Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lansarea volumului de poezii Explozii controlate a profesoarei Hristina Doroftei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Cultură » Lansarea volumului de poezii Explozii controlate a profesoarei Hristina Doroftei
Lansarea volumului de poezii <i>Explozii controlate</i> a profesoarei Hristina Doroftei

Lansarea volumului de poezii Explozii controlate a profesoarei Hristina Doroftei

  • Preşedintele Cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc: „Limbajul poetic pe care îl foloseşte Hristina Doroftei este unul absolut frumos şi sublim”

Lansarea volumului de poezii „Explozii controlate” semnat de Hristina Doroftei, profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc, a avut loc luni, la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc, în cadrul unui eveniment organizat de Cenaclul literar „Buna Vestire” din municipiul reşedinţă de judeţ.

Despre carte, alături de autoare, au vorbit poetul Ionel Simota şi profesoara de limba română Maria Sturzu.

Preşedintele Cenaclului literar „Buna Vestire”, poetul Ionel Simota, care este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov, a mărturisit că după ce a primit volumul de poezii şi s-a apucat să o citească nu a mai lăsat-o din mână. „De o bună bucată de vreme nu am mai citit o carte de poezie atât de bună, cu o literatură scrisă aproape impecabil. (…)Limbajul poetic pe care îl foloseşte Hristina Doroftei este unul absolut frumos şi sublim”, a spus poetul Ionel Simota.

Acesta a subliniat în intervenţia sa şi faptul că aparent titlul cărţii l-a „păcălit”. „Pe mine titlul m-a păcălit pentru că mă gândeam la orice altceva, nu la o modalitate de a scrie despre război fără să-ţi creeze o stare de teamă, la o modalitate de a scrie despre iubire aproape biblic, (…) la o modalitate de a scrie despre suferinţă fără să nu te facă părtaş la această suferinţă, dar iarăşi fără să suferi. Lucrurile acestea le-a controlat atât de bine în volum încât pe bună dreptate ele sunt nişte bijuterii literare şi nişte poeme cu adevărat stăpânite foarte bine”, a continuat preşedintele Cenaclului literar Buna Vestire.

Poetul Ionel Simota i-a încurajat pe cei prezenţi ca atunci când întâlnesc poezii ca a autoarei Hristina Doroftei să achiziţioneze cartea respectivă. „Dacă am întâlni o poezie ca a Hristinei, ar trebui în primul rând să cumpărăm cartea, ar trebui să o citim pe îndelete. Eu m-am întors de câteva ori la câteva poeme şi cu totul şi cu totul altfel le-am înţeles când le-am citit a doua oară”, a spus Ionel Simota.

Acesta s-a arătat „fascinat” de faptul că, „iată, profesor de literatură scrie literatură”. „Aceasta cred că îmi dă mie un soi de speranţă şi un soi de împlinire aproape sufletească că mai sunt profesori de literatură care au o dragoste atât de puternică pentru literatură încât răbufnesc şi scriu cărţi. Bucuria e cu atât mai mare cu cât iată profesorul de literatură care sprijină literatura din judeţul Harghita, cu toate că este din Târgu Mureş, este un profesor destoinic la Liceul Marin Preda şi acesta este un mare câştig pentru noi”, a spus vorbitorul.

În final, Ionel Simota i-a îndemnat încă o dată pe cei prezenţi să citească creaţiile poetice ale poetei Hristina Doroftei. „Să luaţi cartea pentru că este o poezie extrem de elegantă şi scrisă într-un mod fascinant aproape. E o poezie care trebuie citită, cu care trebuie să convieţuim, care te fură, te plimbă puţin prin război, prin dragoste, prin suferinţă şi o închizi la final într-un mod foarte frumos, mulţumit, deloc dezechilibrat de toată povestea cuprinsă în cartea aceasta”, a conchis preşedintele Cenaclului literar Buna Vestire din Miercurea-Ciuc.

Tot laudativ la adresa cărţii lansate luni şi a autoarei a vorbit şi prof. Maria Sturzu. Aceasta a susţinut o interesantă prezentare, în cadrul căreia a redat scurte citate din cartea „Cum să citeşti un poem şi să te îndrăgosteşti de poezie”, scrisă de criticul şi poetul american Edward Hirsch, iar după fiecare dintre ele a recitat câte un poem al Hristinei Doroftei, în care a regăsit „exact aceleaşi reflecţii, gânduri”.

Volumul de poezii „Explozii controlate” este structurat în două părţi, întitulate „Între mine, tine şi Kiev” şi „Cedare”. Intrând în dialog cu cei prezenţi la eveniment, autoarea Hristina Doroftei a explicat şi de ce a fost structurată cartea în acest mod. „Prima parte – Între mine, tine şi Kiev – pentru că eu aşa am vrut să se numească volumul”, a dezvăluit prof. Hristina Doroftei. Însă editorul de carte i-a explicat că nu e cel mai bun titlu, pentru că dezvăluie prea mult. În schimb, Explozii controlate te poate duce către orice, fiecare înţelege ce vrea, până citeşte volumul. „Prima parte a cărţii face aluzie la război, dar nu este vorba doar despre războiul fizic de lângă noi. Este vorba şi despre războiul nostru interior, cu noi înşine, căutându-ne identitatea, căutându-ne cred că pe noi şi încercând să ne înţelegem – şi este de fapt un adevărat război. Şi vorbesc despre oamenii care sunt dispuşi să caute în interiorul lor şi în străfundurile lor (…) şi să descopere poate ceea ce nu le convine sau ceea ce nu vor să descopere, dar doar aşa se pot îmbunătăţi”, a detaliat poeta.

Prof. Hristina Doroftei a precizat că „a doua parte am scris-o pur şi simplu ca medicament, pentru că eram în perioada în care bunica era foarte bolnavă şi simţeam nevoia să scriu”. Aceasta a mai arătat că nu s-a gândit să introducă aceste ultime poezii în carte, dar a trimis criticului literar toate poemele şi „mi-a spus să nu mă gândesc să nu inserez în volum şi acea parte a doua, care se numeşte Cedare”.

Evenimentul a fost moderat de epigramistul Gheorghe Filip, membru al Cenaclului literar Buna Vestire, care la rândul său a recitat din poeziile cuprinse în cartea „Explozii controlate”, iar pe parcursul lansării intervenţii a avut şi reprezentanta Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”, Bedő Melinda.

La finalul manifestării, cântăreaţa de muzică folk Adriana Balogh şi fiica sa, Noemi, au oferit un scurt moment muzical deosebit celor care au participat luni după amiază la lansarea de carte.

***

Hristina Doroftei a mai publicat până în prezent volumele de poezie reflexie (Editura Junimea, 2014 – Premiul „Opera Prima” la Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” şi Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Tg. Mureş) şi Maşina de cusut (Editura Cartea Românească, 2017). Tot în 2017 a publicat Memoria zăbrelelor. Eseuri anti-uitare (Editura Arc, Chişinău). (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.