Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Local Topliţa:Hotărâri revocate, întrebări şi răspunsuri | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Societate »
Şedinţa ordinară a Consiliului Local Topliţa:
Hotărâri revocate, întrebări şi răspunsuri
<h5><i>Şedinţa ordinară a Consiliului Local Topliţa:</i></h5>Hotărâri revocate, întrebări şi răspunsuri

Şedinţa ordinară a Consiliului Local Topliţa:
Hotărâri revocate, întrebări şi răspunsuri

  • Programele de finanţare ale activităţilor de sport şi tineret au fost puse în aşteptare
  • Pierderea în reţeaua de apă este de 45%
  • În cel mult 3 luni se doreşte realizarea recepţiei conductei de gaz, moment din care ar putea demara realizarea racordurilor

Începutul de săptămână a adus o nouă şedinţă ordinară a Consiliului Local Topliţa. Şedinţa a avut pe ordinea de zi 6 proiecte de hotărâri, o prezentare de notă, iar ultimul punct a fost Diverse.

Din cadrul primei părţi a şedinţei, cea în care au fost dezbătute şi votate proiectele de pe ordinea de zi, ne-au atras atenţia trei puncte.

Mai întâi a fost proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentaţiei de atribuire prin procedură simplificată într-o singură etapă a contractului pentru „Furnizare Motorină Euro 5”. Aici, consilierul Ionel Coman a identificat o neconcordanţă în cifre, şi anume: „Întrebarea mea se adresează compartimentului contabilitate. (…) În 2020 am avut un număr de utilaje care acum nu se mai regăsesc în lista din 2023. Care este cauza? Au fost casate? Probabil că nu pot primi un răspuns acum. (…) Au dispărut unele utilaje”.

Ciprian Rugină, administratorul public al municipiului, spunea că va trimite un răspuns în scris la această problemă, în care să se compare lista utilajelor din 2020 şi cele din acest an.

Nou contract de gestionare a deşeurilor

Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi şi care a fost aprobat – de altfel, au fost aprobate toate proiectele – viza delegarea gestiunii deşeurilor din municipiu.

Secretarul municipiului, Mihai Iulian Ciobanu, explica că, odată cu modificarea unor prevederi legislative, unităţile administrativ-teritoriale sunt obligate să încheie contracte directe în acest sens, adică să nu se mai interpună serviciile de salubritate sau operatorii privaţi.

În ceea ce priveşte viitorul contract, va fi similar cu cel care era încheiat între Serviciul de salubritate Topliţa şi depozitarul de la Odorheiu Secuiesc. Iar şefa serviciului de salubritate spunea că noul contract nu va influenţa preţul pentru locuitori.

Proiectele referitoare la programele de finanţare ale activităţilor de sport şi tineret, anulate

Două proiecte de pe ordinea de zi ni s-au părut destul de importante pentru topliţeni. Este vorba de anularea proiectelor referitoare la programele anuale de finanţare a activităţilor de tineret, respectiv de sport din municipiul Topliţa pe anul 2023. Practic, odată cu această anulare, momentan, finanţarea acestor activităţi este pusă în aşteptare.

Secretarul municipiului arăta faptul că s-a ajuns în situaţia de a fi anulate cele două hotărâri după ce Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita a semnalat câteva neregularităţi din punct de vedere legislativ. În cadrul hotărârii sunt aprobate câteva criterii restrictive cu privire la beneficiari, astfel că s-a considerat, în urma controlului de legalitate, că respectivele criterii nu sunt în concordanţă cu legislaţia specifică. S-a mai făcut o nuanţare cu privire la faptul că pentru asociaţiile de profil pe ramura sport ar reprezenta un ajutor de minimis, o mascare de ajutor de stat pentru funcţionarea asociaţiilor de profil – arăta Mihai Iulian Ciobanu.

La rândul său, Ciprian Rugină spunea că „cele cerute de către Prefectură sunt imposibil de aplicat şi vă dau doar o idee: dacă deschidem sesiunea de proiecte pentru ONG-uri din alte localităţi, să-mi explice domnii de la Prefectură cum punem în faţa Curţii de Conturi sau organelor de control sau al cetăţenilor Topliţei problema că banii se duc către un ONG din Mureş sau către un ONG din Piatra Neamţ şi cum sprijinim noi sportul topliţean dând banii pentru crearea de evenimente în alte localităţi”.

Acesta mai spunea că, împreună cu iniţiatorii celor două proiecte, vor merge la Instituţia Prefectului pentru a avea discuţii şi a se găsi o cale de rezolvare a problemei.

***

Cu alte cuvinte, în cadrul celor două proiecte apare explicit prevederea că asociaţiile care depun proiecte trebuie să fie din Topliţa. Această condiţie creează discriminare, este în neconcordanţă cu prevederile legii sportului, precum şi cu cele ale Consiliului Concurenţei.

Ideea este că în formularea acestor programe se poate prevedea ca beneficiarii să fie dintr-o anumită localitate, dar nu şi asociaţia care aplică pentru accesarea finanţării. De ce? Pentru că, de exemplu, dacă într-o localitate avem tineri sau copii cu diferite dizabilităţi, dar nicio entitate care să-i implice în diferite activităţi, atunci este foarte greu, dacă nu imposibil, ca o asociaţie din alt judeţ/localitate care se ocupă cu asemenea activităţi să poată accesa fondurile din programe.

De asemenea, prin limitarea asociaţiilor la un anumit teritoriu apare și o problemă concurenţială şi avantajare a anumitor entităţi, ceea ce duce către ajutorul de minimis amintit mai sus.

Aproape jumătate de pierderi în reţeaua de apă a municipiului. Sunt necesare investiţii de urgenţă

Penultimul punct de pe ordinea de zi a fost o notă de control. Cu această ocazie, consilierul Szabó Coloman-Emeric, care este şi membru în Consiliul de Administraţie al Aqua Călimani – operatorul de apă şi canalizare – remarca că din nota de control reiese că pierderea de apă la municipiul Topliţa este de 45,35%. „Este o cifră enormă, deci trebuie să canalizăm investiţiile în aşa fel ca aceste pierderi să le reducem, pentru că diferenţa tot locuitorii o plătesc”, spunea acesta.

Şi consilierul Sebastian Buzilă spunea că este necesară o prioritizare a fondurilor în anii viitori pentru a se reabilita sistemul. Iar consilierul Mihai Calinovici era de părere că se impune şi o creştere a gradului de colectare a datoriilor, mai ales că ar exista persoane cu datorii foarte mari şi nu s-au luat măsuri (chiar de sistare a alimentării cu apă), astfel că-şi permit să nu plătească în continuare.

La rândul său, Ciprian Rugină preciza că din discuţiile avute cu reprezentanţii Aqua Călimani reiese că pierderile mari sunt cauzate de defecţiunile de pe traseu, pentru că în foarte multe locuri reţeaua este foarte veche, precum şi pentru că foarte mulţi cetăţeni sunt branşaţi de-a lungul timpului, în ultimii 20-30 de ani, ilegal la apă. „Şi asta o spun în cunoştinţă de cauză şi-mi asum acest lucru, pentru că s-au demarat acţiuni de depistare a celor care sunt fără branşament legal. Cei de la Aqua Călimani, în funcţie de cât le permite personalul şi timpul, împreună cu Poliţia Locală, iau, pe rând, străzi şi fac verificări. Şi e bine că acest anunţ se face public pentru că în această vară acest lucru se întâmplă.

Diferenţa de aici provine. Mai mult, toată reţeaua trebuie refăcută. Vă dau dreptate că trebuie redirecţionate fonduri. Avem pe Anghel Saligny captarea şi uzina de apă, iar în oraş trebuie refăcut totul”, spunea administratorul public al municipiului Topliţa.

Probleme semnalate la Diverse

În cadrul ultimului punct, la Diverse, câţiva consilieri locali au ridicat o serie de probleme din municipiu.

Mihai Calinovici a adus în discuţie starea unor zone în care au fost introduse conductele de gaz. „Pe foarte multe segmente de drum unde s-au făcut decupaje s-au acoperit cu piatră cubică secţiuni ce traversează drumul, netasată, nebătătorită. Spre exemplu, în faţa stadionului, unde piatra cubică e împrăştiată pe o suprafaţă de circa 50 mp, iar riscul de a trece un pieton pe stradă şi o maşină să-l lovească cu o piatră e foarte mare. Caz concret, când s-a pus piatră cubică pe acostament în faţă la magazinul de la PECO, a trecut un tir, a zburat un bolovan în geam, s-a spart, s-a lovit şi o maşină”.

Referitor la acest aspect, administratorul public al municipiului preciza că în contractul de concesiune a lucrării de gaz e specificat ca acel constructor şi concesionarul să aducă terenul la starea iniţială până cel târziu la sfârşitul acestui an. În ceea ce priveşte situaţia de la stadion, este nevoie de o săptămână-două să se aşeze pământul şi să se poată turna asfalt. De asemenea, şi problema de la PECO a fost discutată cu Delgaz Grid, însă nu se ştie când se va tasa zona.

Tot legat de lucrările de introducere a gazului a avut o intervenţie şi Szabó Coloman-Emeric. Acesta se arăta indignat de faptul că după ce se introduce conducta se asfaltează, deşi urmează să se facă şi racordurile şi, astfel, se va sparge din nou.

„Din punct de vedere logic, ceea ce zice dl Kalman e adevărat; şi eu mi-am pus întrebarea asta – răspundea Ciprian Rugină. Dar trebuie să punem în balanţă ce zice legea şi ce zice logica. Din păcate, în cazul acesta trebuie să aplicăm legea. În momentul instalării magistralelor de gaz – pentru că noi lucrăm pe magistralele de gaz – acestea trebuie să ajungă la finalitate la recepţie şi la punere sub presiune. Nu se poate face absolut niciun racord la reţeaua de gaz până ce ANRE nu-şi dă acordul şi nu se face recepţia şi punerea sub presiune.

(…) Foarte multă lume ne întreabă de ce nu se poate racorda la gaz. Pentru că trebuie să aşteptăm momentul recepţiei. Momentul recepţiei care va fi în două luni, două luni jumătate. Atunci, societăţile care sunt acreditate pentru branşamente se vor apuca de treabă”.

Consilierul Horaţiu Sever Hirişcău a ridicat două probleme cu care se confruntă agricultorii din Topliţa. În primul rând, remarca acesta, e faptul că piaţa volantă pentru producătorii locali, promisă în timpul campaniei electorale, nu funcţionează. Ar fi vorba de o piaţă care să funcţioneze o zi pe săptămână, iar la acea vreme se punea întrebarea dacă să fie amenajată în piaţa din faţa cinematografului sau în faţa Casei de Cultură.

De asemenea, o altă problemă cu care se confruntă agricultorii este starea drumurilor către câmpuri.

Referitor la primul aspect, Ciprian Rugină preciza faptul că există posibilitatea solicitării căsuţelor amplasate în parcul central. De asemenea, în piaţa agroalimentară este amenajată o hală care poate fi folosită de către producătorii locali, însă aceasta este ocupată doar pe un sfert.

Consemnare de LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.