Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc a contractat 15 proiecte finanţate prin PNRR | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Miercurea-Ciuc a contractat 15 proiecte finanţate prin PNRR
Miercurea-Ciuc a contractat 15 proiecte finanţate prin PNRR

Miercurea-Ciuc a contractat 15 proiecte finanţate prin PNRR

  • Valoarea acestora se apropie de 150 de milioane de lei

De la reabilitarea energetică a unor clădiri publice sau blocuri de locuit, până la achiziţionarea unor autobuze electrice, realizarea de planuri urbanistice şi până la montarea de camere de monitorizare, toate aceste se regăsesc în proiectele pe care municipalitatea le-a contractat cu Ministerul Dezvoltării, finanţate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), valoarea lor fiind de 145,7 milioane de lei. La această sumă se va adăuga diferenţa rezultată din creşterea preţurilor din ultima perioadă, care va fi suportată din bugetul propriu al municipalităţii – în momentul realizării documentaţiilor, au fost aplicate costurile aprobate la nivel naţional pentru anul 2021.

În cadrul unei conferinţe de presă, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, a vorbit despre aceste proiecte, spunând, totodată, că prin acestea şi prin viitoarele fonduri care se vor aloca prin POR (Programul Operaţional Regional), faţă de ultima perioadă de 7 ani, se vor dubla fondurile europene care vor fi utilizate în investiţiile publice.

Şi, astfel, „probabil că peste 7 ani nu vom trăi în acelaşi oraş pe care îl avem acum. Acesta este şi scopul nostru şi sperăm să atragem foarte multe fonduri publice externe pentru că nevoia de dezvoltare este atât de mare încât prin fonduri proprii este imposibil de făcut lucrul acesta”, spunea Korodi Attila.

Clădiri reabilitate

Din cele 15 clădiri care vor fi reabilitate, patru sunt publice, iar 11 sunt blocuri de locuit.

Sunt proiecte pentru sediul primăriei, care este şi monument istoric, pentru clădirea în care funcţionează centrul de relaţii cu publicul (fosta clădire a Banc Post), teatrul municipal şi Galeria „Nagy Imre”.

Cele 11 blocuri care vor fi reabilitate termic fac parte din cadrul a trei contracte. Şi vorbim de blocurile de pe strada Revoluţiei din Decembrie, nr. 13 şi 34/A; Aleea Pictor Nagy István, nr. 12/A; strada Gál Sándor, nr. 2-4; strada Kossuth Lajos, nr. 17, 19, 21, 23; Aleea Avântului, nr. 2-4;, strada Márton Áron, nr. 1/AB şi Aleea Narciselor, nr. 1.

Edilul preciza că în selectarea blocurilor au avut prioritate cele care nu erau eligibile prin POR. De asemenea, odată ce acestea vor fi finalizate, plus cele care vor intra pe POR 2021-2027, se estimează că se va ajunge la mai mult de jumătate de blocuri anvelopate din oraş.

Bloc nZEB pentru tineri

În cartierul Spicului, aproape de biserica catolică, se va construi primul bloc nZEB (cu consum de energie aproape zero). Vor fi 6 apartamente dedicate celor care lucrează în învăţământ şi sănătate.

Autobuze electrice

Ca să deservească zona metropolitană, primăria va achiziţiona, tot prin PNRR, 10 autobuze electrice. Prin intermediul acestora se doreşte să se scadă presiunea asupra oraşului, ştiind faptul că multă lume din localităţile apropiate face naveta cu maşini proprii; de asemenea, se vrea să se ofere o şansă tinerilor liceeni, precum şi angajaţilor să poată să ajungă în condiţii civilizate în municipalitate.

Piste de biciclete

În perioada următoare se vor reabilita ori construi aproximativ 11 km de piste de biciclete care, potrivit primarului municipiului, vor asigura pătrunderea în oraş în siguranţă pe bicicletă, din toate direcţiile.

Camere de monitorizare

Prin PNRR se va achiziţiona un sistem de monitorizare a traficului rutier şi pietonal care cuprinde 193 de camere, servere şi dispecerat. Acesta va completa cele 54 de camere existente şi cele peste 30 de intersecţii care sunt monitorizate în prezent.

După implementarea acestui proiect, majoritatea zonei urbane va fi monitorizată 24 din 24 de ore.

PUZ şi PUG

Tot prin PNRR s-a reuşit atragerea a 14 milioane de lei pentru realizarea a 8 Planuri Urbanistice Zonale şi refacerea Planului Urbanistic General.

Dotarea şcolilor

Pe lângă acestea, municipalitatea a votat, săptămâna trecută, depunerea unui alt proiect, în valoare de 2,7 milioane lei, pentru înzestrarea laboratoarelor, atelierelor, săli de clase la toate şcolile.

De asemenea, prin Harvíz, la Ministerul Mediului, se află un proiect pentru aducţiunea de apă uzată de la Ciba.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.