Săptămâna trecută a fost lansată o nouă ediţie a Programului Rabla | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Economic » Săptămâna trecută a fost lansată o nouă ediţie a Programului Rabla
Săptămâna trecută a fost lansată o nouă ediţie a Programului Rabla

Săptămâna trecută a fost lansată o nouă ediţie a Programului Rabla

  • Directorul MIDA SRL: Harghitenii preferă mai mult maşinile noi în locul celor de ocazie, aduse din străinătate

Vinerea trecută, pe 24 martie, a demarat o nouă ediţie a Programului Rabla, cu cele două versiuni (Rabla Clasic pentru maşini termice şi Rabla Plus pentru maşini hibride şi electrice).

Scopul programului Administraţiei Fondului pentru Mediu este de reînnoire a parcului auto şi de a se casa 250.000 de maşini până în 2026, ţintă asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Despre ediţia din acest an a programului am stat de vorbă cu Daniel Crăciun, director al MIDA SRL, dealer al Grupului Renault – Nissan în Harghita şi Covasna. Acesta ne spunea că, faţă de anul trecut, a crescut valoarea primelor de casare pentru autovehiculele uzate, astfel: 7.000 lei pentru un autovehicul uzat, respectiv 10.000 de lei pentru două vehicule în cazul achiziţionării unuia pe benzină; 26.000 de lei pentru un autovehicul nou hibrid plug-in şi casarea unui singur autovehicul, respectiv 29.000 de lei pentru casarea a două maşini; 51.000 de lei pentru casarea unui autovehicul şi achiziţia unuia nou full electric, respectiv 54.000 de lei în cazul casării a două autovehicule. La acestea se pot adăuga şi eco-bonusuri.

În ceea ce priveşte documentaţia, pentru persoanele fizice dosarul trebuie să conţină talonul şi cartea de identitate a vehiculului care urmează să fie casat, precum şi atestat fiscal de la primărie şi ANAF privind achitarea impozitelor.

Pentru persoanele juridice se solicită certificat fiscal şi cazier fiscal de la ANAF, certificat fiscal privind taxele locale şi un certificat de la AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu).

Aplicarea la program se face pe pagina de Internet: afm.ro, unde, după crearea unui cont, se urcă aceste documente şi se semnează cererea de finanţare. Dacă toate documente sunt în regulă, atunci beneficiarul va primi o validare, iar în termen de două luni va putea găsi dosarul în categoria celor aprobate.

Ofertele MIDA

Daniel Crăciun ne spunea că, deşi se prevede o uşoară criză financiară care este administrată de media internaţională şi naţională, interesul pentru maşini noi, în special cele electrice, este din ce în ce mai mare.

„Procesul de achiziţie a unei maşini noi presupune venirea la unul din cele două show-room-uri din Miercurea-Ciuc sau Sfântu Gheorghe, identificarea dorinţei clientului privind achiziţia unei maşini, prezentarea modului de achiziţie, cu posibilităţi de finanţare, care sunt extrem de avantajoase atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, cu revizii şi garanţii extinse incluse în rate”, spunea Daniel Crăciun.

Acesta mai preciza faptul că importantă este achitarea unui avans cuprins între 700 şi 1.200 de euro, în funcţie de model, pentru lansarea în producţie.

În ceea ce priveşte oferta la modelele electrice a grupului Renault – Nissan, prin intermediul MIDA, care este dealer pentru Harghita şi Covasna, aceasta cuprinde Dacia Spring, Renault Zoe, noul Renault Megane şi Nissan Leaf.

Pentru modele hybrid oferta include: Dacia Jogger, Renault Captur, Renault Arkana, noul Renault Austral, Renault Clio, Nissan Qashqai şi noul Nissan X-Trail.

Ca proces de achiziţie, MIDA facilitează transportul gratuit a tuturor rablelor la unităţile de casare, respectiv întocmirea tuturor documentelor necesare dobândirii vehiculelor.

Serviciu de buy back

Prin departamentul de vehicule de ocazie, MIDA oferă şi un serviciu de buy back pentru achiziţia unor vehicule noi, iar autoturismul de ocazie (al cărui vârstă nu poate fi mai mare de 8 ani şi să aibă sub 200.000 de km) poate fi folosit ca avans.

Concluzionând, Daniel Crăciun arăta că din experienţa anului trecut şi a primelor luni din 2023 se simte din partea clienţilor că doresc să treacă de la conceptul de maşină de ocazie adusă din străinătate la una nouă, având siguranţa şi fiabilitatea uneia noi.

***

Descoperirea modelelor şi detalii suplimentare pot fi obţinute de la sediul celor două show-room-uri din Miercurea-Ciuc (str. Braşovului, nr. 67) şi Sfântu Gheorghe (DN 12, km 8), precum şi pe pagina de Internet: mida.ro.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.