- Judeţul Harghita şi comuna Ulieş vor realiza un depozit pentru păstrarea materialelor de construcţii aduse în scopul realizării investiţiei „Reabilitarea DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3” şi abandonate după ce executantul a părăsit şantierul
Caracterul de urgenţă al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita, convocată vinerea trecută, a fost dat de necesitatea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul în curs, ca urmare a includerii unor proiecte finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care vizează „Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ al judeţului Harghita”, „Renovarea energetică a Spitalului ORL şi Fizioterapie”, „Reabilitarea energetică, modernizarea şi extindere Policlinică Stomatologică, precum şi amenajare parcare auto în curtea imobilului”, „Renovarea energetică a imobilului Vila nr. 6 în incinta Taberei Băile Homorod”, „Renovarea energetică a Şcolii Populare de Arte şi Meserii a Judeţului Harghita”, „Renovarea energetică a Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor” şi „Renovarea energetică a Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a Judeţului Harghita”, în vederea începerii cât mai urgente a procedurilor de achiziţie publică pentru aceste proiecte.
De asemenea, a fost aprobată depunerea cererii de finanţare prin PNRR a proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a 83 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi conexe din judeţul Harghita”, de către Consiliul Judeţean Harghita, ca lider de proiect, în parteneriat cu unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.
Bíró Barna Botond, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a precizat că peste 200 de structuri vor beneficia de acest proiect, prin intermediul căruia 55 de localităţi din judeţ au decis să accepte parteneriatul propus de Consiliul Judeţean Harghita. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 84.808.019,06 lei fără TVA.
Tot vineri a fost aprobată atribuirea contractelor care au ca obiect „Lucrările de întreţinere a mijloacelor pentru siguranţa circulaţiei şi lucrări de siguranţă rutieră pe drumurile judeţene din judeţul Harghita, pentru perioada 2023-2024”, către societatea „ÎNTREŢINERE DRUMURI HARGHITA SRL”, prin încheierea unui acord cadru de lucrări cu valoarea maximă estimată de 5.117.367,35 lei fără TVA. „Pe parcursul lunii martie – începutul lunii aprilie va fi demarată activitatea de peticire a drumurilor. Nu vom avea bani pentru toate, dar urgenţele au fost planificate”, a precizat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.
În cadrul şedinţei extraordinare a fost aprobată şi asocierea UAT judeţul Harghita cu comuna Ulieş în vederea realizării în comun a unui depozit pentru păstrarea unor materiale de construcţii aduse pe şantier în scopul realizării investiţiei „REABILITARE DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A Lot 3 – DJ 131 KM 38+621 – 54+984; DJ 133”, tronson care leagă judeţele Harghita, Covasna şi Braşov.
„Am solicitat comunei Ulieş o suprafaţă unde să depozităm materialele după ce reziliem contractul cu firma executantă, elemente pe care le-am cumpărat anterior şi ar fi bine ca reprezentanţii sau creditorii firmei să nu le ia. Aţi văzut că am depus deja o plângere însoţită de un material substanţial la Poliţie pentru toate cele trei tronsoane, deoarece siguranţa pe acest drum este precară. Executantul lucrărilor de remediere (n.n. – executantul COSEDIL SPA în calitate de reprezentant al Asocierii COSEDIL SPA – OPERES SRL) ne-a spus că este de acord cu rezilierea contractului, cu o singură condiţie: să nu trecem că desfacerea contractului s-a produs din vina lui. Dacă dumneavoastră, consilierii, sunteţi de acord, eu semnez aşa, dar s-au plătit opt milioane de lei, aproape două milioane de euro şi o parte din lucrări nu au fost finalizate. Am comandat un expert care să ne spună ce nu s-a făcut şi ce s-a deteriorat din cauza apei şi a îngheţului, necesitând reparaţii. Dacă reziliem contractul în aceste condiţii, cine va plăti paguba? Şi da, trebuie să spunem, legea e proastă, HG 1 – care reglementează investiţiile mari – dă toate drepturile din lume firmelor de execuţie şi toate posibilităţile, iar nouă, beneficiarilor care plătim, ne dă cele mai puţine drepturi. Până şi supervizorul pe care îl angajăm să acţioneze în numele nostru are de o sută de ori mai multe drepturi decât noi, care suntem beneficiarul”, a detaliat Borboly Csaba.
Rectificarea bugetului a mai urmărit, între altele, virări de credite între titluri, articole, alineate, programe de investiţii aparţinând aceluiaşi capitol/subcapitol, pentru protecţia civilă şi servicii contra incendiilor, finanţarea cheltuielilor aferente concursurilor şi olimpiadelor judeţene din Harghita pentru anul 2023, în sumă de 372.000 lei şi Regulamentul pentru acordarea stimulentelor financiare elevilor/echipelor care au obţinut distincţii, medalii şi premii speciale la olimpiadele şi concursurile şcolare judeţene şi a cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora, precum şi cooperarea judeţului Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, cu unităţile de cult religioase din judeţ, în vederea derulării unor activităţi specifice pe anul în curs 2023 şi alocarea sumei de 200.000 de lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului pentru finanţarea programului.
Prin proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului judeţului Harghita pe anul 2023, s-a mai propus şi aprobat majorarea bugetului proiectului cu finanţare nerambursabilă „Local Flavours – Authentic Tourism based on local cultural flavours”, proiect finanţat din Programul Interreg Europe, cu suma de 5.000 lei.
DANIELA MEZEY