Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„FII ÎN SIGURANŢĂ, UN ŞOFER RESPONSABIL” – un proiect al Asociaţiei BIV RALLY TEAM, destinat adolescenţilor din clasele terminale – viitorii şoferi ai României | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Învățământ » „FII ÎN SIGURANŢĂ, UN ŞOFER RESPONSABIL” – un proiect al Asociaţiei BIV RALLY TEAM, destinat adolescenţilor din clasele terminale – viitorii şoferi ai României
„FII ÎN SIGURANŢĂ, UN ŞOFER RESPONSABIL” – un proiect al Asociaţiei BIV RALLY TEAM, destinat adolescenţilor din clasele terminale – viitorii şoferi ai României

„FII ÎN SIGURANŢĂ, UN ŞOFER RESPONSABIL” – un proiect al Asociaţiei BIV RALLY TEAM, destinat adolescenţilor din clasele terminale – viitorii şoferi ai României

  • Adrian Grigore, iniţiator proiect: „Ne dorim, de pildă, ca măcar 20-30% dintre cei prezenţi la activităţile pe care le desfăşurăm să aleagă să nu se suie într-o maşină cu cineva băut la volan, să-i spună prietenului care conduce cu viteză: «Opreşte-te, eu vreau să mă dau jos!»

Grupul ţintă al proiectului iniţiat de Adrian Grigore şi finanţat de Secretariatul General al Guvernului este constituit din adolescenţi, consideraţi „cea mai fragilă grupă de vârstă”, elevi ai claselor terminale de liceu (a XI-a şi a XII-a), care în viitorul apropiat urmează să devină conducători auto pe străzile din România.

Evenimentul este gândit ca o serie de workshop-uri interactive cu o durată de aproximativ cinci ore, care se vor desfăşura în fiecare liceu dintre cele zece incluse în proiectul „FII ÎN SIGURANŢĂ, UN ŞOFER RESPONSABIL”, în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Acestea sunt susţinute de Asociaţia Club Sportiv – BIV RALLY TEAM, al cărui preşedinte este Adrian Grigore – pilot activ în campionatul naţional de raliuri, vicecampion naţional cu echipa în 2017, cu o experienţă de 15 ani în acest domeniu.

Potrivit organizatorilor, numărul vizat de adolescenţi din clasele a XI-a şi a XII-a este de aproximativ 150-180/liceu, în total aproximativ 1.800 de elevi.

Marţi, iniţiatorii programului au ajuns la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, unde au fost aşteptaţi de aproximativ 250 de elevi, de profesori şi de conducerea şcolii.

Proiectul „Fii în siguranţă, un şofer responsabil” are ca parteneri două instituţii de bază ale statului român în educarea populaţiei, indiferent de vârstă: Poliţia Română şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, două instituţii publice cu o vastă experienţă, în special în educaţia preventivă a tinerei generaţii de elevi.

Pentru început, elevii au făcut cunoştinţă cu lectorii şi cu programul şi, odată începute expunerile, liniştea deplină s-a aşternut peste sala de sport a Colegiului care a găzduit evenimentul.

S-a vorbit despre conducerea defensivă, despre drepturile şi obligaţiile unui şofer, despre accidente şi efectele nefaste ale conducerii unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, despre a fi un şofer responsabil, aspecte exemplificate cu o mulţime de materiale video grăitoare.

„Am iniţiat acest proiect pentru că am în plus o altă experienţă faţă de cea a unui şofer normal şi mai ales pentru că numărul accidentelor rutiere, în special în rândul adolescenţilor, a crescut foarte mult. Am găsit o formulă prin care să ajungem la ei cu informaţii utile, am construit acest workshop – pentru că el nu este o lecţie, aici nimeni nu-i ceartă pe copii, ci primesc doar sfaturi de la oameni care sunt profesionişti în meseria lor – pentru că pe noi ne interesează ca ei să ştie care sunt pericolele la care se expun. Să aibă o relaţie bună cu Poliţia, pentru că în România toţi au impresia că această instituţie este duşmanul cuiva – deşi nu este. Toţi am trecut prin adolescenţă, toţi am făcut lucruri mai mult sau mai puţin ieşite din comun şi e greu să-i spui cuiva «nu face asta că o să-ţi fie rău»; până nu simte pe pielea lui nu va crede. Totuşi, îmbrăcând cumva informaţia, exemplificând-o şi argumentând-o într-un mod pe care adolescenţii îl înţeleg, am convingerea că se pot conecta cu noi şi să integreze cât de puţin din ce le spunem noi. Ne dorim, de pildă, ca măcar 20-30% dintre cei prezenţi la activităţile pe care le desfăşurăm să aleagă să nu se suie într-o maşină cu cineva băut la volan, să aleagă ca atunci când un prieten de-al lor, care conduce cu viteză, să spună: «opreşte-te, eu vreau să mă dau jos!» Dacă reuşim să îi convingem să facă asta, este un plus”, a spus Adrian Grigore.

Dar au mai învăţat ce au voie şi ce nu au voie să facă la volan. Iar cel care le-a vorbit elocvent şi cu exemple despre toate acestea a fost pilotul Dan Gîrtofan.

„Conducerea defensivă înseamnă să nu fii condiţionat de timp, o teorie pe care o înţelege toată lumea, începând de la conducătorul auto începător, până la cel mai în vârstă. Nu trebuie să ne grăbim, altfel suntem supuşi greşelilor şi greşim fără să ne dăm seama; drept dovadă – numărul mare de accidente care se petrec zi de zi în România, unde mor patru oameni zilnic, suntem pe locul I, din păcate, la decese provenite din accidente rutiere şi 27% dintre cei care mor pe străzile noastre sunt tineri. În primul rând, tinerii trebuie să fie conştienţi că permisul auto nu îţi dă mai multe drepturi, ba mai mult, el îţi oferă mai multe obligaţii decât drepturi. Există un singur drept: prioritatea de dreapta, în rest nu prea ai alte drepturi când conduci. Ai dreptul să conduci defensiv, ai dreptul să porţi centura de siguranţă, ai dreptul să ai grijă de cei din maşină şi de ceilalţi participanţi la trafic, ai dreptul să fii atent, ai dreptul să nu conduci ca nebunul, să te supui regulilor de circulaţie şi să te adaptezi condiţiilor de trafic. Ce n-ai voie să faci este exact opusul la ceea ce am spus până acum. (…) Trebuie să fim conştienţi că viaţa e numai una şi trebuie să ne-o păstrăm. Lumea, din păcate este agitată, trăim într-o societate în continuă mişcare, lucrurile se petrec foarte repede şi câteodată uităm că deplasarea în trafic este o componentă importantă a vieţii noastre, este o necesitate, nu mai este un lux. Când ne urcăm la volan trebuie să ştim că avem viaţa noastră în mâini şi pe cea a celor din jurul nostru. De aceea încercăm să ajungem la tineri, pentru că ei sunt cei care vor urma să iasă în trafic şi prin acest program ne străduim să-i responsabilizăm şi să îi facem să înţeleagă că pilotajul nu-şi are locul în trafic, el se face în cadre organizate şi pe trasee închise publicului, şi să nu creadă că a merge tare înseamnă că sunt şi stăpâni pe situaţie, mai ales cei care nu au experienţa necesară. M-ar bucura că cifrele acelea sinistre (cu tineri morţi în accidente rutiere – n.a.) scad în grafic”.

Au urmat demonstraţii practice de acordare a primului-ajutor în caz de accident prezentate de reprezentantul ISU Harghita, în vreme ce reprezentanţii Poliţiei Rutiere au prezentat statistici despre accidentele din România, videoclipuri despre prevenţia accidentelor şi despre urmările acestora. Workshop-ul a fost interactiv, dinamic, elevii având ocazia să încerce, cu ajutorul ochelarilor de simulare, reacţiile în urma consumului de alcool şi de droguri, să urmărească scurt-metraje cu şoferi care conduc sub influenţa acestora, unele cutremurătoare, cu consecinţe devastatoare, care i-au pus pe gânduri. Alături de iniţiatori, de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, au învăţat ce pot face pentru persoane care au suferit un accident, până la sosirea echipajelor SMURD şi cum pot acorda primul-ajutor.

„În Harghita, din totalul de 100 de accidente care au avut loc în cursul anului 2022, în 17 au fost implicate şi persoane minore. Din aceste accidente au rezultat patru persoane decedate şi 16 rănite grav, toţi minori. Anul acesta, până în prezent avem 80 de accidente grave, avem 14 persoane decedate şi 73 de persoane rănite grav. Tinerii care se suie la volan trebuie să fie conştienţi că viteza ucide şi acesta nu este doar un slogan, este ceea ce se întâmplă, iar consumul de alcool şi de substanţe psihoactive devine un flagel în România şi ar trebuie să le evite, pentru că percepţiile în astfel de cazuri sunt total distorsionate, nu mai avem control asupra maşinii şi nici asupra noastră”, a precizat subcomisarul de poliţie Ceteanu Răzvan din cadrul Poliţiei Rutiere Harghita.

Elevii au fost încântaţi de lectori şi de prezentările acestora. În opinia Andreei Duţă, elevă în clasa a XI-a B, această activitate a fost „instructivă şi educativă”, mai ales că în curând majoritatea colegilor ei din clasele terminale urmează să facă şcoala de şoferi, inclusiv ea. „Au fost foarte interesante expunerile domnilor care au venit la noi, au fost foarte drăguţi cu noi şi au reuşit să vorbească cu noi într-un fel în care ne-a făcut să ne simţim şi bine şi confortabil şi să ne captiveze atenţia, lucru destul de greu la vârsta noastră. Au fost şi activităţi interactive în care şi eu m-am implicat, una dintre ele a fost cea cu ochelarii care simulează reacţiile în urma consumului de alcool şi de canabis. A fost foarte interesant, nu ştiam cum să mă deplasez, pentru că se învârte totul, n-am reuşit să prind mingea. În plus, ne-au prezentat nişte lucruri care m-au făcut să mă gândesc de două ori; înainte nu purtam centura în spate, dar acum o să o fac, mai ales dacă voi sta în mijloc. Videoclipurile prezentate au fost grăitoare”, a povestit tânăra.

Szenyes Ákos Sebastian, elev în clasa a XI-a C, a apreciat experienţa ca fiind una „inedită”. „Suntem fix la vârsta la care avem nevoie de astfel de prezentări, cum să fim şoferi responsabili. Suntem tineri, nu avem experienţă şi avem nevoie de astfel de sfaturi, pentru că până şi un sfat bun ne poate schimba viaţa pe viitor. M-am bucurat că am putut lua parte la partea practică a prezentării şi că sfaturile primite de la domnii şoferi de raliu au fost cele mai bune, deoarece ei au şi o altă experienţă în spatele volanului, alt timp petrecut în spatele teoriei de a conduce”.

Activitatea a fost apreciată la superlativ şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„A fost o activitate extraordinară, care miercuri se va desfăşura la Topliţa, la Colegiul «Mihai Eminescu» şi la «O.C. Tăslauanu», iar joi, la Bălan. Este o activitate benefică pentru elevi, atât pentru cei care doresc să devină şoferi, dar şi pentru ceilalţi, în calitate de pietoni sau de pasageri. Acest workshop s-a alăturat multor alte activităţi pe care le desfăşurăm în unităţile de învăţământ din Harghita, împotriva consumului şi prevenirii traficului de droguri, împotriva traficului de persoane marcată miercuri. Mi-a plăcut extrem de mult activitatea de astăzi şi am văzut mulţi tineri captivaţi de iniţiatorii proiectului”, a afirmat inspectorul şcolar general adjunct Costin Hîrlav.

La rândul său, inspector şcolar general adjunct Cristinel-Fănel Glodeanu a opinat că „o astfel de activitate văzută pe viu, la care elevii participă efectiv, înseamnă mult mai mult decât un curs teoretic. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. (…) Iar faptul că elevii au stat peste program la aceste activităţi, înseamnă că le-au plăcut. Şi mai mult decât atât, i-au aplaudat îndelung pe vorbitorii avizaţi în domeniu. Este benefic acest proiect, spun eu şi dorim să îl extindem anul viitor la cât mai multe şcoli din judeţ. (…)  Ne dorim cât mai multe proiecte care să vină în sprijinul elevilor, fără ca ei să fie nevoiţi să plătească bani pentru ele, ci să aibă posibilitatea să participe gratuit la astfel de evenimente”, ne-a declarat acesta.

Pentru Magdalena-Camelia Dumbravă – directoarea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, „faptul că şcoala a fost cooptată în derularea proiectului „FII ÎN SIGURANŢĂ, UN ŞOFER RESPONSABIL a fost o bucurie”.

„Ştiu că elevii mei sunt interesaţi de obţinerea permisului de conducere, sunt fascinaţi de aşa-zisa şoferie şi consider că este foarte important să vadă care sunt pericolele la care sunt expuşi în momentul în care sunt în maşină, în calitate de şoferi. Proiectul şi-a atins pe deplin scopul, a fost unul interactiv, metodele de abordare din partea celor doi piloţi au fost interactive, atractive, pliate pe limbajul şi pe particularităţile de vârstă ale elevilor noştri. De asemenea, prezentările celor de la ISU şi-au atins scopul, elevii dorindu-şi să vadă cum anume trebuie să procedezi atunci când te afli în situaţia de a acorda un prim-ajutor unei persoane, fie pieton, fie victima unui accident rutier. Sunt extrem de bucuroasă pentru că elevii noştri au fost extrem de atenţi, exemplele date au fost elocvente şi astfel de activităţi sunt cele mai potrivite pentru ca ei să înveţe cât de periculos este să fii atât şofer, cât şi pieton. Le mulţumesc celor doi piloţi Adrian Grigore şi Dan Gîrtofan, sunt doi oameni excepţionali, dedicaţi copiilor şi faptul că au făcut cu deosebită plăcere această activitate, pe mine m-a încântat”, a concluzionat directoarea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.