit o jumătate de milion de lei numai în reparaţiile la conducta de alimentare cu apă a oraşului”, ne spune primarul Butyka Zsolt.

La fel de urgentă este, potrivit edilului, şi aprobarea proiectului privind construirea noii alimentări cu apă a staţiunii, depus de autoritatea locală la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, menţionând că existenţa apei potabile într-un oraş care trăieşte exclusiv din turism este vitală.

„Noi avem o situaţie dificilă aici, nu cerem finanţare ca să construim un cămin cultural de care te poţi lepăda pentru un anumit timp; pentru noi contează fiecare secundă. Chiar dacă am primi mâine banii pentru noua aducţiune şi ne-am şi apuca de lucrări, până la finalizarea acestora încă doi ani ne vom chinui să asigurăm apă oraşului prin conducta veche; alternativă nu avem. (…) Suntem în 2021, suntem o staţiune turistică, trăim cu toţii, oameni şi agenţi economici, numai din turism; şi să nu avem apă? Este inadmisibil, cineva trebuie să ne audă strigătul, că suntem depăşiţi de situaţie. Să vină aici şi să vadă”, a adăugat administratorul Breda Sigismund.

Muncitorii GOSCOM Băile Tuşnad au avut şi ieri o zi plină, încă una „de batalion disciplinar”, cum obişnuieşte să spună şeful echipei, din zori şi până după lăsarea întunericului „în apă şi noroi până la gât”, în timp ce din cer norii cerneau fulgi mari de zăpadă.

„Chiar dacă rezolvăm problema la porţiunea de conductă aflată sub calea ferată, mai avem un traseu care arată ca mormintele de vikingi: la fiecare zece metri e săpat. Dacă nu ne ajută cineva, nu rezistăm. Încet-încet operatorii economici ajung la faliment. La primărie, încă nu am încheiat anul şi am o datorie de aproape un milion de lei – numai GOSCOM a cheltuit în jur de 500.000 de lei pentru reparaţii curente la conducta de alimentare cu apă, achiziţionare de ţevi ş.a.m.d. La rândul lor, agenţii economici ne-au trimis astăzi (marţi) o informare, că anul acesta înregistrează o pierdere de 933.000 de lei din cauza lipsei apei. Am spus-o şi Companiei Naţionale de Investiţii, vă spun şi dumneavoastră, că astăzi sunt primarul staţiunii Băile Tuşnad şi peste maximum un an (dacă situaţia rămâne neschimbată – n.a.) voi fi primarul celui mai mic sătuc din Europa, că nu va mai rămâne nimeni aici. Operatorii economici se gândesc deja să se retragă, neavând nici o stabilitate în actualele condiţii – chiar ieri îmi spunea directoarea Hotelului Ciucaş că organizatorii unei sesiuni de comunicări la care erau aşteptate o sută de persoane din ţară, aflând că nu este apă în hotel, au anulat evenimentul – locuitorii vor pleca şi ei, că nu poţi să stai fără apă, nici pensionarii, care acum sunt obligaţi să care apă până la etajul patru, nu vor mai rămâne”, a concluzionat primarul Butyka Zsolt.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Tusnad una din cele mai frumoase statiuni din tara fara APA…..rusine primarului incompetent ar fii mai bine sa-si dea DEMISIA………..Am dreptate ???????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.