Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Direcţia Silvică Harghita a fost gazda Concursului „Cel mai bun pădurar”, faza naţională | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » (Inter)Național » Direcţia Silvică Harghita a fost gazda Concursului „Cel mai bun pădurar”, faza naţională
Direcţia Silvică Harghita a fost gazda Concursului „Cel mai bun pădurar”, faza naţională

Direcţia Silvică Harghita a fost gazda Concursului „Cel mai bun pădurar”, faza naţională

  • Cei mai buni pădurari din cadrul RNP – Romsilva, alături de concurenţi din cadrul INCDS „Marin Drăcea” şi Agenţiei ,,MOLDSILVA” din Republica Moldova s-au întrecut la Odorheiu Secuiesc

Faza naţională a Concursului profesional „Cel mai bun pădurar” din acest an a fost găzduită, săptămâna trecută, de marţi şi până vineri, de Direcţia Silvică Harghita, la Odorheiu Secuiesc. La concurs au participat câştigătorii etapelor judeţene organizate anterior de cele 41 de direcţii silvice din subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, precum şi câte trei reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea” şi Agenţiei ,,MOLDSILVA” din Republica Moldova. Din cadrul Agenţiei ,,MOLDSILVA” au participat pădurarii care au câştigat primele trei locuri la concursul similar organizat de instituţia din Republica Moldova.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că această competiţie are o tradiţie îndelungată în silvicultură, fiind organizată anual de către RNP – Romsilva şi Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.

Conform sursei citate, concursul reprezintă şi o formă de pregătire profesională a personalului de teren, deoarece aceştia reiau permanent studiul teoretic şi practic pentru a putea participa la astfel de competiţii. Ing. Cătălin Mutică a spus că prima dată se organizează faza pe ocol silvic, la care participă toţi pădurarii din cadrul structurii respective. Primii trei clasaţi de la fiecare ocol participă la faza judeţeană pe direcţie silvică. Iar primul clasat de la fiecare direcţie silvică participă la faza naţională a competiţiei. Astfel, a continuat acesta, pădurarii din cadrul RNP – Romsilva sunt angrenaţi în concursuri de verificare a cunoştinţelor practice şi teoretice, a aptitudinilor fiecăruia, din primăvară şi până în toamnă.

Concursul profesional „Cel mai bun pădurar” se organizează în fiecare an la o altă direcţie silvică din cadrul RNP – Romsilva. Directorul DS Harghita a precizat că în acest an s-a desfăşurat la DS Harghita, în Odorheiu Secuiesc, deoarece acolo sunt mai multe specii forestiere decât în zona de munte – Topliţa, Borsec. În zona Odorheiu Secuiesc este o paletă foarte largă de specii forestiere, de la foioase la răşinoase, inclusiv arbuşti şi subarbuşti. „Astfel, la recunoaşterea practică a plantelor, a lujerilor, a seminţelor am avut o paletă mult mai largă de unde să alegem speciile care au fost puse pe masa concurenţilor”, a explicat ing. Cătălin Mutică.

Din cadrul direcţiei silvice, Ocolul Silvic Homorod a fost gazda locală, care a pus la dispoziţie atât personal silvic pe partea de organizare, cât şi material didactic pentru concurs.

Comisia de jurizare a fost formată din reprezentanţi ai RNP – Romsilva şi ai Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.

La nivel de top management, competiţia a fost condusă de ing. Eleodor Olavi Niţescu, director general adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, ing. Silviu Geană, lider al Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, şi ing. Cătălin Mutică, directorul DS Harghita, care a avut şi calitatea de preşedinte al comitetului de organizare.

Cel mai bun pădurar din cadrul RNP – Romsilva este reprezentantul DS Prahova

După desfăşurarea probelor, Ilie Nicolae, reprezentantul Direcţiei Silvice Prahova, a fost desemnat câştigătorul ediţiei din acest an a Concursului profesional „Cel mai bun pădurar”. Pe locul secund s-a clasat Ionuţ-Nelu Iamandei, reprezentantul Direcţiei Silvice Buzău. Locul al treilea a fost obţinut de Cristian Hrehorciuc, din partea Direcţiei Silvice Suceava.

În cadrul concursului profesional „Cel mai bun pădurar”, participanţii au avut de parcurs mai multe probe, teoretice şi practice. Printre probele pe care le-au susţinut pădurarii s-au numărat un test grilă cu întrebări din principalele domenii de activitate specifice meseriei de pădurar, recunoaşterea speciilor de arbori, a speciilor de vânat, precum şi a principalelor specii de dăunători ai pădurilor, sortarea şi determinarea volumului buştenilor prin măsurători şi calcule matematice specifice, întocmirea unui act de contravenţie/infracţiune şi a unui proces verbal de reţinere, în vederea confiscării, a materialului lemnos, cu provenienţă ilegală şi utilizarea aplicaţiei SUMAL 2.0 prin simularea introducerii datelor în sistemul integrat de urmărire a trasabilităţii lemnului. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.