Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Măsuri adoptate de autorităţi şi instituţii publice din judeţ în contextul epidemiei de coronavirus | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Măsuri adoptate de autorităţi şi instituţii publice din judeţ în contextul epidemiei de coronavirus
Măsuri adoptate de autorităţi şi instituţii publice din judeţ în contextul epidemiei de coronavirus

Măsuri adoptate de autorităţi şi instituţii publice din judeţ în contextul epidemiei de coronavirus

Se amână deschiderea festivă a parcului comercial Nest Ciuc

Autorităţile şi instituţiile publice din judeţul Harghita au adoptat o serie de măsuri suplimentare menite să prevină răspândirea noului virus gripal.

Astfel, într-o conferinţă de presă susţinută ieri, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a declarat că în oraş sunt pregătite 24 de locuri de carantină. Fiecare are baie proprie şi apă caldă.

De asemenea, edilul a spus că în şedinţa de ieri a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc au fost adoptate cinci măsuri de restrângere a mobilităţii, în vederea prevenirii răspândirii noului virus.

Mesajul primarului din Miercurea Ciuc: „Să gândim în primul rând raţional, să fim cumpătaţi şi să luăm situaţia în serios”

Prima măsură prevede că începând de azi se închid toate clădirile, inclusiv pentru angajaţi, în care se desfăşoară activităţi culturale şi sportive care sunt în proprietatea municipiului Miercurea Ciuc (Csiki Mozi, Csikijateksin, Casa de cultură a sindicatelor, muzeul, Piscina „Csíki Csobbanó”, Patinoarul Artificial „Molnár Lajos”).

A doua măsură: de ieri s-au sistat programele de zi pentru vârstnici, „pentru că dânşii sun cei mai expuşi după cum vedem din desfăşurarea pandemiei”.

De luni, se sistează sistemul de transport public local. Vor fi exceptate două trasee: Harghita Băi – Miercurea Ciuc (dar va fi o condiţie obligatorie, şi anume la fiecare cursă să se facă liste cu pasageri) şi linia care merge la unitatea militară de la Subpădure (fără liste cu pasageri, deoarece toţi călătorii au abonament).

Tot de luni se va închide Piaţa agroalimentară centrală, atât partea din interior, cât şi partea din exterior, dar numai ce aparţine municipiului Miercurea Ciuc. Motivele sunt şi pentru restrângerea mobilităţii, dar în subsidiar şi pentru a se face dezinfecţie şi refacerea zonei. Comercianţilor care vând legume şi fructe li s-a propus să îşi transfere activitatea pe promenadă.

A cincea măsură adoptată de comitetul local pentru situaţii de urgenţă: amânarea deschiderii festive a complexului comercial Nest Ciuc, programată pentru 19 martie, până la o dată ulterioară. Totuşi, dacă va exista o cerere scrisă, a spus primarul, va propune ca la şedinţa următoare, de luni, să se revină pe această măsură, iar un magazin alimentar să fie exceptat. „Ceea ce iar este o decizie firească şi raţională tocmai în ideea de a asigura oamenilor ceea ce e cel mai important acum şi văd că începe să fie din ce în ce mai mare lipsă la capitolul alimente”, a precizat edilul.

Măsurile preventive sunt valabile până la 31 martie, cu posibilitate de prelungire.

În cadrul conferinţei, primarul municipiului reşedinţă de judeţ a transmis şi un mesaj cetăţenilor urbei.

„Să avem grijă de noi şi de ceilalţi, cei din jurul nostru. Deci să gândim în primul rând raţional, să fim cumpătaţi şi să luăm situaţia în serios”, a spus Ráduly Róbert Kálmán.

Iar viceprimarul municipiului, Füleki Zoltán, a transmis cetăţenilor urbei şi instituţiilor din oraş să se comporte de parcă ar fi declarată situaţie de urgenţă, chiar dacă până ieri nu era instituită, „pentru că aceste măsuri trebuie luate”.

La Primăria Topliţa, activitatea se desfăşoară normal, iar relaţiile cu publicul se vor desfăşura în Biroul Unic de la parter

În municipiul Topliţa, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o serie de măsuri, dintre care amintim faptul că activitatea la Casa de Cultură, Centrul Wellness/Băile Banffy, vizitele aparţinătorilor la bolnavii din cadrul spitalului municipal Topliţa, la Centrul Social Integrat (azilul de bătrâni), sunt suspendate până în data de 31 martie. De asemenea, în cadrul primăriei municipiului Topliţa, activitatea se desfăşoară normal, cu precizarea că relaţiile cu publicul şi alte informaţii se pot obţine de la Biroul Unic, situat la parterul instituţiei.

 Înmatricularea şi preschimbarea permiselor de conducere se soluţionează exclusiv în baza unei programări online

Instituţia Prefectului Judeţul Harghita a informat că, în vederea evitării aglomerării de persoane la sediile serviciilor publice teritoriale, precum şi a prevenirii răspândirii COVID-19, până pe 31 martie activităţile specifice de înmatriculare şi preschimbare a permiselor de conducere se soluţionează exclusiv în baza unei programări online. Programările vor fi făcute pe site-ul oficial al Instituţiei Prefectului Judeţul Harghita şi/sau pe site-ul www.drpciv.ro, secţiunea „Programări online”. Persoanele interesate sunt rugate să respecte cu stricteţe indicaţiile personalului de la ghişee.

Totodată, accesul în incinta sediilor serviciilor publice comunitare va fi permis doar titularilor, după caz persoanelor mandatate/delegate, în baza programărilor online şi a actului de identitate – în original. „Solicităm tuturor persoanelor care sunt programate să respecte ora de programare şi să evite aşteptarea suplimentară în spaţiile destinate publicului. Pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii contăm pe înţelegerea dumneavoastră”, transmite Instituţia Prefectului.

Programul cu publicul suspendate sau limitate la unele instituţii publice

Inspectoratele Judeţene de Poliţie şi Jandarmerie au anunţat la rândul lor că activitatea de relaţii cu publicul şi audienţe se suspendă până la sfârşitul acestei luni. Cetăţenii pot depune cereri, reclamaţii ori sesizări folosind serviciul poştal sau poşta electronică.

Angajaţii Consiliului Judeţean şi ai Bibliotecii judeţene lucrează de acasă

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că, în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, majoritatea angajaţilor CJ vor lucra de acasă, la fel şi cei al Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”. „Suntem unul dintre judeţele care poate lucra şi online, astfel îi vom ajuta şi pe părinţii care au copiii la şcoală sau la grădiniţă, vom răspunde întrebărilor cetăţenilor online, (info@judetulharghita.ro), iar intrarea în clădire va fi securizată”, a declarat preşedintele Borboly Csaba. Fiecare angajat al CJ Harghita va primi un laptop şi un telefon şi în fiecare seară va prezenta un raport de activitate.

Şi alte instituţii din judeţ au anunţat că suspendă ori restricţionează activităţile cu publicul până la sfârşitul lunii. Astfel, în unele cazuri, accesul publicul se face doar pe bază de programări online, iar în altele depunerea documentelor se face doar prin Poştă, prin e-mail sau prin fax, fiind restricţionat complet accesul publicului.

Recomandăm tuturor cetăţenilor interesaţi să contacteze telefonic instituţiile respective cu privire la posibilitatea de acces la anumite servicii.

Şt. PĂTRÎNTAŞ
D. MEZEY
L. CÂMPEAN

∗∗∗

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge  la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.