Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc este funcţional | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Sănătate » Heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc este funcţional
Heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc este funcţional

Heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc este funcţional

  • Dr. Konrád Judit, managerul SJU Miercurea Ciuc: „Eforturile au fost mari şi a durat mult, dar aceste lucruri ne-au unit, ne întăresc şi este foarte bine; am devenit o echipă sudată”

Heliportul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc se află în responsabilitatea elicopterului de la Târgu Mureş, iar misiunile pe care acesta le va executa se împart în trei categorii: misiunile primare, care se execută direct la locul accidentului, de unde se preia un pacient în stare gravă, misiunile secundare constând în transportul unui pacient de la o unitate spitalicească şi misiunile speciale, care înseamnă transportul de organe.

În urmă cu un an, cu prilejul primelor încercări de aterizare pe heliportul din Miercurea-Ciuc, comandorul Romeo Lupu arăta că existenţa acestuia la spital se impunea din mai multe puncte de vedere: în primul rând, că aterizarea într-un loc neautorizat înseamnă riscuri, stadionul neoferind condiţii privind certitudinea că se poate ateriza, fie din cauza competiţiilor sportive, fie din cauza lipsei administratorului, o mare problemă fiind legată şi de rapiditatea transferului pacientului.

De la începutul acestei săptămâni, Heliportul de la Miercurea-Ciuc – este destinat exclusiv elicopterelor SMURD, EC 135, elicoptere de categorie uşoară, unul dintre cele mai moderne tipuri pentru acest gen de misiuni, care transportă un singur pacient – este funcţional.

„Este un lucru foarte important nu numai pentru spitalul nostru, ci în primul rând pentru pacienţii noştri, dar şi pentru medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă, pentru că este foarte important pentru fiecare medic să ştie că pe pacientul căruia nu i-a putut asigura condiţiile şi serviciile corespunzătoare, a reuşit să îl trimită la un spital în care poate beneficia de servicii corespunzătoare, mai moderne şi mai complexe decât la noi, pentru că sunt şi astfel de situaţii. Mai sunt situaţii când spitalul nostru este acreditat pentru prelevare de organe şi astfel putem salva mai multe vieţi datorită faptului că la noi se pot preleva organe de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală, care nu mai pot fi salvaţi. În astfel de situaţii pe heliportul de la Miercurea-Ciuc vor putea ateriza echipele de la spitalele universitare cu unul sau mai multe elicoptere şi cu ajutorul echipelor noastre de la ATI sau de la secţiile specializate, în funcţie de organele pe care urmează să le preleveze, astfel încât acestea să poată fi transplantate în decurs de câteva ore la pacienţii care au nevoie vitală de ele, pregătiţi să le primească, pentru a le salva sau prelungi vieţile”, a arătat dr. Konrád Judit.

La fel de important este şi faptul că vorbim în acest caz despre un heliport autorizat, ceea ce înseamnă foarte mult, în condiţiile în care în zonă nu există altul asemenea.

Procedurile în cazul decolării, aterizării, transferului pacientului sunt foarte bine stabilite, cu precizie matematică. De pildă, în cazul în care un pacient al spitalului judeţean harghitean trebuie transferat la un centru universitar, medicul de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe solicită Centrului un elicopter SMURD, care va fi trimis în urma analizării posibilităţii aterizării acestuia, în funcţie de condiţiile meteo. De îndată ce aeronava aterizează pe heliportul SJU, echipa de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) îl va însoţi pe pacient până la elicopter şi, pentru a scurta drumul, nu va înconjura clădirea spitalului, ci va urma traseul UPU – prin secţia de Ortopedie – până la aparatul de zbor, unde va fi aşteptat de echipa de specialişti trimisă de centrul universitar, care îl va prelua şi îl va însoţi până la noua destinaţie.

În situaţia în care un pacient trebuie adus la spitalul judeţean din Harghita, de îndată ce elicopterul a aterizat pe heliport, echipa care însoţeşte pacientul coboară prima, apoi este coborât pacientul, care este transportat pe traseul cel mai scurt: Ortopedie – UPU – unde este aşteptat de echipa condusă de dr. Kacsó Jolán, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe a SJU Miercurea-Ciuc.

„În cazul prelevării de organe, medicii specialişti ai SJU Miercurea-Ciuc – dr. Dobrică Adrian-Cristian, medic specialist de chirurgie toracică şi dr. Bartha István, medic specialist şef al secţiei ATI – iau legătura cu Centrul din Bucureşti care decide ce echipe vor fi trimise la Miercurea-Ciuc. Totul este foarte bine organizat şi este un câştig foarte mare (acest heliport – n.a.) pentru pacienţii noştri şi pentru cei care ajung la noi. Ne-am străduit foarte mult, echipele noastre au urmat numeroase cursuri, le-au şi repetat, am organizat şi Serviciul Privat de Pompieri al spitalului nostru, format din 40 de persoane – membri ai personalului spitalului – instruite continuu în acest sens. Pentru siguranţa heliportului răspund doar 15 dintre ei. Ei sunt şi pompieri, şi agenţi de securitate. Pe lângă aceştia avem şi cinci operatori care lucrează în ture, fiecare fiind răspunzător de dirijarea activităţii heliportului. Heliportul este deservit deocamdată de 20 de persoane, am primit şi acreditare din partea ISU, dar ne-ar mai trebui pompieri. Susţinerea acestei activităţi este foarte costisitoare”, ne-a declarat dr. Konrád Judit.

Heliportul este deservit de 15 persoane – angajaţi ai SJU: personal responsabil, personal operaţional, agenţi de salvare – şi de şase pompieri angajaţi de către spitalul judeţean, toţi instruiţi de specialiştii ABC Development Aviation SRL din Bucureşti.

Existenţa şi funcţionarea acestuia scurtează la maximum posibil distanţa parcursă şi timpul scurs, înaintea apariţiei acestuia, de la stadionul municipal şi până la SJU cu cel puţin 20 de minute preţioase pentru viaţa fiecărui pacient dus sau adus la Unitatea de Primiri Urgenţe.

„În plus, nici nu se putea asigura siguranţa pacientului în timpul transportului de la stadion şi până la spital în condiţii corespunzătoare. S-a făcut cum s-a putut atunci şi s-au salvat mute vieţi, dar acum este cu totul altceva, alte condiţii şi mult mai multă siguranţă. Toate eforturile au fost mari şi a durat mut, dar aceste lucruri ne-au unit, ne întăresc şi este foarte bine, am devenit o echipă sudată”, a concluzionat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.

A trecut ceva timp din data de 24 septembrie 2020, când terenul pe care avea să se amenajeze heliportul aflat în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a fost predat executantului, care a bătut primul ţăruş ce marca, simbolic, debutul lucrărilor de amenajare a micii baze destinată aterizării şi decolării elicopterelor SMURD. Banii din proiectul european câştigat pentru construirea acestuia s-au pierdut, ca urmare a coordonării defectuoase a acestuia. Astfel Consiliul Judeţean Harghita a fost nevoit să îl construiască sută la sută din banii proprii, o investiţie în valoare de 1,22 de milioane de lei, care de acum încolo va acoperi un gol în domeniul sănătăţii din judeţ şi nu numai.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.